• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

75+ Country Music Trivia Questions And Answers

March 7, 2024 by triviaquestions4u

An American writer Steve Maraboli says Country music is the poetry of the American spirit. The country is a genre of popular music that initiated with blues, old-time music, and several types of American traditional music.  This article is full of country music trivia for those who live, love, and, breathe country music.

Get your boots on and dive into the world of country music with our captivating Country Music Trivia. Test your knowledge of legendary artists, chart-topping hits, and the rich history of this beloved genre. From classic country tunes to modern favorites, challenge yourself and fellow country music enthusiasts to see who reigns as the ultimate country music trivia champion.

Uncover fascinating facts about iconic country music stars, delve into the stories behind legendary songs, and explore the evolution of the genre. Our trivia questions cover a wide range of topics, including influential artists, memorable lyrics, and significant milestones in country music history.

Whether you’re a die-hard country music fan or simply enjoy the occasional twang of a steel guitar, our Country Music Trivia will entertain and educate. From outlaw country to contemporary crossover hits, our trivia collection celebrates the diversity and enduring appeal of country music.

Get your boots ready for some country music trivia! Test your knowledge with easy questions about iconic singers, classic songs, and memorable moments in country music history. Gather your friends who love a good twang and see who knows the most about country music.

Table of Contents

  • Country music trivia
  • 2017 country music trivia questions and answers
  • 90s country music trivia
  • Modern country music trivia questions
  • Country music trivia 2018
  • Guess the singers of these classic country music songs trivia questions and answers.
  • Classic country music trivia questions and answers

Country music trivia

Country music trivia

1) When did the term country music gain popularity?

Answer: In the 1940s

2) Where did country music roots get popularized origination?

Answer: In the Southern United States

3) Who was the first country star to have a major hit record?

Answer: Vernon Dalhart

4) When did Country musicians start recording boogie?

Answer: In 1939

5) Where did The Country Music Association (CMA) was established in 1958?

Answer: In Nashville, Tennessee

6) What were the two prominent components of country music fashion?

Answer: The cowboy hat and cowboy boots.

7) Who was the first black star performer in the Grand Ole Opry in 1927?

Answer: DeFord Bailey

8) Which song of Darius Rucker is one of the most-played country songs ever?

Answer: “Wagon Wheel”

9) How many country radio stations are there in the United States?

Answer: There are over 2,000 full-time country radio stations.

10) Who was the biggest-selling digital country artist in history?

Answer: Jason Aldean

Read more: 50+ Fun Hamilton Trivia Questions These Are Perfect for a Pub Quiz

2017 country music trivia questions and answers

11) Where was the alt-country band of Horses (Horses) formed?

Answer: Seattle

12) In 1986, with whom Willie Nelson recorded “To All the Girls I’ve Loved Before”?

Answer: Julio Iglesias

13) Which country song of 2016 was released by Kane Brown?

Answer: Country song “Heaven”

14)Where did Country Jam 2018 take place?

Answer: Colorado

15) Dierks Bentley is famous for which country song?

Answer: “Woman Amen”

16) The country song “One Number Away” was released by whom?

Answer: Luke Combs

17) What music label is Morgan Wallen on?

Answer: Big Loud Mountain

18) In 2017 which Album got the honor of the album of the Year?

Answer: The Breaker – Little Big Town

19) What is the Song of the Year in 2017?

Answer: “Better Man”

20) Who got the Female Vocalist of the Year in 2017?

Answer: Miranda Lambert

The ’90s introduced new country artists and brought well-established artists new opportunities to shine. To check your 90s country music knowledge, answer the questions given below. This quiz will show how well you know about ’90s country music.

90s country music trivia

Country music trivia

21) The first commercial country record was made by whom in 1922 on the Victor Records label?

Answer: Eck Robertson

22) Which female singer of the 90s released her first hit song I Don’t Want To Be A One Night Stand in 1976?

Answer: Reba Nell McEntire

23) In which year Reba recapped about 21 songs 11 of them reached #1 on Billboard and other publications?

Answer: In 2005

24) Who won the five Grammy Awards; four for Best Female Country Vocal Performance and the fifth for Best Country Album?

Answer: Mary Chapin Carpenter

25) When did Lee Ann Womack release her first album which signaled the neotraditional country music sound?

Answer: In 1997

26) Which song of Reba McEntire was contrary to the common theme of a loveless relationship?

Answer: “Is There Life Out There.”

27) Which song of Mary Chapin Carpenter is about fulfilling the societal mold of what it means to be a wife and a mother?

Answer: Chapin Carpenter’s, “He Thinks He’ll Keep Her”

28) When Carpenter will release her 13th studio album?

Answer: On May 6

29) Whose, “Letter to Mom” sings a powerfully perceptive message of encouragement to victims of sexual abuse in this song from 1996?

Answer: Iris Dement

30) Jo Dee Messina, “Bye Bye” No stranger to feminine anthems, who recorded “Bye Bye” back in 1998?

Answer: Jo Dee Messina

Modern country music trivia questions

31) Who got the Musician of the Year in the year 2017?

Answer: Mac McAnally (Guitar)

32) In Shedaisy’s “Little Good-Byes,” who send a cheeky farewell to a lethargic man in their lives?

Answer: The sisters of Shedaisy

Try this also: 90+ Amazing Rock Trivia Questions and Answers for Rock Music Fans

33) What was LeAnn Rimes, “One Way Ticket (Because I Can)” about?

Answer: A song about reawakening to life after the letdown of a relationship.

34) Which river became a crossroad for country music?

Answer: Mississippi River

35) When did The Mountain City Fiddlers convention hold on, which helped inspire modern country music?

Answer: In 1925

36) In the 20s which artist produced mostly recorded Blues songs?

Answer: Cliff Carlisle

37) In which era the most popular ‘Barn Dance’ radio show used to be ‘Grand Ole Opry’?

Answer: In the ’20s

38) Who is known as the King of the so-called ‘Singing Cowboys’?

Answer: Gene Autry

39) The first country musician Bob Wills was known to add which musical instrument to his band?

Answer: An electric guitar

40) What are the main instruments in honky-tonk country music?

Answer: Steel guitar and fiddle

Want to know about  Beatles trivia?: 75+ Beatles Trivia Questions and Answers

Do you know gospel music finds its roots in country music? Gospel music directs on Christian feelings. Here are some country music questions to test your knowledge of gospel music.

Country music trivia 2018

41) Who was the first artist to play the electric guitar at the ‘Grand Ole Opry’?

Answer: Ernest Tubb

42) After which historical event was there a desire to return to the old values of rock and roll?

Answer: The British invasion of America.

43) Arizona Dranes was the first to introduce ragtime to which music?

Answer: Gospel music

44) For which gospel is Mahalia Jackson popularly known as the queen?

Answer: Black gospel

45) What genre did The Long Ryders and Mojo Nixon belong to?

Answer: The ’80s Southern Californian Cowpunk scene

46) When did Johnny Cash write the iconic ‘Rings of Fire’?

Answer: In 1963

47) ‘Hello, I’m Dolly’ was the first album of whom?

Answer: Dolly Parton’s first album

48) How old was Dolly Parton when she wrote her first song?

Answer: She was five years old.

49) Whose ‘I Fall to Pieces’ was the first release under Decca?

Answer: Patsy Cline

50) Who wrote the record album ‘Friends in Low Places?

Answer: Garth Brooks

Guess the singers of these classic country music songs trivia questions and answers.

COUNTRY 2

51) Who was the singer of “I Walk the Line”?

Answer: Johnny Cash

52) Who has sung “Rhinestone Cowboy”?

Answer: Glen Campbell

53) “Stand by Your Man” is the song of which singer?

Answer: Tammy Wynette

54) “He’ll Have to Go” sung by whom?

Answer: Jim Reeves

55) Who sang “Harper Valley PTA”?

Answer: Jeannie C. Riley

56) “Back in the Saddle Again” was the song of whom?

Answer: Gene Autry

57) Who has given the vocals to “The Coal Miner’s Daughter”?

Answer: Loretta Lynn

58) “Crazy” got the vocals of which singer?

Answer: Patsy Cline

59) Who sang the “Walking the Floor Over You”?

Answer: Ernest Tubb

60) The song”Foggy Mountain Breakdown” was sung by whom?

Answer: Earl Scruggs

Classic country music trivia questions and answers

61) In which musical form was Country music originated?

Answer: In a musical form which was called hillbilly music.

62) Who was famous for his yodeling style and is recognized as the father of country music?

Answer: Jimmie Rodgers from Meridien, Mississippi

63) Country music is associated with the western cowboy lifestyle and there is a sub-genre called what?

Answer: Western Music

You may like this: 65+ Country Music Trivia Questions And Answers

64) When did country music have a bawdy, rowdy aspect, unlike the later more mellow sound?

Answer: In the 1920s

65)When did a patent medicine called Crazy Water Crystals was a big country music and artist sponsor?

Answer: In the 30’s

66) What was the name of the first American country music video cable channel?

Answer: The Nashville Network.

67) ‘Austin’ was the first single of which famous singer?

Answer: Blake Shelton’s

68) How many times has Loretta Lynn been nominated for the Grammy Awards?

Answer: 18 times

69) A famous mural celebrating country legends is in which city?

Answer: Nashville

70) Who is the best-selling female artist in country music history?

Answer: Shania Twain

71) Who is known as the King of Country Music?

Answer: Hank Williams

72) Which country music legend recorded the hit song Ring of Fire?

Answer: Johnny Cash

73) Who is known for the hit song Coal Miner’s Daughter?

Answer: Loretta Lynn

74) Which country singer-songwriter wrote the iconic song Crazy famously performed by Patsy Cline?

Answer: Willie Nelson

75) Who sang the classic country ballad Stand by Your Man?

Answer: Tammy Wynette

76) Which country music icon is known for hits like I Walk the Line and Folsom Prison Blues?

Answer: Johnny Cash

77) Who was the first female country singer to sell one million copies of a single with her hit It Wasn’t God Who Made Honky Tonk Angels?

Answer: Kitty Wells

78) Which country music duo sang hits like Islands in the Stream and Jolene?

Answer: Dolly Parton and Kenny Rogers

Related Posts:

  • Rock And Roll Trivia
    80+ Rock and Roll Trivia Questions and Answers
  • 80's music trivia
    70+ 80's music trivia questions and answers
  • Beatles trivia question
    85+ Beatles Trivia Questions and Answers
  • 80s trivia question
    120+ 80s Trivia Questions and Answers
  • Rock Trivia
    100+ Amazing Rock Trivia Questions and Answers for…
  • trivia board games
    80+ Trivia Board Games Questions And Answers
  • trivia questions on music
    210+ Music Trivia Questions and Answers [2025…
  • Hamilton-Trivia
    65+ Fun Hamilton Trivia Questions These Are Perfect…
shehzadonepa
triviaquestions4u

A computer graduate who has 16 years of education and 5 years of working experience in the field. I am a professional writer also and can write amazing articles in the following categories: sports, movies, and animals.

Sharing is caring!

70 shares
  • Share
  • Tweet

March 7, 2024 by triviaquestions4u

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • 200+ Fun Movie Trivia Questions and Answers for Every Film Buff [2025 Edition]
  • 230+ General Knowledge Trivia Questions and Answers for All Ages
  • 210+ Music Trivia Questions and Answers [2025 Edition] – Fun, Challenging & Ready to Play
  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers
  • Ultimate Food Trivia: 150+ Questions and Answers for Food Lovers
  • 250+ Fun & Fascinating Animal Trivia Questions That Will Test Your Knowledge

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us

70 shares