• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

70+ Oregon trivia questions

May 23, 2022 by Ambreen Zahra

Oregon is a state in the Pacific Northwest region of the Western United States. The Columbia River delineates much of Oregon’s northern boundary with Washington, while the Snake River delineates much of its eastern boundary with Idaho. The 42° north parallel delineates the southern boundary with California and Nevada.

Oregon has been home to many indigenous nations for thousands of years. The first European traders, explorers, and settlers began exploring what is currently Oregon’s Pacific coast in the early-mid sixteenth century.

In 1843, an autonomous government was framed in the Oregon Country, and the Oregon Territory was created in 1848. Oregon became the 33rd state of the U.S. on February 14, 1859. Today, with 4 million individuals north of 98,000 square miles (250,000 km2), Oregon is the ninth largest and 27th most populous U.S. state. The capital, Salem, is the second-most populous city in Oregon, with 169,798 residents. Portland, with 647,805, ranks as the 26th among U.S. cities.

Here we have gathered some informative Oregon trivia questions for you to enjoy and get some information.

You may also like: 70+ Alabama Trivia questions and answer

Oregon trivia questions

1 Where are the oldest known human dwellings in the state of Oregon?

Answer: Fort Rock Cave and the Paisley Caves

2 This is the county seat of Clatsop County; what is its name?

Answer: Astoria

3 What are the two rivers that flow through or next to Portland?

Answer: Willamette and Columbia

4 The Rose Festival in Portland Oregon, is held every June and is the second largest all-floral parade in the United States. What was the first year it was held?

Answer: 1907

5 What is the name of the river that forms the NE border of Oregon with the state of Idaho?

Answer: Snake River

6 The city of Portland was officially incorporated on what date?

Answer: February 8, 1851

7 To whom was “24 Hour Church” dedicated?

Answer: Elvis

8 What mountain range is between the Willamette Valley and the Oregon Coast?

Answer: Coast Range

9 Which is NOT a city in Oregon?

Answer: Butte

10 In this town you will find a giant caveman statue.

Answer: Grants Pass

11 What is the airport code for Portland?

Answer: PDX

12 What is the state capital?

Answer: Salem

13 Juan Rodríguez Cabrillo discovered what part of Oregon in 1543?

Answer: Southern Oregon off the Pacific Coast

14 What city is not a deep water port in Oregon?

Answer: Newport

15 Portland was originally almost named what?

Answer: Boston

16 The John Day River is the longest River in Oregon. What is the distance, in miles, from its headwaters to where it empties into the Columbia River?

Answer: 280 miles

17 Name the river in the State of Oregon that flows from south to north through the cities of Eugene, Salem and Portland.

Answer: Willamette River

18 Occupying an entire city block and containing more than one million books, what Portland landmark is the world’s largest independent bookstore?

Answer: Powell’s City of Books

Oregon trivia questions and answers

19 There is an actual organization with the moniker “Keep Portland Weird!” What does this group want us to do?

Answer: Support local businesses

20 Along the Oregon Coast you will find some small shops overlooking a tiny bay. This is the world’s smallest navigable harbor. What is its name?

Answer: Depoe Bay

21 Which is NOT a city in Oregon?

Answer: Houston

22 In this town you can find a Shakespearian theatre.

Answer: Ashland

23 What bridge is located between Chinatown and the Rose Quarter in Portland?

Answer: Steel Bridge

24 What is the state nickname?

Answer: The Beaver State

25 What’s the name of the first National Park in Oregon?

Answer: Crater Lake National Park

26 This town was the final stop on the Oregon Trail.

Answer: Oregon City

27 The Portland Penny is one of the great artifacts from Portland’s history. What is this coin’s significance?

Answer: It was tossed to determine Portland’s name

28 In the central Oregon Cascade mountains there is a group of three mountains called the Three Sisters. What is the total elevation, in feet, of the three peaks added together?

Answer: 30,490

29 What is the name of the mountain which exploded approximately 7000 years ago creating Crater Lake?

Answer: Mt. Mazama

30 With over 7000 rose plants of 550 varieties, what rose garden is located in Portland’s Washington Park?

Answer: International Rose Test Garden

31 What’s the state capital of Oregon?

Answer: Salem

32 A River reaches the Pacific after flowing a mere 120 feet. What is the name of this river?

Answer: “D” River

33 What is Oregon’s state flower?

Answer: Oregon grape

34 Which of the following IS a city in Oregon?

Answer: Boring

35 You will find Harris Beach and Azalea Park in this coastal town.

Answer: Brookings

36 What is Portland’s mass transit system called?

Answer: TriMet

Oregon facts trivia

37 What mountain range runs north-south through the center of Oregon?

Answer: The Cascades

38 This desert is in the southeast of Steens Mountain and in Harney County, Oregon. What is its name?

Answer: Alvord Desert

39 In the little town of Newport, there’s a restaurant where you can eat “World Famous Clam Chowder”. What is the name of this restaurant?

Answer: Mo’s

40 What is the name of this bookstore that boasts 1.6 acres of retail space and over four million books for sale?

Answer: Powell’s City of Books

41 What year did the Lewis and Clark Expedition actually arrive within the present-day boundary of the state of Oregon?

Answer: 1805

42 Name the Oregon college baseball team that won consecutive College World Series Championships in 2006 and 2007?

Answer: Oregon State Beavers

43 Including McMenamins, Widmer Brothers, and Bridgeport, Portland has 28 of these businesses, more than any other town in the United States, if not the world. What are they?

Answer: Breweries

44 Portland is home to much public art. One of the most notable pieces is known to locals as “Pull My Finger.” What is the real name of this famous artwork?

Answer: Portlandia

45 Many small creeks feed this Central Oregon lake, from which an early computer game got its name. What is this lake?

Answer: Odell Lake

46 What is Oregon’s state mammal?

Answer: beaver

47 This town has streets named Clay, Woodstock, Powell, and Sandy.

Answer: Portland

48 What is Portland’s tallest building?

Answer: Wells Fargo Center

49 What is the highest mountain in Oregon?

Answer: Mount Hood

50 This river arises near Crater Lake, flowing geologically from the young High Cascades through the older Western Cascades. What river is this?

Answer: Rogue River

51 If you are looking for some good clean fun in Portland, you might want to spend some time at this museum.

Answer: The Vacuum Cleaner Museum

52 What is the Oregon Zoo best known for?

Answer: Its elephant breeding program

53 The State of Oregon, from east to west, is approximately what distance in mileage? Answer: 350 miles

54 What is the name of the Western Hockey League team that plays in Portland?

Answer: Portland Winterhawks

55 Portland is home to the second largest copper repoussé statue in the United States after the Statue of Liberty. What is this sculpture’s name?

Answer: Portlandia

56 Oaks Amusement Park in the Sellwood District is unusual in several ways. Which is **not** one of them?

Answer: It has the oldest continuously-operating roller coaster on the West Coast

Oregon quiz

57 Biblically named landmark gives a good view of the Willamette Valley. What is its name?

Answer: Mount Pisgah

58 What is the state fish?

Answer: Chinook salmon

59 Which Oregon city is home to the well-known catalog gift company Harry and David?

Answer: Medford

60 In this town you will find the Ginger Rogers theatre.

Answer: Medford

61 What is the light rail in Portland called, and what does it stand for?

Answer: MAX, Metropolitan Area Express

62 What is the name of the annual celebration held in Portland in the late spring?

Answer: Rose Festival

63 What is the highest point of the Siskiyou Mountains in southern Oregon?

Answer: Mount Ashland

64 The Oregon Zoo in Portland’s Washington Park has been the birthplace for 28 of these animals, the most of any city in North America.

Answer: Asian Elephants

65 The state of Oregon is closest to what north line of latitude?

Answer: 45th parallel

66 Timberline Lodge, near the 6000-foot level on Mt. Hood, on average, receives about how much annual snowfall in inches?

Answer: 540 inches

67 What best describes the climate in western Oregon near Portland?

Answer: Warm dry summers, cool wet winters

68 Portland’s Mill Ends Park holds a record for parks. What record is it?

Answer: World’s Smallest Dedicated Park

69 I head down to Naito Parkway and eventually I come to Mill Ends Park. What is unique about Mill Ends Park?

Answer: It’s the smallest park in the world

70 What river comprises most of the northern border between Oregon and Washington?

Answer: Columbia River

71 What is the Oregon state bird?

Answer: Western Meadowlark

72 This is the town where the Full Sail Brewery is located.

Answer: Hood River

73 The band ‘Everclear’ lives where in Portland?

Answer: West Hills

Related Posts:

  • Iowa Trivia Questions
    50+ Iowa Trivia Questions With Answer
  • Labor Day
    75+ Labor Day Trivia Questions and Answers
  • 55+ Ohio Trivia Questions with Answers
    65+ Ohio Trivia Questions
  • Pennsylvania Trivia questions and answers
    65+ Pennsylvania Trivia Questions And Answers
  • alabama_trivia_
    70+ Alabama Trivia questions And Answers
  • twilight trivia questions
    100+ Twilight trivia questions and answers…
  • trivia questions for middle school
    85+ Trivia Questions for Middle School(just for kids)
  • College Football Trivia
    100+ college football trivia questions and answers
ambreen
Ambreen Zahra

A Master in Economics having over 8 years of field experience. I am also a pro blogger loves to write articles for different blogs post related to kids, Christmas, harry potter, movies, and animals.

Sharing is caring!

  • Share
  • Tweet

May 23, 2022 by Ambreen Zahra

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers
  • Ultimate Food Trivia: 150+ Questions and Answers for Food Lovers
  • 250+ Fun & Fascinating Animal Trivia Questions That Will Test Your Knowledge
  • 250+ Sports Trivia Questions & Answers for Fans of All Ages
  • 220+ 5th Grade Trivia Questions And Answers [For Students]
  • 269+ Funny Trivia Questions and Answers for All Ages [Feel Wow]

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us