• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

85+ Minecraft Trivia Questions And Answers

February 14, 2024 by triviaquestions4u

Minecraft has been analytically admired winning several awards and being mentioned as one of the greatest video games of all time. Social media, caricatures, adaptations, goods, and the annual Minecon conventions played large roles in promoting the game.

Are you ready to have something exciting by exploring your favorite game Minecraft with these Minecraft Trivia questions and answers! find out facts about the game with questions like crafting, building and exploring. Challenge your friends to see who the ultimate Minecraft mastermind is! So, Let the adventure begin!

In the following section, you’ll find Minecraft trivia questions about the 2019 popular Minecraft, sandbox video game questions to ask your friends, and printable Minecraft quizzes for kids of all ages in different categories that you can use for classroom or game night activities.

Table of Contents

  • Minecraft trivia
  • Minecraft trivia multiple choice
  • Minecraft Quiz 10 Questions
  • Minecraft Quiz 2019
  • Minecraft trivia wiki
  • Minecraft questions to ask your friends
  • Printable Minecraft quiz

Minecraft trivia

Minecraft trivia

1) Which studio has developed Minecraft?

Answer: ‘Mojang Studios’ is a Swedish video game developer based in Stockholm.

2) What is the main objective of Minecraft?

Answer: Kill the Ender Dragon

3) Who has founded Minecraft in 2009?

Answer: By the independent video game designer Markus Persson.

4) In which year, Mojang was rebranded as Mojang Studios?

Answer: In May 2020

5) For how much cost, Mojang and Minecraft intellectual property was purchased by Microsoft In 2014?

Answer: For US$2.5 billion.

7) What is the non-player character called in the game which encounters players?

Answer: ‘Mobs’ such as animals, villagers, and hostile creatures.

8) How many alternative dimensions Minecraft has, besides the overworld the Nether, and the End?

Answer: Two alternative dimensions.

9) What is a boss dragon called that dwells on the main island?

Answer: The Ender Dragon

10) What players must gather in the environment to craft certain blocks and items to survive?

Answer: Natural resources such as wood and stone are found in the environment.

Read more: 60+ Most Famous Zimbio Trivia Questions and Answers

Do you know that you can play Enchanted Music Discs in ‘Minecraft’? This trivia for ‘Minecraft’ is composed of some multiple-choice answers to check if you are a true ‘Minecraft’ story mode trivia quiz champion or not!

Minecraft trivia multiple choice

11) What was the Founder’s First ‘Working Name’ for Minecraft?

a) Markus

b) Cave Gam

c) Persson

Answer: b) Cave Gam

12) How far away can you be from a ghast for it to see you?

a) 100 blocks away

b) 200 blocks away

c) 50 blocks away

Answer: a) 100 blocks away

13) What two colors of clothes does Zombie wear?

a) Pink and Red

b) Blue and green

c) Black and White

Answer: b) Blue and green

14) Around how many zombie spawns will be born as miniaturized “baby” zombies, who can ride chickens?

a) 10 %

b) 50 %

c) 5%

Answer: c) 5%

15) What does the creeper mob drop after it is killed?

a) Gunpowder

b) fire

c) water drops

Answer: a) Gunpowder

16) In the Un-Modded game, which Mob Spawns underwater?

a) Slime

b) Squid

c) Zombie

Answer: b) Squid

17) Which tool do Skeletons use to shoot when you get into their sight?

a) Arrows

b) Guns

c) Swords

Answer: a) Arrows

18) In Minecraft what is the best way to kill a Spider?

a) with an arrow

b) with a gun

c) with a sword

Answer: c) with a sword

19) Which character in Minecraft drops bones and arrows?

a) Spiders

b) Skeleton

c) Mob Spawns

Answer: b) Skeleton

20) As a fun bonus, if you can get a Skeleton to accidentally shoot a Creeper, it will drop a_______.

a) Silver coin

b) Gold coin

c) Music disc

Answer: c) Music disc

Minecraft Quiz 10 Questions

Minecraft trivia

21) To collect water and lava what a player must use?

Answer: Bucket

22) Skeletons drop bones, and pigs drop pork chops. What do zombies drop?

Answer: Rotten flesh

23) The tool ‘Pickaxe’ is used by the player for what purpose?

Answer: To mine stone and ores

24) One block of which ore does it take to make one iron ingot?

Answer: Iron ore

26) How many versions of ‘Minecraft’ are there?

Answer: Two

27) You must complete the monument by collecting the colored wool to enter which Diversity ‘Minecraft’?

Answer: Diversity Three

28) In which month was ‘Minecraft’ released?

Answer: 18 of November.

29) What vegetable can you use to make a night vision mixture?

Answer: A golden carrot.

30) Playing ‘Minecraft’ in school is allowed in which country?

Answer: Sweden

Minecraft Quiz 2019

31) Which version of Minecraft is an augmented reality game?

Answer: Minecraft Earth

32) What currency does Minecraft Earth use?

Answer: Rubies

33) Which update was announced at MINECON 2019?

Answer: The Nether updates

34) In November 2019, how many copies of Minecraft had been sold?

Answer: 180 million

35) Which version of Minecraft was announced by Microsoft in May 2019?

Answer: Minecraft Earth

36) In which year Minecraft had a beta release and was rolled out fully in late 2019?

Answer: In July 2019

37) In September 2019, which British daily newspaper classified Minecraft as the best video game of the 21st century?

Answer: The Guardian

38) Which American magazine gave Minecraft a special mention in a list of the best video games of the 2010s, in December 2019?

Answer: Forbes

39) Which Social media sites played a significant role in popularizing Minecraft?

Answer: YouTube, Facebook, and Reddit

40) What was the name of the educational organization which was formed with the goal of introducing Minecraft into schools?

Answer: Minecraft Edu

Want to know about Forest Gump trivia?: 60+ video game trivia questions and answers

Minecraft Classic recreates the game as it was in 2009, including the bugs present in the 2009 version of Minecraft.

Minecraft trivia wiki

41) In September 2012, Mojang began which project in cooperation with UN-Habitat to create real-world environments in Minecraft?

Answer: The Block-by-Block project.

42) Which Australian gaming program selected Minecraft as their choice for Best Downloadable Game of 2010?

Answer: Good Game

43) New players have a randomly selected default character skin of either Steve or Alex, in which year is the option to create custom skins?

Answer: It was made available in 2010.

44) Some hostile mobs, such as zombies, skeletons, and drowned burn under the sun if they don’t have what?

Answer: Headgear.

45) What are the two alternative dimensions besides the overworld Minecraft has?

Answer: Nether and the End.

46) In which mode is Minecraft, players have access to nearly all resources and items in the game through the inventory menu, and can place or remove them instantly?

Answer: In Creative Mode

47) Which game mode helps players focus on building and creating projects of any size without disturbance?

Answer: Creative Mode.

48) Who has produced Minecraft’s music and sound effects?

Answer: By German musician Daniel Rosenfeld(C418).

49) What is the background music in Minecraft?

Answer: It is instrumental ambient music.

50) Which version of the game, developed by 4J Studios, was released on 9 May 2012?

Answer: An Xbox 360

Minecraft questions to ask your friends

Minecraft trivia

51) How many night creatures can you find in ‘Minecraft’?

Answer: Five

52) In the Alpha version of the game which creatures were first introduced?

Answer: Skeletons

53) Who do you fight at the climax of the game?

Answer: Ender Dragon.

54) How many people like to play ‘Minecraft’ every month?

Answer: 55 million.

55) On which consoles can you play ‘Minecraft’?

Answer: Computer, Xbox, and Wii.

56) What can you do when you get an Enchanted Music Disc from Cosmic Sky?

Answer: Insert it in the jukebox to change the game’s music.

57) What rock can you construct complex machines with?

Answer: Redstone

58) How many days did it take to create the first version of ‘Minecraft’?

Answer: Six days.

59) When did the first trailer for the game was shown at Minecon revealing some of the game’s features?

Answer: On 4 July 2015

60) When did the first major update, dubbed Alpha, was released?

Answer: On 30 June 2010

Want to know about Summer trivia?: 70+ Finest Pawn Stars Trivia Questions and Answers

Printable Minecraft quiz

61) What do you need to tame an Ocelot?

Answer: Raw fish

62) Which block the player can use to cook things?

Answer: Furnace

63) Which mob only Breeds underground?

Answer: Slime

64) Which plant is the rarest than Dandelions?

Answer: Roses

65) What were the villagers used to call?

Answer: Testificates

66) Iron Golem mob has more health than which mob?

Answer: An Enderman.

67) Which mob has a small chance of dropping Carrots?

Answer: Zombie

68) Which layer do you find diamonds in Minecraft?

Answer: layer 15

69) Which item is Dropped by Slimes?

Answer: Slime balls

70) What is the smallest animal in the game?

Answer: Chicken

71)  What is the rarest ore in Minecraft?

Answer: Emerald Ore

72)  Which mob drops the rare Ender Pearl?

Answer: Enderman

73)  What structure generates only in the rarest biomes and contains valuable loot?

Answer: Woodland Mansion

74)  Which biome is the rarest in Minecraft?

Answer: Mushroom Fields

75)  What is the rarest type of horse in Minecraft?

Answer: Skeleton Horse

76)  What is the rarest enchantment for armor in Minecraft?

Answer: Mending

77)  Which structure generates in the rarest biome and contains the Ender Portal?

Answer: Stronghold

78)  What is the rarest fish that can be caught while fishing in Minecraft?

Answer: Pufferfish

79)  What is the rarest biome for villages to spawn in?

Answer: Ice Spikes biome

80)  Which mob drops the rare Dragon’s Breath item?

Answer: Ender Dragon

81)  What is the rarest biome for a desert well to generate in?

Answer: Desert

82)  What is the rarest type of generated structure in Minecraft?

Answer: End City

83)  Which flower is the rarest to find in Minecraft?

Answer: Wither Rose

84)  What is the rarest type of villager profession in Minecraft?

Answer: Nitwit

85)  Which block is the rarest to find naturally generating in the world?

Answer: Block of Netherite

86)  What is the rarest naturally generated tree type in Minecraft?

Answer: Giant Spruce Tree

87)  Which hostile mob has the rarest spawn rate in Minecraft?

Answer: Wither Skeleton

88)  What is the rarest block to obtain in survival mode without using commands or glitches?

Answer: Barrier Block

89)  Which dimension hosts the rarest biome called the “Basalt Deltas”?

Answer: Nether

Related Posts:

  • video game trivia
    80+ video game trivia questions and answers
  • Wizard101 Trivia Questions
    80+ wizard101 trivia questions and answers
  • Fortnite-Trivia
    95+ Challenging Fortnite Trivia Questions with Your…
  • trivia crack
    120+ Trivia Crack Questions and Answers
  • Syracuse-Trivia
    85+ Top Essential Syracuse Trivia Questions and Answers
  • couple trivia questions
    115+ Famous Couple Trivia Questions with Answers
  • animal-trivia
    Trivia Questions And Answers
  • Pokemon Trivia
    85+ Best Pokemon Trivia With Answers
shehzadonepa
triviaquestions4u

A computer graduate who has 16 years of education and 5 years of working experience in the field. I am a professional writer also and can write amazing articles in the following categories: sports, movies, and animals.

Sharing is caring!

1 shares
  • Share
  • Tweet

February 14, 2024 by triviaquestions4u

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • 150+ Hard Trivia Questions: Test Your Brain with Challenging & Fun Quizzes
  • 200+ Easy Trivia Questions and Answers Everyone Can Try [2025 Edition]
  • 200+ Fun Movie Trivia Questions and Answers for Every Film Buff [2025 Edition]
  • 230+ General Knowledge Trivia Questions and Answers for All Ages
  • 210+ Music Trivia Questions and Answers [2025 Edition] – Fun, Challenging & Ready to Play
  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us

1 shares

Last Updated on March 18, 2024 by triviaquestions4u