• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

60+ North Carolina Trivia Questions

May 15, 2022 by Ambreen Zahra

At the point when individuals think of North Carolina, the word that strikes a chord initially is ‘beautiful.’ North Carolina is a different land, home to the two mountains and a sea, with more than 120 species of trees. The state’s mountains are the ideal vantage point for viewing the splendid kaleidoscope of colors they produce each fall. We have 300 miles of white sandy seashores, more than some other Atlantic Coast states aside from Florida.

North Carolina is wealthy in resources, with a stunning cluster of wild animals, from painted buntings to white-tailed deer, bog turtles, and our native brook trout. This is an extraordinary state for hunting, fishing, boating, and natural life viewing, from one of our 10 national parks or in one of the 41 locations that are currently part of our state parks system. Social and instructive encounters are ample. The country’s most memorable state-supported symphony and art museum continue to flourish in the state. Alongside observed Native American and Civil War roots, we additionally commemorate the Wright Brothers’ most memorable snapshots of flight.

Summer theaters, wineries, create bottling works, and celebrations proliferate all through the state, as does outdoor show. A nationally perceived zoological park and a broad system of aquariums support untamed life instruction.

Here we have gathered some informative North Carolina trivia questions for you to enjoy and get some information.

You may also like: 80 Montana trivia questions and answers

North Carolina Trivia Questions

1)What states border North Carolina to the south?

Answer: South Carolina and Georgia

2)What are the North Carolina State colors?

Answer: The red and blue of the NC and US flags

3)Who or what was the city of Raleigh named for?

Answer: Sir Walter Raleigh

4)Which US State borders North Carolina to the west?

Answer: Tennessee

5)What is the North Carolina State sport?

Answer: NASCAR

6)North Carolina is bordered to the north by what state?

Answer: Virginia

7)What is the North Carolina State folk dance?

Answer: Clogging

8)What is the North Carolina State flower?

Answer: Dogwood

9)What borders North Carolina to the east?

Answer: The Atlantic Ocean

10)Where does North Carolina rank among the states in population?

Answer: It’s the 10th most populous state

11)What is the North Carolina State carnivorous plant?

Answer: Venus flytrap

12)How many counties does North Carolina have?

Answer: 100

13)North Carolina was the last of the Confederate states to do what in regards to the Union?

Answer: Declare secession from the Union

14)What is North Carolina’s capital city?

Answer: Raleigh

15)What is the North Carolina State mammal?

Answer: Eastern Gray Squirrel

16)What is North Carolina’s largest city?

Answer: Charlotte

17)What is North Carolina’s highest point in elevation?

Answer: Mount Mitchell at 6,684 feet

18)What is the North Carolina State gemstone?

Answer: Emerald

19)The climate of North Carolina’s coastal plains is strongly influenced by what body of water?

Answer: Atlantic Ocean

North Carolina Trivia Questions with Answers

20)How many North Carolinians served in the military during the Civil War?

Answer: About 125,000

21)What are the names of North Carolina’s two sounds, the largest landlocked sounds in the United States?

Answer: Albemarle Sound and Pamlico Sound

22)What is the North Carolina State rock?

Answer: Granite

23)How many ships have been lost off the coast around Cape Hatteras which is known as the “Graveyard of the Atlantic”?

Answer: More than 1,000 since 1526

24)The western section of North Carolina is part of what mountain range?

Answer: Appalachian Mountain range

25)What is the North Carolina State reptile?

Answer: Eastern Box Turtle

26)How many major river basins does North Carolina have?

Check this also: 50 Arizona trivia questions

Answer: 17

27)What is the North Carolina State shell?

Answer: Scotch bonnet

28)During the Civil War, how many troops from North Carolina were killed in battle?

Answer: 20,000, the most of any state in the Confederacy

29)Where do the river basins west of the Blue Ridge Mountains flow to?

Answer: The Gulf of Mexico

30)How many of the 17 basins are contained entirely within the state’s borders?

Answer: Four

31)What is the North Carolina State bird?

Answer: Cardinal

32)What river is the widest river in the United States at its mouth?

Answer: Neuse

33)On average, how often does a hurricane hit North Carolina?

Answer: About once a decade

34)What was the strongest storm to make landfall in North Carolina as a Category 4 in 1954?

Answer: Hurricane Hazel

35)What was the most damaging storm of the 21st century?

Answer: Hurricane Isabel

36)What is the North Carolina State beverage?

Answer: Milk

37)How often do Tropical storms strike North Carolina?

Answer: Every 3 or 4 years

38)What is the North Carolina state tree?

Answer: Longleaf Pine

39)Only what two states are struck by hurricanes more often than North Carolina?

Answer: Florida and Louisiana

North Carolina  facts

40)On average, North Carolina has about how many days of thunderstorm activity per annum?

Answer: 50

41)How many tornadoes does North Carolina experience on average per annum?

Answer: Less than 20

42)What is the North Carolina State vegetable?

Answer: Sweet potato

43)The worst tornado outbreak in the state’s history occurred in April 2011, when 30 confirmed tornadoes touched down, killing how many people?

Answer: At least 24

44)During Colonial times, what town was the state capital, beginning in 1722?

Answer: Edenton

45)In 1788 what city was picked to be the new capital because its location gave it some protection from attack?

Answer: Raleigh

46)What is the North Carolina State red berry?

Answer: Strawberry

47)How many troops from North Carolina died from disease during the war?

Answer: 21,000

48)North Carolina was where the first successful flight was executed by what pair of brothers, near Kitty Hawk on December 17, 1903?

Answer: Wright Brothers

49)In the 1700s, a series of epidemics swept the South and a 1738 epidemic was said to have killed half of the Cherokee Indians What type of epidemics were they?

Answer: Smallpox

50)Most of the English colonists were indentured servants, who hired themselves out as laborers to pay for their what?

Answer: Passage to America

51)In the early years, some Africans could earn their freedom before slavery became what?

Answer: A lifelong status

52)What is the North Carolina State wildflower?

Answer: Carolina Lily

53)North Carolina’s economy was based on slave labor for the production of what?

Answer: Tobacco

54)A major American victory in the war took place when a force of 1000 mountain men from western North Carolina overwhelmed a force of some 1000 British troops led by whom?

Answer: Major Patrick Ferguson

55)In 1795, North Carolina opened the first public “what” in the United States?

Answer: University, the University of North Carolina

56)What is the North Carolina State song?

Answer: “The Old North State”

North Carolina History Trivia

57)What is the name of the oldest town in North Carolina?

Answer: Bath

58)Who was the Governor of the Lost Colony?

Answer: John White

59)The first English child born in America was born on Roanoke Island in North Carolina in 1587 What was her name?

Answer: Virginia Dare

60)The Wright Brothers made the first successful powered flight by man at Kill Devil Hill near Kitty Hawk in North Carolina In what year did this occur?

Answer: 1903

61)During the Civil War, North Carolina was the scene of a number of major battles In March of 1865 the Union’s General Sherman defeated the Confederacy’s General Johnston in a bloody battle over three days Where was this battle fought, which was the largest battle ever fought in North Carolina?

Answer: Bentonville

62)North Carolina has been the birthplace of many famous entertainers, artists, and performers in history which of the following was/is NOT a North Carolina native?

Answer: Singer Patsy Cline

63)What town or area of North Carolina did the British General Cornwallis refer to as a ‘hornet’s nest’ due to the fact the area’s citizens fought so fiercely and were constantly a thorn in the side of the British?

Answer: Charlotte-Kings Mountain area

64)North Carolina is known as the ‘Old North State’ and the ‘Tar Heel State’ Which of the following could NOT be given as the origin of the nickname ‘Tar Heel’?

Answer: This is due to the tremendous success of the University of North Carolina Tar Heels basketball program

65)The first piece of gold discovered in the US was in North Carolina

Answer: True

Related Posts:

  • Pennsylvania Trivia questions and answers
    65+ Pennsylvania Trivia Questions And Answers
  • Turkey-Trivia
    70+ Surprising and Fascinating Turkey Trivia Questions 2024
  • Andy Griffith
    80+ Highly Informative Andy Griffith Trivia Questions
  • Memorial Day Facts Trivia
    75+ Memorial Day Facts Trivia Questions and Answers
  • 55+ Ohio Trivia Questions with Answers
    65+ Ohio Trivia Questions
  • Forrest Gump trivia
    75+ Forrest Gump Trivia Questions and Answers
  • Turkey trivia
    70+ Turkey Trivia Questions And Answers 2024
  • Easy trivia questions about animals
    140+ Easy Trivia Questions About Animals 2024
ambreen
Ambreen Zahra

A Master in Economics having over 8 years of field experience. I am also a pro blogger loves to write articles for different blogs post related to kids, Christmas, harry potter, movies, and animals.

Sharing is caring!

  • Share
  • Tweet

May 15, 2022 by Ambreen Zahra

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • 150+ Hard Trivia Questions: Test Your Brain with Challenging & Fun Quizzes
  • 200+ Easy Trivia Questions and Answers Everyone Can Try [2025 Edition]
  • 200+ Fun Movie Trivia Questions and Answers for Every Film Buff [2025 Edition]
  • 230+ General Knowledge Trivia Questions and Answers for All Ages
  • 210+ Music Trivia Questions and Answers [2025 Edition] – Fun, Challenging & Ready to Play
  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us

Last Updated on October 8, 2025 by Triviaquestions