• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

100+ Very Informative and Interesting Hanukkah trivia questions

February 21, 2024 by Ambreen Zahra

At the beginning of each November and December, Jewish people around the world gather to celebrate Hanukkah with friends and family for eight nights and eight days. This joyous holiday is also known as the Festival of Lights. Hanukkah honors the rededication of the temple in Jerusalem in 165 B.C., where according to the fable Jews had nauseated against their Greek Syrian oppressors in the Maccabean Insurgency. The lighting of the menorah, traditional foods, games, and gifts are the major activities of the celebration.

The festival is meant to celebrate the miracles that occurred over 2,000 years ago. The survival of Jews, and the power of even a small light to overcome darkness. The best way to test your knowledge about Hanukkah is to have some Hanukkah trivia.

Hanukkah trivia questions typically focus on various aspects of the Hanukkah holiday which is a significant celebration in the Jewish faith. Hanukkah also known as the Festival of Lights commemorates the rededication of the Holy Temple in Jerusalem. Hanukkah trivia questions offer an engaging way to learn about and celebrate the rich cultural and religious traditions of the holiday.

Table of Contents

  • Hanukkah trivia
  • Fun Hanukkah trivia
  • Hanukkah family feud questions
  • 25 questions about Hanukkah answered.
  • Hanukkah Trivia Questions
  • Hanukkah true or false
  • Kwanzaa trivia questions
  • Hanukkah pop culture trivia
  • Fun trivia facts about Hanukkah

Hanukkah trivia

Hanukka Trivia

1. What does the word Hanukkah mean in Hebrew?

Answer: Dedication

2. What is the second name of the Hanukkah festival?

Answer: Festivals of lights

3. How many years ago a miracle occurred and become a festival that people celebrate with the name of Hanukkah?

Answer: 2,000 years ago

4. Which Hebrew letters stand for ‘A great miracle happened there’?

Answer: Dreidel’s

5. Children play games to win a pot of what?

Answer: Hanukkah Gelt

6. Who celebrates the Hanukkah festival?

Answer: Jewish

7. What is the first night of Hanukkah called?

Answer: Chanukah

8. What does the word Menorah mean in Hebrew?

Answer: The lamp having seven branches.

9. Who created the Menorah?

Answer: Ze’ev Raban

10. What are the colors used in Hanukkah celebrations?

Answer: Blue and White

Fun Hanukkah trivia

11. Where has the Largest Menorah situated in the World?

Answer: Grand Army Plaza in New York

12. Who was the first president to celebrate Hanukkah at the White House?

Answer: Harry Truman

13. How many jelly donuts are consumed in Israel throughout Hanukkah?

Answer: Over 17.5 million

14. The word “Hanukkah” comes from which Hebrew word?

Answer: “Hinch,” or “to teach.”

15. How many nights does Hanukkah lasts, to commemorate how long the holy light burned?

Answer: Eight nights

16. A Menorah is a candelabra with how many candles?

Answer: Nine candles

17. What is the candle in the center of the menorah called which is intended to light all the others and sits higher than the other candles?

Answer: Shamash

18. The famous dreidel, or four-sided spinning top, was invented as what?

Answer: Distraction

19. Which coins wrapped in gold foil, used in the traditional Jewish game of dreidel, and called gelt?

Answer: Chocolate coins

20. One of the most popular desserts is homemade doughnuts, what Jewish called it?

Answer: Sufganiyot

It is normal for women not to work for at least the first half-hour of the candles’ burning, and some have the tradition not to work for the entire time of burning. It is also prohibited to fast or glorify during Hanukkah.

Hanukkah family feud questions

21. Where the menorah prominently displays as a reminder to others of the miracle that inspired the holiday?

Answer: In the windows

22. Hanukkah is observed for how many nights and days, starting on the 25th day of Kislev according to the Hebrew calendar?

Answer: Eight

23. What does the Hebrew word latke mean which is used in the festival?

Answer: A type of potato pancake

24. In which books the story of Hanukkah is preserved?

Answer: In First and Second Maccabees

25. Which prayer is recited on Hanukkah as an addition to the Amidah prayer, which was formalized in the late 1st century?

Answer: The Al HaNissim prayer

26. Among whom the tendency is for every male member of the household to light a full set of lights each night?

Answer: Ashkenazim

27. When should Hanukkah lights usually burn at least?

Answer: Half an hour after it gets dark.

28. Typically, how many blessings are recited during this eight-day festival when lighting the candles?

Answer: Two

29. In the Ashkenazi tradition, each night after the lighting of the candles, which hymn is sung?

Answer: Ma’oz Tzur

30. What does the last day of Hanukkah know?

Answer: Zot Hanukkah

The biggest Hanukkiah in the world is usually thought to be in New York City near Central Park, which stands at 36 feet high, weighs two tons, and has been a New York fixture since 1977. Continue reading these 25 questions about Hanukkah Trivia.

25 questions about Hanukkah answered.

31. According to the Gregorian calendar on which date Hanukkah did start in 2018?

Answer: On the evening of December 2

32. In the present time how many arms should a menorah have?

Answer: Nine Arms

33. Which oil is considered the ideal fuel in place of candles as that is likely the oil used in the original miracle?

Answer: Olive Oil

34. What is the reason for using blue and white colors on Hanukkah?

Answer: Because of the Israeli flag color.

Read more: 149+ Best trivia questions and answers

35. Why does the Hanukkah festival have not any fixed date as it always changes?

Answer: There are so many spellings.

36. For the festival of lights, must it be candles?

Answer: No

37. Why should there have fried food at the Hanukkah festival?

Answer: Because the miracle happened by oil.

38. What should you have to do if you cross the international dateline?

Answer: The agent fires a Chanukkiah at their home.

39. In which biblical book the menorah is first mentioned?

Answer: In the biblical book of Exodus

40. How tall is the world’s largest menorah?

Answer: It stands at 32 feet.

41. Who made the world’s largest menorah?

Answer: Israeli artist Yaacov Agam.

42. How long does Hanukkah last?

Answer: Eight days and nights

43. Chanukah is also commonly known as the festival of what?

Answer: Festival of Lights

44. How many sons of Matisyahu fought the Greeks?

Answer: Five sons

45. Which Greek king, known for almost conquering Egypt, oppressed Jews, leading them to revolt and start the history of this holiday?

Answer: Antiochus IV

Hanukkah Trivia Questions

46. How many players are required to play a game of Dreidel?

Answer: At least two

47. A common song about Hanukkah’s favorite toy, the dreidel, is: “I have a little dreidel, I made it out of ______” Which term ends the phrase?

Answer: Clay

48. Which president established the tradition of a White House Hanukkah party?

Answer: George W. Bush

49. What is a good way to meet someone in Hanukkah?

Answer: Happy Hanukkah, “Chag Sameach”

50. The tradition of lighting a candle each night of Hanukkah is described in which Testament of the Bible?

Answer: Old Testament

51. In 1993, which astronaut once celebrated Hanukkah in space?

Answer: Jeff Hoffman

52. Where is the National Menorah lit every year?

Answer:  In Washington D.C.

53. How much weight does the world’s biggest menorah have?

Answer: 4000 pounds

54. When Hanukkah began and ended in the year 2020?

Answer: Ten to Eighteen December

55. Fried potato pancakes are eaten in Hanukkah. What are these pancakes called in Hebrew?

Answer: Latkes

For Jews all around the world fried foods are a very traditional part of Hanukkah, and the reason for more fried foods is to recognize the miracle of the oil. “There are those who say that eating on Hanukkah cheese because of the miracle was made by milk Judith was feeding the enemy” written by the 16th-century Rabbi Moses Isserles. Now we will try some Hanukkah trivia true or false questions.

Hanukkah true or false

Hanukka Trivia

56. Hanukkah means “light” in English.

Answer: False

57. Hanukkah is not considered one of the major Jewish religious holidays.

Answer: True

58. Currently, menorahs have holders for nine candles, but in ancient times, they held seven candles.

Answer: True

59. The tradition of lighting a candle each night of Hanukkah is described in the New Testament of the Bible.

Answer: False

60. Hanukkah is sometimes referred to as the “festival of darkest winter.”

Answer: False

61. George W. Bush was the president who established the tradition of a White House Hanukkah party.

Answer: True

62. Gelt, or money, is a traditional Hanukkah gift.

Answer: True

63. Blue and white are the colors of the Hanukkah festival.

Answer: True

64. Hanukkah begins on a day in November or December at sunrise.

Answer: True

65. Menorahs are usually placed on shelves where they can be seen easily from inside or outside.

Answer: False

 

The African American culture’s annual celebration is known as Kwanzaa. This festival is held from December 26 to January 1, wrapping up in a communal feast called Karamu, commonly held on the 6th day.  Maulana Karenga has created it, and it is based on African harvest festival traditions from various parts of Africa, West and Southeast Africa. In 1966 Kwanzaa was first celebrated. Let us see some more information about the Kwanzaa festival.

Kwanzaa trivia questions

66. American Maulana Karenga created Kwanzaa in 1966 during the aftermath of which event?

Answer:  The Watts riots

67. Kwanzaa is the word of which language?

Answer: Swahili

68. The name Kwanzaa derives from the phrase matunda ya kwanza, what does it mean in English?

Answer: It means “first fruits”.

69. Kwanzaa celebrates the seven principles of Kwanzaa and each of the seven days of Kwanzaa is dedicated to one of the principles, in which year these principles formed?

Answer: In 1965

70. Who has narrated a documentary film about Kwanzaa, The Black Candle?

Answer: Maya Angelou

71. Who designed the first Kwanzaa stamp, and was issued by the United States Post Office in 1997?

Answer: Designed by Synthia Saint James

72. What do the Seven candles in a kinara symbolize?

Answer: The seven principles of Kwanzaa

73. What is the first principle of Kwanzaa?

Answer: Unity

74. What is the candle holder used in the Kwanzaa celebration in Swahili?

Answer: Kinara

Try this also:  170+ Very easy trivia questions [Updated]

75. How many days is Kwanzaa celebrated?

Answer: Seven days

76. Which Kwanzaa candle is lit first?

Answer: Center black candle

77. What are the three colors of Kwanzaa?

Answer: Red, black, and green

Hanukkah pop culture trivia

78. In 2012, which channel produced its first film mentioning Hanukkah?

Answer: Hallmark channel

79. Who wrote the song Hanukkah Oh Hanukkah?

Answer: Mordkhe Riverman

80. The promotional artwork “A Rugrats Chanukah” was written by whom?

Answer: David Stem

81. How many blessings are made before lighting candles?

Answer: Three blessings the first night and two the other nights

82. During which of the “four exiles” did the miracle of Chanukah take place?

Answer: The third exile under Hellenite oppression

83. Is it permissible to do work on Chanukah?

Answer: Yes

84. The song “Puppy for Hanukkah is written by whom?

Answer: Daveed Diggs

85. When did the Love, Lights, and Hanukkah premiere?

Answer: On Dec 12

Fun trivia facts about Hanukkah

86. Why do Jews eat greasy food in Hanukkah?

Answer: It is traditional to eat fried food.

87. Which miracle do we celebrate with the lighting of candles?

Answer: Miracle of oil

88. How does the name Chanukah indicate the date when this holiday begins?

Answer: If we break up the word into two parts

89. What damage did the Hellenite do to the Beit Hamikdash?

Answer: They made breaks in the walls and contaminated the sacred items.

90. How did they know that the oil found was uncontaminated?

Answer: Its container had the seal of the Kohen Gadol.

91. Who led the battle against the Hellenic?

Answer: Matityahu, the Kohen Gadol, and his sons

92. What is the special reading of the Torah each day?

Answer: The gifts of the Nevi’im

  1. What is the Hebrew word for Hanukkah and what does it mean?

Answer: Hanukkah comes from the Hebrew word חֲנֻכָּה (pronounced Chanukah), which means dedication or rededication

  1. How many nights does Hanukkah last?

Answer: Hanukkah lasts for eight nights

  1. What is the name of the special candelabra used during Hanukkah?

Answer: Menorah

  1. How many candles are lit on the menorah during Hanukkah?

Answer: Nine candles. Eight for each night of Hanukkah, plus one called the shamash (helper) candle used to light the others

  1. What is the significance of the oil in the Hanukkah story?

Answer: The oil used to light the menorah in the Holy Temple miraculously lasted for eight days, even though there was only enough for one day

  1. What traditional food is often eaten during Hanukkah?

Answer: Latkes (potato pancakes) and sufganiyot (jelly-filled doughnuts)

  1. What game is commonly played with a dreidel during Hanukkah?

Answer: Dreidel

  1. What is the Hebrew phrase often recited during Hanukkah, meaning A great miracle happened here?

Answer: Nes Gadol Hayah Sham

  1. What is the name of the Hanukkah hymn that is sung after lighting the menorah?

Answer: Maoz Tzur (Rock of Ages)

  1. What is the Hanukkah gelt tradition?

Answer: Giving children chocolate coins (gelt) during Hanukkah

Read more: 100+ Really hard trivia questions with answers [Updated]

Related Posts:

  • Holiday trivia question
    60+ Holiday Trivia Questions and Answers
  • christmas trivia questions
    120+ Christmas Trivia questions with answers [Religious]
  • thanksgiving trivia questions
    75+ Thanksgiving Trivia Questions with Answers [Updated]
  • Labor Day
    75+ Labor Day Trivia Questions and Answers
  • new year's trivia
    70+ New Years Trivia Questions [History & fun facts]
  • easter trivia questions
    60+ easter trivia questions and answers
  • baby shower trivia questions
    80 Baby Shower Trivia Questions and Answers
  • christmas trivia quiz
    70+ Christmas Trivia Quizzes [Most Popular]
ambreen
Ambreen Zahra

A Master in Economics having over 8 years of field experience. I am also a pro blogger loves to write articles for different blogs post related to kids, Christmas, harry potter, movies, and animals.

Sharing is caring!

73 shares
  • Share
  • Tweet

February 21, 2024 by Ambreen Zahra

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers
  • Ultimate Food Trivia: 150+ Questions and Answers for Food Lovers
  • 250+ Fun & Fascinating Animal Trivia Questions That Will Test Your Knowledge
  • 250+ Sports Trivia Questions & Answers for Fans of All Ages
  • 220+ 5th Grade Trivia Questions And Answers [For Students]
  • 269+ Funny Trivia Questions and Answers for All Ages [Feel Wow]

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us

73 shares