• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

70+ Turkey Trivia Questions And Answers 2024

February 9, 2024 by triviaquestions4u

June is National Turkey Lover’s Month which promotes eating turkey at times other than major holidays. Turkey’s meat is low in fat and high in protein, making it healthier than many types of meat. It is so large and more affordable for meat than many other available types of meat.

You have seen this feathered bird at Christmas and Thanksgiving but how much do you know about this creature? This trivia page is full of interesting facts about turkeys, their habitat, the foods they eat, and much more. Some facts might surprise you.

With our 2024 edition explore the latest trends in best turkey trivia! Find out our diverse range of turkey questions and have fun asking them out with your friends and family. Also, elevate your quiz experience with this collection that promises to entertain and expand your knowledge in the year 2024.

Table of Contents

  • Turkey trivia
  • Wild Turkey trivia questions
  • Turkey trivia multiple choice
  • Christmas Turkey trivia
  • Turkey facts
  • Turkey Trot trivia
  • Turkey bird quiz

Turkey trivia

Turkey trivia

1) The turkeys are relatively fast; at what speed they run?

Answer: They can run at speeds of up to 20 miles per hour.

2) Which two senses are highly found in turkeys?

Answer: Excellent eyesight, and a keen sense of hearing despite having no external ears.

3) What is the mating season for turkeys?

Answer: It occurs in the months of March and April.

4) How many eggs a female Turkey lay, and incubate them for a month?

Answer: Turkey lay 4 to 17 eggs.

5) What is the lifespan of a wild turkey?

Answer: It is 3 to 4 years.

6) What is wild turkeys habitat?

Answer: Middle and eastern portions of the United States and in limited areas in the west and in Mexico.

7) On which famous occasion, Americans sit around the table and enjoy a large meal, with turkey as the main course?

Answer: Thanksgiving

8) Why is it important to wear camouflage-patterned clothing while in the woods for hunting turkeys?

Answer: Because of a turkey’s keen eyesight

9) How many sounds are there that can be produced to draw turkeys in?

Answer: Over 10 different sounds

10) Which body part allows wild turkeys to run at speeds up to 25 miles per hour?

Answer: Wild turkeys very powerful legs

Want to know about Oscar trivia?: 60+ Oscar Trivia Questions And Answers

Wild Turkey trivia questions

11) Male turkeys are called “toms” or “gobblers;” what the female turkeys are called?

Answer: Female turkeys are called “hens.”

12) What a turkey’s diet consists of?

Answer: Seeds, nuts, fruit, insects, and small lizards.

13) Which sense is not strongly presented in Turkeys?

Answer: They do not have a strong sense of smell, and the region of their brain that controls smell is very small compared to other animals.

14) Where Turkeys are usually found?

Answer: In forests

15) How many feathers a turkey have covered its body?

Answer: A turkey has between 5,000 and 6,000 feathers.

16) Most of the feathers of a turkey are iridescent with which varying colors?

Answer: Red, bronze, gold, and green.

17) After how much time a newly hatched turkeys leave the nest?

Answer: Within 12 to 24 hours leaves the nest to feed.

18) To stabilize what the native Americans used Turkey feathers?

Answer: To stabilize their arrows.

19) In which part of America wild Turkeys are one of the most popular game birds?

Answer: In North America.

20) Why Turkeys sleep in trees at night?

Answer: To stay safe from predators at night.

Turkey droppings tell a bird’s sex and age. The larger the diameter, the older the bird. What an amazing fact! More insane facts on this page about turkeys will amaze you for sure.

Turkey trivia multiple choice

Turkey trivia

21) What are wild turkey babies called?

A: Eyas

B: poults

C: Owlet

Answer: B: poults

22) What is the normal lifespan of a turkey?

A: 3-5 years

B: 1-2 years

C: 7-9 years

Answer: A: 3-5 years

23) How frequently does a turkey lay an egg?

A: About 4 per week

B: About 6 per week

C: About 2 per week

Answer: C: About 2 per week

24) How far can a turkey listen to your call?

A: 200 yards

B: 400 yards

C: 800 yards

Answer: B: 400 yards

25) What color are turkey eggs?

A: A white colored egg with brown speckles

B: A white colored egg with green speckles

C: A white colored egg with black speckles

Answer: A: A white colored egg with brown speckles

26) what is the size of a turkey’s eggs?

A: Weigh approximately 20 to 50 grams.

B: Weigh approximately 40 to 60 grams.

C: Weigh approximately 80 to 90 grams.

Answer: C: Weigh approximately 80 to 90 grams.

27) How far away can a turkey see?

A: 4-5 miles

B: 2-3 miles

C: 7-9 miles

Answer: B: 2-3 miles

28) How long do turkey eggs stay fresh?

A: Three to five weeks

B: Seven to nine weeks

C: One to two weeks

Answer: A: Three to five weeks

29) Which Turkey can fly?

A: Domestic turkeys

B: Wild turkeys

C: Local turkeys

Answer: B: Wild turkeys

30) In which year presidential pardons for turkeys started?

A: In 1979

B: In 1989

C: In 1999

Answer: B: In 1989

Thanksgiving and Christmas official bird Turkey is more than just a mouth-watering dish. Some mind-blowing trivia related to the iconic Christmas bird is on the way. Are you ready!

space

Christmas Turkey trivia

31) Which two English kings made eating turkeys a trend on Christmas?

Answer: Henry VIII and Edward VII

32) How many colors do the turkey’s skin on their head can change?

Answer: From red to blue to white

33) What is the most important use of turkey feathers?

Answer: Use to make blankets.

34) Turkeys do not have teeth, how they grind the foods?

Answer: They eat stones to help them grind their food.

35) How many turkeys are killed for Christmas in the US?

Answer: Around 14 million

36) How many turkeys are eaten at Christmas in the world?

Answer: About 22 million

37) In which century the turkey appeared on Christmas tables in England?

Answer: In the 16th century

38) How old should a female Christmas turkey be?

Answer: Hens are slaughtered at about 14–16 weeks on Christmas.

39) What was used before turkey at Christmas?

Answer: Geese, boars’ head, chicken, cow, and peacocks.

40) Where do turkeys sleep at night?

Answer: On trees

Turkey facts

41) How many stomachs does a turkey have?

Answer: Two stomachs

42) What kind of trees do turkeys sleep in?

Answer: Turkeys usually select the largest and hardwood trees.

43) How long is a wild turkey’s memory?

Answer: About 5 minutes

44) At what time turkeys have poor vision?

Answer: In the dark.

45) What time of day are turkeys most active?

Answer: In the morning.

46) What is the weird red bit on a turkey called?

Answer: Wattle

47) What is the purpose of turkey’s wattle?

Answer: Wattle helps release excess heat.

48) What is a flock of wild turkeys called?

Answer: A group of turkeys is called a rafter.

49) What are the Just hatched wild turkeys called?

Answer: Precocial

50) Other than turkeys which bird often bred for food in North American?

Answer:  The Muscovy ducks.

Turkey Trot trivia

Turkey trivia

51) How many calories do the average American consume during his/her Thanksgiving dinner each year?

Answer: Approximately 3000 calories.

52) What is a turkey trot?

Answer: It is a footrace held each year for participants looking to burn calories before the Thanksgiving meals.

53) When does Turkey-trot held each year?

Answer: Mostly it occurs just before the Thanksgiving Day each year.

54) According to USA Track and Field, how far a Turkey Trot Race?

Answer: The distance is 3.1 to 26.2 miles.

55) What type of prizes are there for the winners of Turkey Trots?

Answer: Cash, “turkey” T-Shirts, hats even a live Turkey or the frozen Turkeys.

56) What was the oldest Turkey Trot Race?

Answer: The Buffalo Turkey trot.

57) What is the most popular and the biggest Turkey Trot Race?

Answer: Dallas Turkey Trot Race.

58) Who created the Turkey Trot?

Answer: John Jarrott

59) Which year was the first turkey trot?

Answer: In 1896

60) Thanksgiving Day turkey trots are older than which Marathon race?

Answer: The Boston Marathon

Want to know about Seinfeld trivia?: 65+ Seinfeld Trivia Questions and

61) Which Turkey is a more difficult game bird to hunt?

Answer: The Wild turkey.

62) What is an adult male Turkey is called?

Answer: Tom

63) The domestic tom can weigh up to 50 pounds, the domestic hen up to 16 pounds. What the wild tom can weigh up to?

Answer: They can weigh up to 20 pounds.

64) Where do wild turkeys make their nest?

Answer: On the ground. It usually consists of a shallow depression in the ground, lined with dead leaves.

65) From where the Turkey bird originally came?

Answer: North America

66) What should you do if one attacks you?

Answer: Make yourself as bigger as possible and run at it shouting.

67) How much time should you set aside to thaw your turkey in the refrigerator?

Answer: 24 hours per 5 pounds of bird.

68) Which is the best time to stuff a turkey?

Answer: Immediately before cooking.

69) Which state of the US holds claim to Big Tom, the world’s largest turkey monument?

Answer: Minnesota

Turkey bird quiz

70) The Thanksgiving turkey stuffed with boneless duck and chicken are called?

Answer: Turducken

71) The turkeys are relatively fast; at what speed they run?

Answer: They can run at speeds of up to 20 miles per hour.

72) Which two senses are highly found in turkeys?

Answer: Excellent eyesight, and a keen sense of hearing despite having no external ears.

73) What is the mating season for turkeys?

Answer: It occurs in the months of March and April.

74) How many eggs a female Turkey lay, and incubate them for a month?

Answer: Turkey lay 4 to 17 eggs.

What is the lifespan of a wild turkey?

Answer: It is 3 to 4 years.

75)What is wild turkeys habitat?

Answer: Middle and eastern portions of the United States and in limited areas in the west and in Mexico.

76) On which famous occasion, Americans sit around the table and enjoy a large meal, with turkey as the main course?

Answer: Thanksgiving

77) Why is it important to wear camouflage-patterned clothing while in the woods for hunting turkeys?

Answer: Because of a turkey’s keen eyesight

78) How many sounds are there that can be produced to draw turkeys in?

Answer: Over 10 different sounds

79) Which body part allows wild turkeys to run at speeds up to 25 miles per hour?

Answer: Wild turkeys very powerful legs

80) Turkeys have a distinctive way of moving their heads, often in a forward and backward motion. This movement is known as?

Answer: The “bobble” or “snood wobble.”

81) Besides their well-known gobble, male turkeys make another unique sound during courtship. this sound is konown as?

Answer: Drumming

Related Posts:

  • Turkey-Trivia
    70+ Surprising and Fascinating Turkey Trivia Questions 2024
  • thanksgiving trivia questions
    75+ Thanksgiving Trivia Questions with Answers [Updated]
  • food trivia questions
    Ultimate Food Trivia: 150+ Questions and Answers for…
  • Easy trivia questions about animals
    140+ Easy Trivia Questions About Animals 2024
  • dog trivia questions
    75+ Dog Trivia Questions and Answers 2024 [Types+History]
  • elephant trivia questions
    75+ Elephant Trivia Questions and Answers 2024 [Updated]
  • christmas trivia quiz
    70+ Christmas Trivia Quizzes [Most Popular]
  • Holiday trivia question
    60+ Holiday Trivia Questions and Answers
shehzadonepa
triviaquestions4u

A computer graduate who has 16 years of education and 5 years of working experience in the field. I am a professional writer also and can write amazing articles in the following categories: sports, movies, and animals.

Sharing is caring!

59 shares
  • Share
  • Tweet

February 9, 2024 by triviaquestions4u

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers
  • Ultimate Food Trivia: 150+ Questions and Answers for Food Lovers
  • 250+ Fun & Fascinating Animal Trivia Questions That Will Test Your Knowledge
  • 250+ Sports Trivia Questions & Answers for Fans of All Ages
  • 220+ 5th Grade Trivia Questions And Answers [For Students]
  • 269+ Funny Trivia Questions and Answers for All Ages [Feel Wow]

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us

59 shares