• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

55+ Incredible Trivia Questions about Alaska

June 10, 2021 by Ambreen Zahra

Alaska became the 49th state of the U.S. on January 3, 1959. It is the largest state in the country with an area of 1,717,856 square kilometers. The word Alaska came from the term ‘Alyeska’ which means ‘The Green Land’. The state is also known as the Last Frontier.

Furthermore, Benny Benson designed Alaska’s flag in 1926 at the age of thirteen. Alaskans celebrate Alaska Day on October 18 every year. Moreover, there are many volcanoes, glaciers, and rivers in Alaska, which makes the state an amazing place to visit on vacations. Continue reading these Alaska Trivia questions to get more information about the state.

Alaska Trivia Questions

Alaska Trivia Questions

1. What is the capital of Alaska?

Answer: Juneau

2. Which is the largest city in the state?

Answer: Anchorage

3. How much is the total area of the state?

Answer: 1, 717, 856 square kilometer

4. Which is the largest U.S. state?

Answer: Alaska

5. When the name ‘Alaska’ was introduced?

Answer: In the Russian colonial period.

6. When Alaska was officially proclaimed a state?

Answer: On January 3, 1959

7. When the Good Friday Earthquake occurred in Alaska?

Answer: On March 27, 1964

8. How many people died in the massive earthquake?

Answer: 133 people

9. How much was the magnitude of the earthquake?

Answer: 9.2

10. Based on income, what is the rank of the state?

Answer: 8th

11. Which is the most spoken language in the state?

Answer: English (86.3 %)

12. Who designed Alaska’s flag?

Answer: Benny Benson

13. What does the word ‘Alyeska’ mean from which the name Alaska came?

Answer: The Green Land

14. When the flag of Alaska was designed?

Answer: In 1926

15. What was the age of Benson when he designed the flag?

Answer: Thirteen

Alaska Trivia Quiz

Alaska Trivia Questions

16. When Alaska adopted into the Union?

Answer: In 1959.

17. Which is the state bird of Alaska?

Answer: The Willow Ptarmigan

18. What is the state sport?

Answer: Dog Mushing

19. Which is the state’s largest sporting event?

Answer: The Iditarod Trail Sled Dog Race

20. What percent of the total Alaska population is men?

Answer: 52 percent

21. How many federally registered tribes are there in Alaska?

Answer: 224

22. What does Alaska is also known as?

Answer: The Land of Midnight Sun

23. How far is Alaska from Russia?

Answer: Approximately 50 miles

24. Which city in the state has the shortest and longest amount of daylight?

Answer: Barrow

25. How many of the highest peaks in the U.S. are in Alaska?

Answer: Seventeen

26. How many volcanoes are there in the state?

Answer: More than Hundred

27. Which is Alaska’s largest lake?

Answer: Lake Iliamna

28. How many glaciers are there in Alaska?

Answer: About 27,000

29. On which three different seas Alaska have coastlines?

Answer: Pacific Ocean, Arctic Ocean, and the Bering Sea.

30. What percent of the state contains water?

Answer: 14.2 %

Alaska Trivia Game

Alaska Trivia Questions

31. What percent of Alaska is covered by glaciers?

Answer: 3 percent

32. What are the two largest forests located in Alaska?

Answer: The Tongass and Chugach

33. What was the highest temperature recorded in Alaska?

Answer: 100 degrees

34. In which city and when this temperature was recorded?

Answer: In Fort Yukon in 1915

35. What is the lowest temperature recorded in Alaska?

Answer: -80 degrees

36. Who sold Alaska to the U.S.?

Answer: Russia

37. When Alaskans celebrate the Alaska Day?

Answer: On October 18

38. When the strongest earthquake happened in Alaska?

Answer: On March 27, 1964

39. How many of the world’s ten strongest earthquakes occurred in Alaska?

Answer: Three

40. What is the Nick Name of Alaska?

Answer: The Last Frontier

41. What is the state motto?

Answer: North to the Future

42. When Outsiders first discovered Alaska?

Answer: In 1741

43. What was the amount the U.S. offered to Russia for Alaska?

Answer: $7,200,000 or 2 cents per acre

44. When Alaska officially became the 49th U.S state?

Answer: On January 3, 1959

45. What are the state’s main source of revenue?

Answer: The oil and natural gas industry.

Alaska Trivia Questions Printable

46. What percent of the U.S oil is produced in Alaska?

Answer: 25 percent

47. Which is the state’s largest private industry employer?

Answer: The fishing and seafood industry.

48. Which is the official state flower?

Answer: Wild forget-me-not

49. Which is the official state tree?

Answer: The Sitka Spruce

50. Which is the official state gemstone?

Answer: Jade

51. When gold was named the state mineral?

Answer: In 1968

52. After how many years did Alaskans elect the Governor of the state?

Answer: Four

53. When the Alaska Highway was built?

Answer: During the World War 2

54. Why the highway was built?

Answer: As a military supply road

55. When gold was discovered in the Yukon?

Answer: In 1898

Read also 90+ Florida trivia questions and answers.

Related Posts:

  • trivia questions about usa
    60+ Best trivia questions about the USA
  • morning mindbender trivia questions
    57+ Morning mindbender trivia questions
  • trivia crack
    120+ Trivia Crack Questions and Answers
  • trivia questions on geography
    85+ Geography trivia questions [Updated]
  • Useless trivia
    85+ Useless Trivia Questions and Answers
  • Random-Trivia-Questions-for-Middle-Schoolers
    Most Important 70+ Random Trivia Questions for…
  • Jeopardy Trivia
    50+ Exciting Jeopardy Trivia to Make Your Weekend…
  • Presidential Trivia
    75+ Presidential Trivia Questions And Answers
ambreen
Ambreen Zahra

A Master in Economics having over 8 years of field experience. I am also a pro blogger loves to write articles for different blogs post related to kids, Christmas, harry potter, movies, and animals.

Sharing is caring!

53 shares
  • Share
  • Tweet

June 10, 2021 by Ambreen Zahra

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers
  • Ultimate Food Trivia: 150+ Questions and Answers for Food Lovers
  • 250+ Fun & Fascinating Animal Trivia Questions That Will Test Your Knowledge
  • 250+ Sports Trivia Questions & Answers for Fans of All Ages
  • 220+ 5th Grade Trivia Questions And Answers [For Students]
  • 269+ Funny Trivia Questions and Answers for All Ages [Feel Wow]

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us

53 shares