• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

50+ St. Patrick’s Day Trivia Questions and Answers

February 26, 2024 by triviaquestions4u

Do you know who St Patrick was? Saint Patrick was a 5th-century Romano-British Christian missionary and bishop in Ireland. The foremost patron saint of Ireland was born in Roman Britain in the fourth century into a wealthy Romano-British family.

Saint Patrick’s Day, also called the Feast of Saint Patrick, is a cultural and religious celebration held on 17 March, the traditional death date of Saint Patrick. If you are curious to know much more about this day, this article is for you. Are you ready to learn some history about Saint Patrick’s Day?

Get ready to celebrate the luck of the Irish with our St. Patrick’s Day Trivia Questions and Answers! Explore a mix of fun and festive topics perfect for the occasion. Challenge your friends or family to see who can answer the most questions correctly while enjoying all things green and shamrock-themed.

Are you curious to learn more about St. Patrick’s Day? then the St. Patrick’s Day trivia questions in this post will be going to help you. It contains 45+ more questions with answers.

Table of Contents

  • St. Patrick’s Day trivia
  • St. Patrick’s Day trivia facts
  • St. Patrick’s Day trivia names
  • St. Patrick’s Day trivia questions printable
  • St. Patrick’s Day trivia questions

St. Patrick’s Day trivia

St. Patrick’s Day trivia

1) When is the cultural and religious celebration of Saint Patrick’s Day held?

Answer: On 17 March

2) In which century Saint Patrick’s Day was made an official Christian feast day?

Answer: In the early 17th century

3) What is another name for Saint Patrick’s Day?

Answer: Feast of Saint Patrick

4) Why the Irish and many other countries in the world celebrate this day?

Answer: The day commemorates Saint Patrick and the arrival of Christianity in Ireland and celebrates the heritage and culture of the Irish in general.

5) What type of celebrations generally involve in this day?

Answer: Public parades and festivals and the wearing of green attire or shamrocks.

6) What the Christians do who belong to liturgical denominations?

Answer: They attend church services.

7) Where does this day take as a public holiday?

Answer: In the Republic of Ireland, Northern Ireland, Newfoundland and Labrador, and Montserrat.

8) In which countries is this day widely celebrated?

Answer: United Kingdom, Canada, United States, Brazil, Argentina, Australia, and New Zealand, especially amongst Irish diasporas.

9) According to legend, what was Saint Patrick used to explain the Holy Trinity to Irish pagans?

Answer: The three-leaved shamrock.

10) Which custom of Saint Patrick’s Day was historically popular?

Answer: The custom of “drowning the shamrock” or “wetting the shamrock”.

Want to learn more about history? 65+ Labor Day Trivia Questions and Answers 

St. Patrick’s Day trivia facts

11) Which plant St. Patrick used as a visual guide when explaining the Holy Trinity?

Answer: Shamrock plant

12) Where did the first St. Patrick’s Day Parade hold?

Answer: In America

13) What is the original color of St. Patrick’s Day?

Answer: Blue

14) Which beverages are widely consumed on St. Patrick’s Day?

Answer: Beer

15) What does each leaf of the clover mean?

Answer: Hope, Faith, Love and Luck.

16) Which year marked the first time Chicago dyed their river green for St Patrick’s Day?

Answer: In 1962

17) Which drink is one of the most popular drinks on St. Patrick’s Day?

Answer: Guinness

18) What is Saint Patrick’s nickname?

Answer: The nickname for Patrick is always Paddy and not Patty.

19) What did the Irish prime minister, present to the U.S. president?

Answer: A crystal bowl of live shamrocks as a symbol of the close ties between the two countries.

20) Which country has Shamrocks as the national flower/emblem?

Answer: Ireland

One of the costumes of this festival is at the end of the celebrations, a shamrock is put into the bottom of a cup, which is then filled with whiskey, beer, or cider. It is then drunk as a toast to Saint Patrick, Ireland, or those present. The shamrock would either be swallowed with the drink or taken out and tossed over the shoulder for good luck.

St. Patrick’s Day trivia names

St. Patrick’s Day trivia

21) Which city’s name translates from Irish Gaelic into English as ‘dark pool’?

Answer: Dublin

22) A type of woolly jumper was given their names by which Irish islands?

Answer: Aran Isles.

23) Where the Belfast Lough and River Lagan meet, which city stands?

Answer: Belfast

24) What is another name for Dublin’s Ha’penny Bridge?

Answer: The Liffey Bridge

25) What is the Gaelic name for the Fairy Folk’s eternal home?

Answer: Tir na Nog.

26) Which Irish saint is said to have visited America 1000 years before Columbus?

Answer: Saint Brendan.

27) Which meat did an Irish stew traditionally contain, before the lamb was used?

Answer: Goat

28) What is Kissing the Blarney Stone is believed to confer?

Answer: The gift of the gab

29) Which saint is supposed to have brought Christianity to Ireland in 453 AD?

Answer: St Patrick

30) What did St Patrick supposedly chase out of Ireland?

Answer: All the snakes.

Read more: 75+ WW2 Trivia Questions and Answers

St. Patrick’s Day trivia questions printable

31) ‘The city of the tribes’ is the name of which city of Ireland?

Answer: Galway

32) For the logo of Guinness which traditional musical instrument was adopted?

Answer: Harp

33) How many leaves does a shamrock have?

Answer: Three

34) Kerry gives its name to which breed of terrier?

Answer: Kerry blue

35) The flute was famous for playing by which Irish musician?

Answer: James Galway

36) What type of creature is leprechaun?

Answer: Fairy

37) Which profession does the leprechaun practice?

Answer: Shoemaker

38) What does the green color stand for, in Ireland?

Answer: Hope

39) What is the scientific name for clover?

Answer: Trifolium

40) In memory of what St. Patrice’s day is celebrated?

Answer: In the memory of his death

St. Patrick’s Day trivia questions

St. Patrick’s Day trivia

41) What is the birth name of St Patrick which he changed to Patricius after becoming a priest?

Answer: Maewyn Succat

42) What is the death date of St. Patrick?

Answer: 420 AD

43) Which other religious holiday often falls close to St. Patrick’s Day?

Answer: Easter

44) At which place is St. Patrick buried?

Answer: He is said to be buried in Down Cathedral in Downpatrick.

45) Which of the following foods might be served at a feast for St. Patrick? Corned beef and cabbage, roast pig, or salted cod?

Answer: Corned beef and cabbage

46) Which city holds the parade in the street which is, according to Ripley’s, the shortest street in the world?

Answer: Hot Springs

47) Which of these things is associated with St. Patrick’s? A sword, a rock, or a bell?

Answer: A bell

Try this also: 65+ Memorial Day Facts Trivia Questions and Answers

48)  How much do people drink on St. Patrick’s Day?

Answer: 5.5 million pints of Guinness are consumed on any given day around the world.

49) What is the best way to make Shamrock green beer?

Answer: To add blue food coloring to a light color beer is a good way.

50) When did Lucky Charms create?

Answer: In 1963

51) Who is the patron saint of Ireland celebrated on St) Patrick’s Day?

Answer: Saint Patrick

52) What date is St. Patrick’s Day celebrated?

Answer: March 17th

53) What symbol is often associated with St. Patrick’s Day and Ireland?

Answer: Shamrock

54) In what year did the first St. Patrick’s Day parade take place in the United States?

Answer: 1762

55) Which color is traditionally associated with St. Patrick’s Day?

Answer: Green

56) What is the traditional Irish dish served on St. Patrick’s Day?

Answer: Corned beef and cabbage

57) What city hosts the largest St. Patrick’s Day parade in the world?

Answer: New York City

58) What do people traditionally wear to avoid getting pinched on St. Patrick’s Day?

Answer: Green clothing

59) What legendary creature is said to inhabit the hills of Ireland and bring good luck?

Answer: Leprechaun

60) What alcoholic beverage is commonly consumed on St. Patrick’s Day?

Answer: Guinness (or Irish whiskey)

Related Posts:

  • Catholic trivia
    70+ Catholic Trivia Questions and Answers
  • Irish-Trivia
    70+ Famous Irish Trivia to test Your General Knowledge
  • Valentine’s day trivia
    85+ Valentine’s Day Trivia Questions and Answers
  • Valentines-Day-Trivia
    80+ Valentine's Day Trivia Questions to Share with…
  • Holiday trivia question
    60+ Holiday Trivia Questions and Answers
  • SpongeBob Trivia
    90+ SpongeBob Trivia Questions and Answers
  • halloween trivia questions
    105+ Halloween Trivia Questions with Answers [Updated]
  • Easy-Random-Trivia-Questions
    60+ Exciting Easy Random Trivia Questions and Answers
shehzadonepa
triviaquestions4u

A computer graduate who has 16 years of education and 5 years of working experience in the field. I am a professional writer also and can write amazing articles in the following categories: sports, movies, and animals.

Sharing is caring!

55 shares
  • Share
  • Tweet

February 26, 2024 by triviaquestions4u

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers
  • Ultimate Food Trivia: 150+ Questions and Answers for Food Lovers
  • 250+ Fun & Fascinating Animal Trivia Questions That Will Test Your Knowledge
  • 250+ Sports Trivia Questions & Answers for Fans of All Ages
  • 220+ 5th Grade Trivia Questions And Answers [For Students]
  • 269+ Funny Trivia Questions and Answers for All Ages [Feel Wow]

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us

55 shares