• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

95+ Art Trivia Questions and Answers

February 24, 2024 by triviaquestions4u

Have you remembered the first time you made art? Had an art gallery been polished by your first artwork? Maybe not and it is quite possible that you might have used some papery and crayons. Or perhaps it was markers, colored pencils, or paint. Probably a special picture for a friend or family member made by you and it might have been pompously displayed on the opposite of the refrigerator and room doors. So, to have value, art does not have to be hung next to Mona Lisa.

Art is “something that is created with imagination and skill and that is beautiful”. Is Art only about paintings, drawings, and sculptures? Obviously not because this field includes many other forms of expression. Music, drama, and writing can be Art. The design of buildings, even common items, from teacups to tennis shoes, can be art.

New research revealed that Art could enhance creativity, social development, and self-worth. Here are some exciting art trivia questions that will reveal how creative and self-worthy you are. Do you love to explore the world of art with our Art Trivia Questions and Answers and test your knowledge of famous artists, masterpieces and artistic movements. Whether you are an art addict or just curious about the creative world there is something for everyone to enjoy.

Table of Contents

  • Art trivia questions
  • Art trivia facts
  • Art trivia crack questions
  • Modern art trivia
  • Art class trivia
  • Art history trivia questions and answers
  • French art trivia
  • Art quiz
  • Art trivia high school

Art trivia questions

Art trivia

1) How can we communicate our emotions, feelings, and mood illustratively?

Answer: Through arts

2) What do we call the forums where are the visual arts being displayed?

Answer: Museums

3) Where is the Metropolitan Museum of Art located?

Answer: In Manhattan

4)What the production of art that is created on a digital platform is called?

Answer: Digital art

5) What is the suitable art term for color?

Answer: Hue

6) What do you call a point with no end?

Answer: Line

7) What is art made from commercial items and cultural icons such as product labels, advertisements, and movie stars called?

Answer: Pop art

8) What does Pop in Pop art stand for?

Answer: Pop-in Pop Art stands for popular

9) Which two movements are art movements that precede postmodern art?

Answer: Pop art and minimalism

10) Where is the art capital of the world?

Answer: Los Angeles

11) Which city is called the city of art?

Answer: Athens

Want to know about 90s trivia?: 75+ 90s Trivia Questions and Answers

Art trivia facts

12) Who is the world’s richest tattoo artist, who charges $1,000 for the first hour and only works on the weekends?

Answer: Scott Campbell

13) In which Century tattoos were used as a punishment, you would be ‘inked’ if you were a criminal so others would recognize you?

Answer: The 19th Century

14) In modern times, what are the most used graffiti materials?

Answer: Spray paint and marker pens.

15) Which artist used rice or grains of sand and a surgical blade to create his micro sculptures?

Answer: Willard wigan

16) Which statue is the largest hammered copper statue in the world?

Answer: Statue of liberty

17) Which artist committed suicide while painting Wheat Field with Crows?

Answer: Vincent Van Gogh

18) Which painting in history has no eyebrows because it was the fashion in Renaissance Florence to shave them off?

Answer: The Mona Lisa

19) In how many days the first Sculpture Garden was planned?

Answer: In just one night

20) Which famous house in the United States has taken 570 Gallons of Paint to Repaint it?

Answer: The White House

21) For which purpose did Andy Brown, an English artist, stitch 1000 used tea bags together?

Answer: To create a portrait of Queen Elizabeth II.

Art trivia crack questions

22) When were Art competitions used to be the part of Olympics?

Answer: Between 1912 and 1948

23) The famous painting “The Sunflowers” was made by whom?

Answer: Van Gogh

24) Who painted the ‘Mona Lisa’?

Answer: Leonardo da Vinci

25) Where was the theatre born?

Answer: Dionysus

26) Which art movement does the painting “The Scream” belong to?

Answer: Expressionism

27) In which historical period the Mona Lisa was painted?

Answer: The Renaissance

28) Who was the designer of the Eiffel Tower?

Answer: Alexander Gustave Eiffel

29) Which color makes orange when mixed with red?

Answer: Yellow

30) What is a hue (in art)?

Answer: Color

31) Which book is the most translated book?

Answer: Bible

Visual arts have been changed by articles and critical essays; temporarily, the works themselves have become mute. The curators and critics have taken up the front row in the theatre. This could be the difference between modern and traditional art. Some interesting facts about modern art given below will give you great knowledge of modern art.

Modern art trivia

Art trivia

32) Which two mechanical means were invented in the Modern art era?

Answer: Photography and film

33) Analytical cubism was developed by which artist?

Answer: Pablo Picasso

34) Who made the famous painting called The Scream in 1893?

Answer: Edvard Munch

35) Where is the famous painting of Picasso, Family of Saltimbanques hanged?

Answer: National Gallery of Arts, Washington, DC

36) In what Impressionism is the first distinctly modern movement?

Answer: In painting

37) World War 1 brought modern art to which country?

Answer: America

38) Which mechanical techniques are deprived of manually performed drawing and painting?

Answer: Photography techniques

39) which modern art movement was regarded as cutting-edge modern art during the initial period?

Answer: Les Nabis

40) Which art museum of the 21st century appears like a large transparent floating island?

Answer: Museum of Art in Kanazawa

41) Who was the contemporary artist that was best known for her “Untitled Film Stills”, a series of self-portraits mean to tackle stereotypes regarding how women look in the media?

Answer: Cindy Sherman

Art class trivia

42) Research from which university suggests that exposure to the arts for just two hours every week can improve mental health?

Answer: University of Western Australia

43) What are the mediums used by the first artists of the world to produce their work?

Answer: Ashes from fire, plant pigments, and red clay

44) What is a primary color?

Answer: A color that cannot be made by mixing other colors together

45) Which colors come in the category of primary colors?

Answer: Yellow, Red, and blue

46) What is the primary visual element in Impressionist paintings?

Answer: Color

47) Which area of artwork is important?

Answer: Focal point

48) What does the best know types of Aboriginal art?

Answer: Bodypaint and ceremonial artifacts

49) What are Ceramic arts?

Answer: Art made from ceramic material, including clay

50) In artmaking what is the most important element of art?

Answer: Line

 

Art can be divided into three parts. Number one is plastic arts, where something is made like fine arts and literature. Secondly, the performing arts, where something is done by humans in action that is drama (dance, acting, singing) and auditory arts (music, singing). The third part may be practical arts which are done for practical purposes like culinary art(cooking) and art of filming, fashion, photography, video games architecture

Art history trivia questions and answers

51) Which is the oldest public Museum of Art in the world?

Answer: Kunst Museum Basel (Switzerland)

52) How old is the earliest known human artwork?

Answer: 100,000 years old

53) When and where the pop art emerged?

Answer: In UK and US during the mids of 1950s

54) Who were the artists that shaped the pop art movement?

Answer: Eduardo Paolozzi and Richard Hamilton

55) What is the oldest metaphorical art discovered by scientists?

Answer: Cave Painting of Cattle which is 400,000 years old

56) Who is famous for the originator of the modern art movement known as cubism?

Answer: Picasso

Try this also: 50+ Wine And Beer Trivia Questions and Answers  

57) Which era is famous for rock art and cave painting?

Answer: The paleolithic era

58)When was modern art introduced to the United States?

Answer: In 1913

59)The history of which century arts includes expressionism, Fauvism, Cubism, Dadaism, Surrealism, and minimalism?

Answer: 20th century

60)What is the oldest form of art?

Answer: Petroglyphs

Over the centuries two countries played the best role in defining Western art: Italy and France. Art is one of the major charms of France as a tourist destination in the 21st century. To appreciate French museums and art galleries people come from all over the world. Here are some art trivia about French that may increase your French art taste.

French art trivia

 

art 2

61) What does French art consist of?

Answer: Visual and plastic arts

62) Which French art movement of the 19th century is famous for evoking emotion rather than realism?

Answer: Post Impressionism

63) The obsession with ballerinas is famous for which French artist?

Answer: Edgar Degas

64) Who painted the most prominent French classical scene The Oath of the Horatii?

Answer: David

65) Which French painter is known for having pioneered pointillism?

Answer: Seurat

66) With what the story of French styles as a diverse and important element in the wider development of the art of Christian Europe begins?

Answer: Merovingian art

67) Which century marked a golden age for French art in all fields?

Answer: The seventeenth century

68) Which terms were used to describe the visual and plastic arts and architecture in Europe from the early eighteenth century to the end of the eighteenth century?

Answer: Rococo and Neoclassicism

69) What are those actions that brought great changes to the arts in France?

Answer: The French Revolution and the Napoleonic wars

70) Who is the most famous French artist usually known as a founder of the impressionism movement?

Answer: Claude Monet

Art quiz

71) What is the art in the 20th century that is not representational but explores color and form?

Answer: Abstract art

72) The first “photographic paper” was made of what?

Answer: Asphalt

73) When Levitsky made the first portrait with the electric light?

Answer: In 1879

Read more: 90+ Very Informative and Interesting Hanukkah trivia questions

74) Which camera begins the story of a digital photo produced by the company Sony in 1981?

Answer: Mavica

75) What is the graphic that is a representation of drawing to show movements within those drawings

Answer: Animation

76) Which animation is the world’s first animation?

Answer: The 1908 Fantasmagorie

77)What was the world’s largest art gallery?

Answer: Louvre

78)What is the world’s largest art festival?

Answer: Edinburgh Festival Fringe

79) The first digital drawing software was performed on which computers?

Answer: Mac computers

80) In 1968 what was Vera Molnar invented?

Answer: “Machine Imaginaries”

Want to know about weird trivia?: 65+ Weird Trivia Questions and Answers

Art trivia high school

81) What is the Japanese Art of Flower Arrangement Called?

Answer: Ikebana

82) Which art movement was encouraged by Catholics?

Answer: Baroque Art Movement

83) ‘Everything You Can Imagine Is Real’ is the famous saying of which artist?

Answer: Pablo Picasso

84) Who learned drawing first before Walking?

Answer: Pablo Picasso

85) What is the Art of Paper Folding called?

Answer: Origami

86) Which Animal often symbolizes Peace in art?

Answer: Dove

87) Which French Sculptor Created the Statue of Liberty?

Answer: Frederic Auguste Bartholdi

88) Which country is the birthplace of Pop art?

Answer: London

89) Which type of paint dries very rapidly?

Answer: Acrylic paints

90) What was the subject of the earliest known paintings?

Answer: Animals

91) Who painted the famous artwork Starry Night?

Answer: Vincent van Gogh

92) What art movement was characterized by exaggerated colors, distorted shapes, and surreal imagery?

Answer: Surrealism

93) Who sculpted the statue of David?

Answer: Michelangelo

94) Which famous artist is known for his paintings of soup cans and celebrity portraits?

Answer: Andy Warhol

95) What is the technique of creating images by assembling small pieces of colored glass, stone, or other materials called?

Answer: Mosaic

96) Who is considered the founder of the Renaissance art movement?

Answer: Giotto di Bondone

97) What is the term for a painting technique where paint is applied thickly and creates texture on the canvas?

Answer: Impasto

98) Who painted the Mona Lisa?

Answer: Leonardo da Vinci

99) What is the art style characterized by its use of geometric shapes, bold colors, and abstraction?

Answer: Cubism

100) Who is the famous Mexican artist known for her self-portraits, such as The Two Fridas?

Answer: Frida Kahlo

Related Posts:

  • couple trivia questions
    115+ Famous Couple Trivia Questions with Answers
  • simpsons_trivia_questions
    100+ Best Simpsons trivia questions for Simpsons lovers
  • trivia questions math
    90+ logical math questions and answers [Updated]
  • Cartoon Trivia
    75+ Cartoon Trivia Questions and Answers
  • Literature Trivia Questions
    85+ Literature Trivia Questions and Answers [Most Famous]
  • interesting trivia questions
    130+ Interesting Trivia Questions with Answers
  • Friends trivia
    170+ Best Friends Trivia Questions [American Sitcom…
  • Turkey trivia
    70+ Turkey Trivia Questions And Answers 2024
shehzadonepa
triviaquestions4u

A computer graduate who has 16 years of education and 5 years of working experience in the field. I am a professional writer also and can write amazing articles in the following categories: sports, movies, and animals.

Sharing is caring!

64 shares
  • Share
  • Tweet

February 24, 2024 by triviaquestions4u

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • 200+ Easy Trivia Questions and Answers Everyone Can Try [2025 Edition]
  • 200+ Fun Movie Trivia Questions and Answers for Every Film Buff [2025 Edition]
  • 230+ General Knowledge Trivia Questions and Answers for All Ages
  • 210+ Music Trivia Questions and Answers [2025 Edition] – Fun, Challenging & Ready to Play
  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers
  • Ultimate Food Trivia: 150+ Questions and Answers for Food Lovers

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us

64 shares