• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

50 Arizona trivia questions

May 14, 2022 by Ambreen Zahra

Arizona is a state in the Western United States, assembled in the Southwestern and occasionally Mountain sub-regions. It is the sixth biggest and the fourteenth generally crowded of the 50 states. Arizona shares the Four Corners region with Utah to the north, Colorado to the northeast, and New Mexico to the east; its other neighboring states are Nevada to the northwest and California to the west, and the Mexican states of Sonora and Baja California to the south and southwest.

Arizona is the 48th state and last of the coterminous states to be confessed to the Union, achieving statehood on February 14, 1912. In the wake of being crushed in the Mexican-American War, Mexico surrendered quite a bit of this territory to the United States in 1848.

Southern Arizona is known for its desert environment, with extremely blistering summers and gentle winters. Northern Arizona highlights woodlands of pine, Douglas fir, and trim trees; the Colorado Plateau; mountain ranges (like the San Francisco Mountains); and huge, profound gullies, with considerably more moderate summer temperatures and critical winter snowfalls. There are ski resorts in Flagstaff, Alpine, and Tucson. Notwithstanding the internationally known Grand Canyon National Park, which is one of the world’s seven natural wonders, there are a few public backwoods, public parks, and public landmarks.

Here we have gathered some informative Arizona trivia questions for you to enjoy and get some information.

you may also like: 65+ Forest Gump Trivia Questions and Answers

Arizona trivia questions

1)What is the common nickname for Arizona?

Answer: Grand Canyon State

2)What is Arizona’s postal abbreviation?

Answer: AZ

3)What is Arizona’s most famous geographic landmark?

Answer: Grand Canyon

4)Where is Arizona’s state capital now located?

Answer: Phoenix

5)What is Arizona’s state bird?

Answer: Cactus Wren

6)What is Arizona’s state flower?

Answer: Saguaro Blossom

7)What is Arizona’s state tree?

Answer: Palo Verde

8)Which town was Arizona’s first capital?

Answer: Prescott

9)What is Arizona’s official state neckwear?

Answer: Bola Tie

10)Which cactus grows in no other state except Arizona?

Answer: Saguaro

11)What is Arizona’s state gemstone?

(Answer: Turquoise

12)What is Arizona’s state fossil?

Answer: Petrified Wood

13)Arizona’s Motto is “Ditat Deus” What does this Latin phrase mean?

Answer: God Enriches

14)What is Arizona’s state mammal?

Answer: Ringtail

15)What is Arizona’s state reptile?

Answer: Ridgenose Rattlesnake

16)What is Arizona’s state amphibian?

Answer: Arizona Tree Frog

17)What is Arizona’s state fish?

Answer: Apache Trout

18)Which Arizona desert is called “the most beautiful desert in the world?”

Answer: Sonoran

19)What are Arizona’s official colors?

Answer: Blue & Gold

20)What is Arizona’s state butterfly?

Answer: Two-tailed Swallowtail

Arizona trivia facts

21)How many dinosaur fossils have been found at the Grand Canyon?

Answer: 0

22)Originally part of Mexican and Spanish territories, the land of Arizona was ceded to the United States in what year?

Answer: 1848

23)What metal was found here in 1854?

Answer: Copper; kicking off the state’s largest industry for the next 100 years

24)What was discovered by a farm boy named Clyde Tombaugh at Lowell Observatory, Arizona, in 1930?

Answer: Pluto

25)What educational establishment was founded here in 1885?

Answer: The University of Arizona

26)In what year were women given the right to vote here?

Answer: 1912

27)Today, Arizona is home to more than 72 million people What was the population in 1910?

Answer: 294,353

Arizona trivia questions and answers

28)What is the capital of Arizona?

Answer: Phoenix

29)Historically, Arizona’s economy has relied on: copper, cotton, cattle, citrus, and climate What is this otherwise known as?

Answer: The five C’s

30)Arizona is home to the village of Supia, which is the only place in the US to have mail delivered by what type of transportation?

Answer: Mule

31)In what year did Arizona become a state?

Answer: 1912

32) How many federally recognized Native American tribes are there in Arizona?

Answer: 27

33)What is the estimated population of Arizona?

Answer: 72 million

34)What percentage of residents are African-American?

Answer: 45%

35)How many states does Arizona share a border with?

Answer: 5

36)What is the state’s official neckwear?

Answer: Bola tie

37)In Arizona, what is it unlawful to refuse someone?

Answer: A glass of water

38)Model and media personality Hailey Bieber was born in Arizona What year was this?

Answer: 1996

39)On June 26, 1990, the hottest day was recorded in Phoenix What high did temperatures hit?

Answer: 122°F / 50°C

40)Arizona is roughly the size of which European country?

Answer: Italy

41)How many rays of red and yellow are featured on the top half of Arizona’s state flag?

Answer: 13

42)How many miles long is the Grand Canyon?

Answer: 227 miles

43)What is the state bird of Arizona?

Answer: Cactus Wren

44)What is Arizona’s largest employer?

Answer: The state government

Arizona trivia quiz

45)What is the name of the museum that is esteemed globally for its learning programs, festivals, and collections of Native American artifacts?

Answer: Heard Museum, Phoenix

46)How many years ago was the Barringer Crater, known as the best-preserved impact crater on the planet, formed?

Answer: 40,000 years ago

47)Which major tourist attraction was built by man to control flooding, provide irrigated water and produce electricity during the Great Depression?

Answer: The Hoover Dam

48)How many acres is Saguaro National Park?

Answer: 91,000

49)Who owns Havasu Falls?

Answer: The Havasupai Tribe

50)Located on the Arizona-Utah state line, which red-stone valley has been the backdrop to more than two dozen major films?

Answer: Monument Valley

51)How many people visit the Grand Canyon annually?

Answer: 59 million

Related Posts:

  • Pennsylvania Trivia questions and answers
    65+ Pennsylvania Trivia Questions And Answers
  • Iowa Trivia Questions
    50+ Iowa Trivia Questions With Answer
  • 55+ Ohio Trivia Questions with Answers
    65+ Ohio Trivia Questions
  • alabama_trivia_
    70+ Alabama Trivia questions And Answers
  • Disney trivia facts
    95+ Disney Trivia Facts about Princess, Disney World…
  • World of Beer Trivia
    80+ World Of Beer Trivia Questions and Answers
  • trivia questions on geography
    85+ Geography trivia questions [Updated]
  • World Trivia Questions
    75+ world trivia questions and answers
ambreen
Ambreen Zahra

A Master in Economics having over 8 years of field experience. I am also a pro blogger loves to write articles for different blogs post related to kids, Christmas, harry potter, movies, and animals.

Sharing is caring!

  • Share
  • Tweet

May 14, 2022 by Ambreen Zahra

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • 200+ Easy Trivia Questions and Answers Everyone Can Try [2025 Edition]
  • 200+ Fun Movie Trivia Questions and Answers for Every Film Buff [2025 Edition]
  • 230+ General Knowledge Trivia Questions and Answers for All Ages
  • 210+ Music Trivia Questions and Answers [2025 Edition] – Fun, Challenging & Ready to Play
  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers
  • Ultimate Food Trivia: 150+ Questions and Answers for Food Lovers

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us