• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

80 Montana trivia questions

May 14, 2022 by Ambreen Zahra

Montana is a mountainous, landlocked US state east of the Bitterroot Range of the Rocky Mountains and south of Canada. The state is arranged in the Northern Rockies and Plains district in the northwestern United States.

It borders the Canadian territories of British Columbia, Alberta, and Saskatchewan toward the north, the U.S. states of North Dakota and South Dakota toward the east, Wyoming toward the south, and Idaho toward the west and southwest.

Montana was gained from France as a component of the Louisiana Purchase in 1803; it was investigated by the Lewis and Clark Expedition in 1805-06. Montana was confessed to the Union on the eighth of November 1889 as the 41st state.

Here we have gathered some informative Montana trivia questions for you to enjoy and get some information.

You may also like: 50 Arizona trivia questions and answers

Table of Contents

  • Montana Trivia Questions
  • Montana Trivia Questions quiz
  • Montana trivia questions and answers
  • Montana trivia quiz
  • Montana trivia facts

Montana Trivia Questions

1)What is the Montana state slogan?

Answer: Big Sky Country

2)What is the origin of the state of Montana’s name?

Answer: It’s derived from the Spanish word montaña (mountain)

3)Where does Montana rank in size in comparison to the other US States?

Answer: 4th

4)What is the Montana state flower?

Answer: Bitterroot

5)Montana is home to the largest ICBM field in the United States covering how many square miles?

Answer: 23,500.

6)Which Montana Lake is the largest natural freshwater lake in the western United States?

Answer: Flathead Lake

7)On January 15, 1972, what was the location of the most extreme recorded temperature change in a 24-hour period in the United States when a chinook wind blew in and the temperature went from −54 to 49 °F ?

Answer: Loma Montana

8)Warmer weather, attacks by beetles, and mismanagement have led to a substantial increase in what?

Answer: The severity of forest fires

9)In World War II, Native Americans from the Crow Nation became what?

Answer: Code Talkers

10)What is the Montana state bird?

Answer: Western Meadowlark

11)How many named mountain ranges does Montana have?

Answer: 77

12)Montana’s economy is primarily based on what?

Answer: Agriculture

13)The largest mining operations in Montana were located in the city of Butte, which silver deposits and gigantic what?

Answer: Copper deposits

14)Montana’s Glacier National Park, is commonly known as what?

Answer: “The Crown of the Continent”

15)How many square miles does Montana have in the area?

Answer: 147,040

16)Montana is slightly larger than which Asian country?

Answer: Japan

17)All of the lands in Montana east of the continental divide was part of the what?

Answer: Louisiana Purchase

18)What is the largest reservoir in Montana?

Answer: Fort Peck Reservoir on the Missouri river

19)What is the Montana state ballad?

Answer: Montana Melody

Montana Trivia Questions quiz

20)What are the only two cities with populations over 50,000 in Montana?

Answer: Missoula and Great Falls

21)What is the highest recorded temperature measured in Montana?

Answer: 117 °F at Glendive on July 20, 1893, and Medicine Lake on July 5, 1937

22)The state of Montana is the largest what?

Answer: A: Landlocked U.S. state

23)What was the first permanent settlement in what today is Montana?

Answer: St. Mary’s near present day Stevensville in 1841

24)What state borders Montana to the south?

Answer: A:  Wyoming

25)What is the Montana state fossil?

Answer: Duck-billed Dinosaur

26)In World War II, there were about 30 documented cases of what?

Answer: Japanese balloon bombs landing

27)What Plateau is the largest contiguous landmass with an elevation of over 10,000 feet high in the U. S.?

Answer: Beartooth Plateau

28)There are how many named lakes and reservoirs in Montana?

Answer: Over 3,223

29)What is the highest point in the state?

Answer: Granite Peak,  at 12,799

30)What is the Montana state butterfly?

Answer: Mourning Cloak

31)For the war effort in World War I, Montana’s Remount station in Miles City provided 10,000 what?

Answer: cavalry horses

Montana trivia questions and answers

32)Paleontologist Jack Horner brought the Hell Creek Formation to the world’s attention and it is now a major source of what?

Answer: Dinosaur fossils

33)Montana 450 miles named rivers and creeks that are known for their “blue-ribbon”  what?

Answer: Trout fishing

34)What is the Montana state mammal?

Answer: Grizzly Bear

35)Montana’s rivers drain into which three major bodies of water

Answer: The Pacific Ocean, the Gulf of Mexico, and Hudson Bay

36)Gold output in Montana from 1862 through 1876 reached how many dollars?

Answer: $144 million

37)Where do Montana’s three watersheds divide?

Answer: Triple Divide Peak in Glacier National Park

38)What was it that created Quake Lake in 1959?

Answer: A landslide during the 1959 Yellowstone Earthquake

40)How many dams are there on the Missouri River?

Answer: 10

41)The Yellowstone River is the longest  “what” in the United States?

Answer: Undammed river

42)Fort Peck Reservoir is contained by the world’s second-largest what?

Answer: Earthen dam

43)What is Montana state grass?

Answer: Bluebunch Wheatgrass

44)About what percentage of Montana is covered in Forests?

Answer: Approximately 25 percent

45)Where was the first gold discovered in Montana?

Answer: Gold Creek near present-day Garrison in 1852

46)Montana has the population of what type of animal in the lower 48 states?

Answer: Grizzly bear

47)How many federally endangered species is the state of Montana host to?

Answer: Five: Black-footed ferret, Whooping Crane, Least Tern, Pallid sturgeon and White sturgeon

Montana trivia quiz

48)The State of Montana contains portions of Yellowstone National Park including three of the park’s what?

Answer: Five entrances

49)What is the Montana state fish?

Answer: Blackspotted Cutthroat Trout

50)How many acres of wilderness are in the National Wilderness Preservation System established by the Wilderness Act of 1964?

Answer: 3,300,000

51)What is the coldest recorded temperature for Montana?

Answer: −70 °F  near Rogers Pass On January 20, 1954

52)The climate is getting warmer in Montana and the glaciers in Glacier National Park have receded and are predicted to do what in a few decades?

Answer: Melt away completely

53)What is the Montana state nickname?

Answer: Treasure State

54)Winters are warmer and have fewer cold spells that are used to kill off the what?

Answer: Bark beetles are now attacking the forests of western Montana

55)Where was the richest gold placer digging discovered?

Answer: Alder Gulch, where the town of Virginia City was established

56)The Homestead Act of 1862 provided what to settlers?

Answer: Free land up to 160 acres

57)The Desert Land Act of 1877 allowed settlement of arid lands in the west and gave 640 acres to settlers for  $.25 per acre and a promise to what?

Answer: Irrigate the land

58)In World War, I, how many Montanans died?

Answer: 1500

59)In Montana,  the 1918 Influenza epidemic killed how many people?

Answer: over 5,000

60)Montana was the only one of the 48 US States during World War II to not have a ” what” named after it?

Answer: Battleship

61)What is the only city in Montana with a population over 100,000?

Answer: Billings

62)What is the Montana state tree?

Answer: Ponderosa Pine

Montana trivia facts

63)Henry Plummer was the ‘outlaw’ sheriff of which Montana town?

Answer: Bannack

64)What year was Henry Plummer elected as sheriff?

Answer: 1863

65)How many ‘outlaws’ did the Vigilantes hang in January and February of 1864?

Answer: 22

66)Long John Franck and Erastus Yeager did what?

Answer: Supplied the Vigilantes with names of other supposed gang members

67)The death of Nicholas Tbalt is the catalyst that started the Vigilante killing spree. Who is said to have killed him?

Answer: George Ives

68)In 1865 what town became the territorial capital of Montana?

Answer: Virginia City

69)Who was the original owner of the Anaconda Mining Co?

Answer: Marcus Daly

70)What company did Anaconda merge within 1899 to become the Amalgamated Copper Mining Co.?

Answer: Standard Oil Company

71)168 men were killed in a Butte mine fire in which year?

Answer: 1917

72)Which ethnic group makes up the majority of Butte’s population to this day?

Answer: Irish

73)Who owned the Copper King Mansion?

Answer: William Clark

74)Who found the first gold at Last Chance Gulch?

Answer: The Four Georgians

75)In what year did Montana achieve statehood?

Answer: 1889

76)Name the trading company that first established a post at what was to become Ft. Benton.

Answer: The American Fur Co.

77)What year was General George Armstrong Custer’s last stand?

Answer: 1876

78)The first female in Congress was from Montana. What was her name?

Answer: Jeannette Rankin

79)A Jesuit priest opened a mission in what valley in 1841?

Answer: The Bitterroot Valley

80)What three numbers can be found on the patch worn by the Montana Highway Patrol?

Answer: 3-7-77

Related Posts:

  • Iowa Trivia Questions
    50+ Iowa Trivia Questions With Answer
  • 55+ Ohio Trivia Questions with Answers
    65+ Ohio Trivia Questions
  • Pennsylvania Trivia questions and answers
    65+ Pennsylvania Trivia Questions And Answers
  • alabama_trivia_
    70+ Alabama Trivia questions And Answers
  • trivia questions on geography
    85+ Geography trivia questions [Updated]
  • trivia questions about usa
    60+ Best trivia questions about the USA
  • canadian trivia questions
    65+ Best Canadian Trivia Questions with Answers
  • general knowledge trivia questions
    80+ General Knowledge Trivia Questions with Answers…
ambreen
Ambreen Zahra

A Master in Economics having over 8 years of field experience. I am also a pro blogger loves to write articles for different blogs post related to kids, Christmas, harry potter, movies, and animals.

Sharing is caring!

  • Share
  • Tweet

May 14, 2022 by Ambreen Zahra

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • 210+ Music Trivia Questions and Answers [2025 Edition] – Fun, Challenging & Ready to Play
  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers
  • Ultimate Food Trivia: 150+ Questions and Answers for Food Lovers
  • 250+ Fun & Fascinating Animal Trivia Questions That Will Test Your Knowledge
  • 250+ Sports Trivia Questions & Answers for Fans of All Ages
  • 220+ 5th Grade Trivia Questions And Answers [For Students]

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us