• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

65+ Kentucky Trivia Questions

May 31, 2022 by Ambreen Zahra

Kentucky formally the Commonwealth of Kentucky, is a state in the Southeastern district of the United States and one of the states of the Upper South, lined by Illinois, Indiana, and Ohio toward the north; West Virginia and Virginia toward the east; Tennessee toward the south; and Missouri toward the west. The Commonwealth’s northern boundary is characterized by the Ohio River. Its capital is Frankfort, and its two largest cities are Louisville and Lexington. The state’s populace in 2020 was roughly 4.5 million. Here we have gathered some informative Kentucky trivia questions for you to enjoy and get some information.

YOU MAY ALSO LIKE: 50+ Delaware Trivia questions

Kentucky Trivia Questions

1 The first state park created in Kentucky is located in the southeastern area of Kentucky, 13 miles from the Cumberland Gap. What is the park’s name?

Answer: Pine Mountain State Resort Park

2 What year did the Kentucky Derby Festival begin?

Answer: 1956

3 Franklin County?

Answer: Frankfort

4 What major fast food chain has its corporate office in Louisville?

Answer: Kentucky Fried Chicken

5 The longest cave system in the world is located in south-central Kentucky. What is it called?

Answer: Mammoth Cave

6 What is Kentucky’s state bird?

Answer: Cardinal

7 Who officially founded Louisville, Kentucky on May 27, 1778?

Answer: George Rogers Clark

8 Which of these National Forests can be visited in Kentucky?

Answer: Daniel Boone National Forest

9 There is a replica of the first cabin built in Kentucky located just outside of Barbourville in Knox County. What is the name of this state historic site?

Answer: Dr. Thomas Walker State Historical Site

10 Kentucky Derby Festival starts two Saturdays before Derby, what event blasts off to the start?

Answer: Thunder Over Louisville

11 How about Shelby County?

Answer: Shelbyville

12 What major river flows by downtown Louisville?

Answer: Ohio River

13 Miss America 2000, Heather French, is from Kentucky. What city did she grow up in?

Answer: Maysville

14 What is the state flower?

Answer: Goldenrod

15 Louisville is named for a French monarch, Louis. What ‘number’ was this Louis in the ruling line?

Answer: Louis XVI

16 The capital of Kentucky is?

Answer: Frankfort

17 This lady was born in Butcher Hollow in Johnson County, Kentucky, got married at 13, and became one of the Queens of Country Music. Who is she?

Answer: Loretta Lynn

ALSO CHECK: 50+ Minnesota trivia questions

Kentucky State Trivia

18 What was the first event of the Kentucky Derby Festival in 1956?

Answer: The Pegasus Parade

19 Heading West — Hopkins County?

Answer: Madisonville

20 Who was the coach of the University of Kentucky basketball team in 2003?

Answer: Tubby Smith

21 What is Kentucky’s state tree?

Answer: Tulip poplar

22 What is Kentucky’s most famous cave?

Answer: Mammoth Cave

23 Which place is NOT located in Kentucky?

Answer: Oslo

24 The tallest mountain in Kentucky is located in Harlan County, near the Virginia border. The town of Lynch is nearby. What is the name of this 4,145 foot summit?

Answer: Black Mountain

25 This event is held on Wednesday of Derby Festival Week.

Answer: Great Steamboat Race

26 how about Madison County?

Answer: Richmond

27 What is another name of the most famous two minutes in horse racing?

Answer: Kentucky Derby

28 One of the most prominent mountain ranges of North America runs through eastern Kentucky. What are these mountains called?

Answer: Appalachian Mountains

29 What is the state wild animal?

Answer: Gray squirrel

30 Loretta Lynn was born in 1935 in what part of Kentucky?

Answer: Butcher Holler

31 Louisville, Kentucky, the state’s largest city, was once given which ominous nickname?

Answer: Graveyard to the West

32 This was the largest Civil War battle in Kentucky and was deemed one of the bloodiest. What was the name of this battle fought on October 8, 1862?

Answer: The Battle of Perryville

33 The 1956 Kentucky Derby Festival Queen later became Kentucky’s first female governor, who was she?

Answer: Martha Layne Collins

34 It’s important, to be honest for this one: Larue County?

Answer: Hodgenville

35 What is the symbol for the city of Louisville?

Answer: Fleur-de-lis

ALSO CHECK: 55+ Maryland trivia questions

Kentucky trivia quiz

36 On August 19, 1782, one of the last major battles of the Revolutionary War was fought in central Kentucky. What was it called?

Answer: Battle of Blue Licks

37 What is the state fish?

Answer: Kentucky bass

38 In 1873, Louisville druggist John Colgan invented something that you can find in any just about every grocery store in the world. What was it?

Answer: Chewing Gum

39 Which highways run through Kentucky?

Answer: Dixie Highway

40 What year did Kentucky become a state?

Answer: 1792

41 Where was the first Balloon Race held?

Answer: Top of Iroquois Park

42 Here’s a great place to take a hike: Powell County.

Answer: Stanton

43 What major interstates run through Louisville?

Answer: 65, 64, and 71

44 On the first Saturday of May, “The Run for the Roses” is run at Churchill Downs in Louisville. What’s the real name of the horse race?

Answer: Kentucky Derby

45 How many states border Kentucky?

Answer: 7

46 Who wrote Kentucky’s State Anthem, ‘My Old Kentucky Home’?

Answer: Stephen Foster

47 This Congressman and 23rd vice president were from Christian County, KY. Who is he?

Answer: Adlai Stevenson

48 What is the famous two-legged running event?

Answer: Mini-marathon

49 For you religious types: Christian County?

Answer: Hopkinsville

50 Name a major employer in the city of Louisville

Answer: UPS

51 One of the world’s finest bourbons is made in Loretto, Kentucky. What is it called?

Answer: Maker’s Mark

ALSO CHECK: 65+ Utah trivia questions

Kentucky facts trivia

52 What is Kentucky’s highest point?

Answer: Black Mountain

53 Which is one of Kentucky’s Public Television Channels?

Answer: KET

54 Which river is the northern border of Kentucky?

Answer: Ohio River

55 What are the food venues called?

Answer: chow wagon

56 A little spookier: Graves County?

Answer: Mayfield

57 What automaker has plants in Louisville?

Answer: Ford

58 Bowling Green is the home of one of America’s most popular muscle cars. Can you name the car?

Answer: Corvette

59 Which US states DOES NOT border Kentucky?

Answer: Alabama

61 Bedlam in the streets! What are they racing?

Answer: Beds

62 Let’s get small: Robertson County?

Answer: Mount Olivet

63 What is the major fireworks show in mid-April called?

Answer: Thunder

64 What is the state bird of Kentucky?

Answer: Cardinal

65 The Kentucky Wildcats are one NCAA Division 1 college team. Which are the mascots to ALL the other Division 1 teams in Kentucky?

Answer: Cardinals, Hilltoppers, Racers, Eagles, Colonels

66 Who is the state capital of Kentucky named after?

Answer: Stephen Frank

67 In what city do the Kentucky Derby Festival events take place?

Answer: Louisville

68 And finally: Rockcastle County?

Answer: Mount Vernon

69 Many rivers run through Kentucky. The largest river other than the Mississippi River to touch Kentucky soil forms the northern border of Kentucky. Which river is this?

Answer: Ohio River

70 Kentucky was admitted to the Union (became a state) on June 1st of what year?

Answer: 1792

YOU MAY ALSO LIKE: 55+ Arkansas Trivia Questions

Related Posts:

  • 55+ Ohio Trivia Questions with Answers
    65+ Ohio Trivia Questions
  • Pennsylvania Trivia questions and answers
    65+ Pennsylvania Trivia Questions And Answers
  • Iowa Trivia Questions
    50+ Iowa Trivia Questions With Answer
  • alabama_trivia_
    70+ Alabama Trivia questions And Answers
  • College Football Trivia
    100+ college football trivia questions and answers
  • trivia questions about usa
    60+ Best trivia questions about the USA
  • trivia questions on geography
    85+ Geography trivia questions [Updated]
  • Black
    60+ Black History Trivia Questions and Answers
ambreen
Ambreen Zahra

A Master in Economics having over 8 years of field experience. I am also a pro blogger loves to write articles for different blogs post related to kids, Christmas, harry potter, movies, and animals.

Sharing is caring!

  • Share
  • Tweet

May 31, 2022 by Ambreen Zahra

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers
  • Ultimate Food Trivia: 150+ Questions and Answers for Food Lovers
  • 250+ Fun & Fascinating Animal Trivia Questions That Will Test Your Knowledge
  • 250+ Sports Trivia Questions & Answers for Fans of All Ages
  • 220+ 5th Grade Trivia Questions And Answers [For Students]
  • 269+ Funny Trivia Questions and Answers for All Ages [Feel Wow]

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us