• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

50+ US trivia questions and answers

September 27, 2019 by triviaquestions4u

The United States of America (U.S.A) is usually known as the United States (U.S) having 50 states. The country is the third or fourth-largest country in the world. Do you want to know more facts about the country? Its historical and geographical structure? Then we provide you a number of comprehensive, simple and interesting U.S Trivia Questions and Answers. In this post, there are 50+ U.S trivia questions and answers about the history, geography, and media of the country.

Table of Contents

  • US Trivia Questions
  • American History Trivia Questions and Answers
  • United States Geography Trivia Questions and Answers
  • Funny American Quiz
  • Hard American Trivia Questions and Answers

US Trivia Questions

us trivia questions

1. How many states are there in the United States?

Answer: Fifty

2. How much is the total area of the country?

Answer: The total area is 3.8 million square miles

3. On which position the U.S stands in the list of largest countries in the world?

Answer: Third or fourth

4. Which country is slightly smaller than the entire continent of Europe?

Answer: The United States

5. How much is the population of the United States?

Answer: 327 million

6. With respect to population the U.S is on which number?

Answer: Third

7. What is the capital of the United States?

Answer: Washington D.C

8. Which is the most populous city of the country?

Answer: New York

9. Which three colors are there in the flag of U.S?

Answer: Red, White, and Blue

10. When did the European colonization begin?

Answer: In the 16th century

11. From where the first inhabitant of North America migrated?

Answer: Siberia

12. On which way the inhabitant came?

Answer: By the way of the Bering Land Bridge

13. After crossing the land bridge toward which the first Americans moved?

Answer: Southward along the Pacific coast

14. When did the Clovis culture appeared in America?

Answer: Around 11,000 BC

15. What does the Clovis culture represent?

Answer: It represent the first human settlement of the Americas

American History Trivia Questions and Answers

16. From where the first inhabitant of North America migrated?

Answer: Siberia

17. On which way the inhabitant came?

Answer: By the way of the Bering Land Bridge

18. After crossing the land bridge toward which the first Americans moved?

Answer: Southward along the Pacific coast

19. When did the Colvis culture appear in America?

Answer: Around 11,000 BC

20. What does the Colvis culture represent?

Answer: It represent the first human settlement of the Americas

21. Which factors led to the American Civil War?

Answer: The slavery of African and African American

ustriviaquestions

22. Who was the first elected president from the anti-slavery Republic Part?

Answer: Abraham Lincoln

23. When the Union won the war against the Confederate States of America?

Answer: In April 1865

24. According to the Union’s viewpoint, what was the main purpose of the war?

Answer: The abolition of slavery

25. How many amendments were made in the Constitution of the United States after the war?

Answer: Three

26. What were the thirteenth and fourteenth amendments was about?

Answer: These provide citizenship to nearly four million African Americans

27. What does the fifteenth amendment states?

Answer: Is ensures that Africans Americans had the right to vote

28. What became the goal of the Republicans in the federal government?

Answer: To oversee the rebuilding of the South and to ensure the rights of African Americans

29. Who calls themselves “Redeemers”?

Answer: Southern white Democrats

30. What leads to the spur in economic growth and development of the American Old West?

Answer: National infrastructure including Telegraphs and Transcontinental Railroads

 

United States Geography Trivia Questions and Answers

31. What is the land area of the entire United States?

Answer: Approximately 3,800,000 square miles

32. Which is the largest state in the United States?

Answer: Alaska

33. What is the area of the state of Hawaii?

Answer: 10,931 square miles

34. The Appalachian mountain, divides the eastern seaboard from which two regions?

Answer: The Great Lakes and the Grassland of the Midwest

35. Which is the world’s longest river system?

Answer: The Mississippi-Missouri River

36. What is the height of the Rocky Mountains in Colorado?

Answer: Higher than 14,000 feet

37. Which is the highest peak in the country?

Answer: Alaska’s Denali (Mount McKinley)

38. Which is the largest volcano in the continent?

Answer: The supervolcano underlying the Yellow stone National Park

39. Which country has most ecoregions out of any country?

Answer: The United States

40. What is the type of climate in the Great Basin?

Answer: Arid climate

Funny American Quiz

us trivia questions

41. Which country’s Supreme Court has a Basket Ball court on its floor?

Answer: The U.S Supreme Court

42. What is “hippopotomonstrosesquippedaliophobia”?

Answer: It is a technical name for the “fear of long words”

43. Who created the invisible artwork that was paid $10,000?

Answer: The actor James Franco

44. In 2015 who was selected as the mayor in the small town of the United States Dorset?

Answer: Three-year-old Robert Tufts

45. What was the real name of the Cookie Monster?

Answer: Sid

46. Which American town has a population of only one person?

Answer: Monowi, Nebraska

47. Which U.S president thought it was hilarious to push the emergency button on his desk and then hide when the Secret Service came running?

Answer: The 30th U.S President Coolidge

48. In 2012, a man wore 60 shirts and 9 pairs of jean to avoid the extra luggage fee and travels from?

Answer: China to Africa (eleven and half hour flight)

49. What is the name of the bridge for squirrels in Washington?

Answer: Nutty Narrows Bridge

50. A computer programmer hired a woman at 8$ per hour to slap him whenever he uses Facebook during working hours, what is his name?

Answer: Maneesh Sethi

Hard American Trivia Questions and Answers

51. How much is the United States energy market size?

Answer: 29,000 terawatt hours per year

52. Where is the world’s longest Highway system?

Answer: In the United States (91,700 km)

53. What is the share of mass transit in total U.S work trips?

Answer: 9 percent

54. How many U.S citizens won the Noble Prize in Literature?

Answer: Twelve

55. Where the first commercial motion picture exhibition was given?

Answer: New York City in 1894

56. What the Acts resulted in this movement?

Answer: Civil Rights Act (1964), Voting Rights Act (1965), and Fair Housing Act (1968)

57. How long was the Vietnam war between Southern and Northern Vietnam?

Answer: Twenty Years (1955-1975)

58. Which region won the war?

Answer: North Vietnam

59. What was the Apollo-11 mission?

Answer: It allows the U.S astronauts Neil Armstrong and Eswin “Buzz” Aldrin to walk on the moon.

60.  When did the terrorists attack the United States?

Answer: September 11, 2001

61. When the United States started the war in Afghanistan?

Answer: October 7, 2001

62. On March 20, 2003, which country was invaded and occupied by the United States?

Answer: Iraq

63. Who was the first African American President elected in the United States?

Answer: Barack Obama

64. When did he become the President?

Answer: In 2008

65. Who wrote the Declaration of Independence?

Answer: Thomas Jefferson

66. How much time does he take to write it?

Answer: 17 days

67. On which date Congress voted to get independence from Great Britain?

Answer: July 2, 1776

68. When the Declaration of Independence was accepted?

Answer: July 4, 1776

69. What is the Independence Day of the country?

Answer: July 4

70. During what time should the American flag be hung at half-mast?

Answer: During the time of National Mourning.

71. What does the red color on the flag represent?

Answer: Valor and Bravery

72. What does the white color on the flag represent?

Answer: Purity and Innocence

73. What does the blue color on the flag represent?

Answer: Vigilance, Preservalance, and Justice

74. How many red and white stripes are there on the flag?

Answer: Thirteen

75. What do these thirteen stripes represent?

Answer: It represents the original thirteen colonies.

76. How many white stars are there in the blue field of the flag?

Answer: Fifty

77. What do these stars show?

Answer: Fifty States of the country

78. Which state is there on the northwestern extreme of North America?

Answer: Alaska

79. Which state is in the mid-pacific Ocean?

Answer: Hawaii

80. What are the three main branches of the U.S government?

Answer: Legislative, Executive and Judicial

81. What is the function of the Legislative branch?

Answer: Making laws.

82. What is the function of the Executive branch?

Answer: To carry out the laws

83. What is the function of the Judicial branch?

Answer: Interpretation of laws

84. In which branch the President lies?

Answer: Executive

85. What are the sub-branches of the Legislative branch?

Answer: Congress (Senate and House of Representatives)

86. Who can remove the president from office in exceptional cases?

Answer: Congress

87. What is the role of the Cabinet?

Answer: The cabinet serves as advisors to the President.

88. Who nominates the Cabinet members?

Answer: The President

89. How many votes of the senators are required to become a cabinet member?

Answer: Fifty if all 100 senators vote

90. Which is the highest court in the country?

Answer: Supreme Court

91. Where is the Supreme Court located?

Answer: In Washington D.C

92. The Supreme court is responsible for what?

Answer: Deciding whether a law violates the Constitution

93. What is an appeal to the higher court?

Answer: It’s a request to reverse the decision of the lower court.

94. For a case to be granted review, how many justices votes are required?

Answer: Four

95. What is the step after a case is selected for review?

Answer: Parties make arguments

96. How many total justices are there?

Answer: Nine (One chief justice and eight associate justices)

97. Who nominates a candidate if a new justice is needed?

Answer: The President

98. On average for how many years justices are appointed?

Answer: Sixteen years

99. Who is the current President of the United States?

Answer: Donald J. Trump

100. When he was sworn in as the 45th President of the country?

Answer: On January 20, 2017

101. Which Article of the U.S Constitution states that the President of the country must be a natural-born citizen?

Answer: Article II

102. What should be the age of the citizen?

Answer: At Least 35 years old

103. What is the third condition to become the president of the country?

Answer: Have been a resident of the country for 14 years

104. How can a citizen contact the president?

Answer: By submitting comments or questions online through the White House.

105. Who takes over the role of president if he or she is not able to perform his or her duties?

Answer: The Vice President

106. What are the situations in which the vice president becomes president?

Answer: If the president dies, resigns, temporarily incapacitated and the vice president and majority of the cabinet decides that the president is not able to perform his duties.

107. ho is the current vice president of the country?

Answer: Michael R. Pence

108. After how many years have elections for president happened in the United States?

Answer: Four years

109. What is the name of the current first lady of the United States?

Answer: Melania Trump

110. Which Act provides the outline of the Presidential order of the successions?

Answer: Presidential Succession Act of 1947

111. Who works on the federal budget of the country?

Answer: The Congress

112. What is the time period of the government’s fiscal year?

Answer: From October 1 of one year to September 30 of next year.

113. How does the government generate money?

Answer: Through collecting taxes and borrowings by selling treasury securities.

114. What are the main government spendings?

Answer: Mandatory spending required by law (Social security, medicare), interests on debt, discretionary spendings

115. What are the discretionary spendings?

Answer: The amount Congress sets annually for other programs and agencies.

116. What are the main things included in the Constitution of the United States?

Answer: Foundation of the American government, its purpose, forms, and structure.

117. How many total Constitutional Amendments in all?

Answer: Twenty Seven

118. When the 27th amendment was originally proposed?

Answer: In 1789

119. When the amendment was ratified?

Answer: In 1992

120. How many branches of the Armed Forces of the United States are there?

Answer: Five

121. Name the Armed Force branches of the United States?

Answer: Army, Navy, Air Force, Marine Corps, and Coast Guard

122. Which is the largest and oldest branch?

Answer: The United States Army

123. When the United States Air Force was established?

Answer: On September 18, 1947

124. Where the National Museum of the Marine Corps is located?

Answer: In Quantico, Virginia

125. Which National Museum of the United States is located in Washington D.C?

Answer: The National Museum of the U.S Navy

126. What are the other two museums in the U.S?

Answer: The National Museum of the U.S Air Force and The United State Coast Guard Museum

127. What are the three historical parks located in the United States?

Answer: Valley Forge National Historical Park, Adams National Historical Park, and Morristown National Historical Park

127. Where the Adams National Historical Park is located?

Answer: In Massachusetts

128. Which U.S museum has collections of the African American Civil War?

Answer: The African American Civil War Memorial and Museum

129. What does the Korean War Veterans Memorial depict11?

Answer: It depicts the three-year fights of the Korean War

130. Which U.S museum has the names of the 58,000 Americans who died during the Vietnam War?

Answer: Vietnam Veterans Memorial

131. What is the National Anthem of the United States?

Answer: The Star-Spangled Banner

132. Which poem eventually became the national anthem of the United States?

Answer: “Defence of Fort M’henry”

133. Who wrote the poem “Defence of Fort M’henry”?

Answer: Francis Scott Key

134. Which event is celebrated on January 20 in the U.S?

Answer: Birthday of Martin Luther King Jr.

135. When the Thanksgiving day is celebrated in the U.S?

Answer: On November 26

136. What are the non-federal holidays?

Answer: Valentine’s Day, Mother’s Day, Father’s Day, Halloween and Flag day.

137. Which Buddhist holiday is celebrated in the country?

Answer: Day of Vesak

138. What are the religious holidays for Muslims?

Answer: Ramadan

139. In how many denominations the U.S paper currency is issued?

Answer: Seven ($1, $2, $5, $10, $20, $50 and $100)

140. Who manufacturers paper money in the U.S?

Answer: The Bureau of Engraving and Printing

141. For how many years the war lasts?

Answer: Two years

142. What was the result of the war?

Answer: It ended British army posts on the U.S and British interference in American trade.

143. Which war divided the United States into two?

Answer: The American Civil War

144. What was the duration of the War?

Answer: Five years (1861-1865)

145. The war was between which two regions?

Answer: The Northern States and the Southern States

146. What ended slavery in the country?

Answer: The American Civil War

147. When the Wright Brothers first tried to fly a machine in the air?

Answer: December 17, 1903

148. When did the country enter World War-I?

Answer: April 6, 1917

149. On which country did they declare war?

Answer: Germany

150. When did the women of the United States were officially granted the right to vote?

Answer:  August 26. 1920

151. When was the first worst economic crisis in the United States?

Answer: October 1929

152. What was the cause of this crisis?

Answer: Stock market crash

153. The crisis resulted in what?

Answer: Great Depression

154. When did World War-II start?

Answer: In September 1939

155. When did the U.S enter this war?

Answer: After Japan attacked Pearl Harbour on December 7, 1941.

156. What ended World War-II?

Answer: When the U.S dropped the atomic bomb on two cities of Japan

157. On which two cities the atomic bomb was dropped?

Answer: Hiroshima and Nagasaki

158. When did the U.S attack these two cities?

Answer: On August 6 and August 9, 1945

159. After WW-II, which country was to divide into two parts?

Answer: Korea

160.  Which part of the country was given in control of the United States?

Answer: The Southern part

161. Who was the other party to control the Northern part of the country?

Answer: The Soviet Union

162. When did the Korean War start?

Answer: In 1950

Read more: 35+ trivia nyc [New York Trivia Questions]

163. How long was the War?

Answer: Three years

164. Which movement was started in the Southern states during 1954-1968?

Answer: African American Civil Rights Movement

165. What was the main focus of the movement?

Answer: To end racial segregation and discrimination

166 . What are the most common coin currency denominations?

Answer: 1¢5¢10¢25¢50¢and 1$

167. Who manufactures and circulates coins in the U.S?

Answer: The U.S Mint

168. What is the official language in the United States?

Answer: There is no official language at the federal level in the country

169. Which is the most commonly used language in the country?

Answer: English

Related Posts:

  • World Trivia Questions
    75+ world trivia questions and answers
  • trivia questions about usa
    60+ Best trivia questions about the USA
  • thumbnail
    80+ Travel Trivia Questions and Answers [Updated]
  • canadian trivia questions
    65+ Best Canadian Trivia Questions with Answers
  • list of trivia questions
    95+ List of Trivia Questions and Answers [Updated]
  • Presidential Trivia
    75+ Presidential Trivia Questions And Answers
  • trivia questions on geography
    85+ Geography trivia questions [Updated]
  • top trivia questions
    70+ top trivia questions and answers
shehzadonepa
triviaquestions4u

A computer graduate who has 16 years of education and 5 years of working experience in the field. I am a professional writer also and can write amazing articles in the following categories: sports, movies, and animals.

Sharing is caring!

31 shares
  • Share
  • Tweet

September 27, 2019 by triviaquestions4u

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • 150+ Hard Trivia Questions: Test Your Brain with Challenging & Fun Quizzes
  • 200+ Easy Trivia Questions and Answers Everyone Can Try [2025 Edition]
  • 200+ Fun Movie Trivia Questions and Answers for Every Film Buff [2025 Edition]
  • 230+ General Knowledge Trivia Questions and Answers for All Ages
  • 210+ Music Trivia Questions and Answers [2025 Edition] – Fun, Challenging & Ready to Play
  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us

31 shares