• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

100+ california history trivia questions and answers

March 7, 2020 by triviaquestions4u

California is a state in the United States located in the Pacific region with 39.5 million population. The state is considered as the hottest and driest place in the United States. The largest city in California in Los Angeles while its capital is Sacramento. The region was first sighted by a Spanish navigator Juan Rodriguez Cabrillo in 1542. While it became a territory of the United States in 1847 after the Mexican and American wars. Agricultural and manufacturings are the leading sectors of the state and rich natural resources such as timber, natural gas, and petroleum. This post on California History Trivia questions and answers can expand your knowledge about the history of California.

Table of Contents

  • California History Trivia
  • California History Timeline
  • Explorers of California Quiz
  • California History Facts
  • Spanish California
  • California History for Kids

California History Trivia

California History Trivia

1. In which region of the USA the California state located?

Answer: Pacific region

2. Which state of the USA is most populous? And do you know the total population of that state?

Answer: The California state is the most populous among all, and the population is 39.5 million

3. Do you know the total area of California State in square miles?

Answer: 163,696 square miles

4. Is California a state of USA?

Answer: Yes

5. Do you know the name of the capital of California?

Answer: The capital of California is Sacramento

6. Which is the most populous city of California? What is the total population?

Answer: Los Angeles with 18.7 million population

7. Do you know the nickname of California?

Answer: The golden state

8. When did California became a state?

Answer: September, 9 1850

9. What percentage of California state covered by water?

Answer: 4.7% which means 7737 square miles covered by water

10. Do you know the highest elevation of California?

Answer: 14505 feet

11. Where is the lowest elevation of California located and what is the elevation value?

Answer: Bad water Basin with -279 feet

12. In which categories history of California is divided?

Answer: Native American Period, European Exploration Period, Spanish Colonial Period, Mexican Period and the United States Statehood.

13. Which place is considered as the hottest and driest place in the United States?

Answer: California

14. Which is the largest living tree in the world located in California?

Answer: General Sherman in Sequoia National Park

15. What is the size of the trunk of the tree?

Answer: Slightly greater than 102 feet.

16. What is the name of the state’s largest mountain?

Answer: The Sierra Nevadas

17. What was the estimated population of California when the Europeans came?

Answer: Around 300,000

18. Name the tribes in California?

Answer: Karok, Maidu, Mojave, Yokuts, Pomo, Modoc, Paiute and Cahuilleno.

19. Why did the Franciscans came to California?

Answer: To train them for the life in European Colonial society.

20. What are the most common nicknames of California?

Answer: The Golden State, The Land of Milk and Honey and The Grapes State.

 

California is also famous with the name of ‘The Golden State’ and ‘The Grapes State’. The area of the states is 163,694 square miles of which 7737 square miles (4.7%) are covered with water.

The famous bird of the state is the California quill while Gold trout is the most famous fish of the country.

California History Timeline

21. What are the percentage of Spanish speakers in California?

Answer: 28.8% population can speak Spanish

22. What is the time zone format of California?

Answer: UTC-08-00 (PST)

23. Do you know the USPS abbreviation for California?

Answer: The USPS abbreviation of California is CA

24. Do you remember the ISO 3166 code for California?

Answer: US-CA

25. What is the trade abbreviation of California?

Answer: Calif., Cal.

26. What is the official website address of the California government?

Answer: http://www.ca.gov/

27. Famous bird of California state?

Answer: California quail

28. Which fish is most famous in California?

Answer: Golden trout

29. Famous flower of California?

Answer: California poppy

30. California’s economy is the world’s number one sub-national economy in the world. Do you know the worth?

Answer: $3.0 Trillion

31. What was discovered in 1848 at Sutter’s Mill?

Answer: Gold

32. When the California Republic was declared by American settlers?

Answer: On 10th June 1846

33. How and when the Republic ended within one month?

Answer: When the war between the USA and Mexico declared on 9th July 1846 and they joined the USA

34. Yerba Buena was the original name of which place?

Answer: San Francisco

35. What was the strongest factor in developing California?

Answer: The 21 missions by Serra and his successors.

36. In 1821 California was part of which country?

Answer: Mexico

37. After which war California became the part of the USA?

Answer: After Mexican-American war

38. The California gold rush started on which year?

Answer: In 1848

39. Fortress Ross was established by which country at the west coast of North America?

Answer: Russia

40. Mexican war of independence fought in 1821. From which country Mexico got independence?

Answer: From Spain

The explorer of California is Hernan Cortes, Francisco de Ulloa, Francis Duke, and many others. Hernan Cortes discovered the Baja California Peninsula while exploring northern western Mexico.

Francisco de Ulloa explores the west Coast and Sir Francisco Drake is famous for claiming California for England.

Explorers of California Quiz

California History Trivia

41. In 1536 who discovered the Baja California Peninsula while exploring the northern western part of Mexico?

Answer: Hernan Cortes

42. The explorer of the west coast (current Mexico) Francisco de Ulloa belonged to which country?

Answer: He was from Spain

43. When did Hernan Cortes reach the Caribbean island from Spain?

Answer: In 1504

44. What is the size of ‘Baja California’?

Answer: It is 800 miles long and 30 to 145 miles wide.

45. On 3 May 1535, where Cortes entered with three ships?

Answer: The Bay of La Paz

46. Who and when California was claimed for England?

Answer: Sir Francis Drake in 1579

47. Who were the two most famous conquistadors?

Answer: Hernan Cortes and Francisco Pizzaro

48. When the explorer Sir Francis Drake died?

Answer: 28 January 1596

49. For what the explorer Juan Rodriguez Cabrillo known for?

Answer: For exploring the West Coast of North America on behalf of the Spanish Empire.

50. What was the nationality of Juan Rodriguez Cabrillo?

Answer: Portuguese

51. Who was the first European in California?

Answer: Juan Rodriguez Cabrillo

52. When did Sebastian Vizcaino explored California?

Answer: In 1602-03

53. Where and when Sebastian Vizcaino died?

Answer: In Mexico in 1629.

54. When and where the explorer Ewing Young was born?

Answer: In 1792 in Tennessee.

55. What was the profession of Young before this?

Answer: He was a trapper and trader in New Mexico.

56. What was the name of James Ohio Pattie’s father?

Answer: Sylvester

57. When did Pattie and a group of trappers moved towards California?

Answer: In 1828

58. In which book Pattie wrote his adventures in California?

Answer: The Personal Narrative of James O. Pattie

59. Where the explorer Peter Skene Ogden was born?

Answer: In Quebec City, Canada in 1790.

60. The explorer James Pierson Beckwourth was son of who?

Answer: He was son of a Revolutionary War officer and slave owner.

Some more California History facts are provided in this post. The state Oregon is in the North of California while in the East there are the Nevada and Arizona states. On 10th June 1846, California was declared as Republic by the Americans however, the Mexican-American war ended the Republic.

California History Facts

61. What was the great movement led by the backers of California Sen. William M. Gwinn?

Answer: To divide California into two states: one slave and one free.

62. Where the Monterey Bay is located?

Answer: On the Coast of the United State of California

63. When the contact between Europeans and California started?

Answer: In the mid-1530s

64. What was the time period of seven years war during Spain colonization?

Answer: 1756-1763

65. What was created at San Jose in 1777?

Answer: An independent civil pueblo.

66. What is the unofficial name of Alta California?

Answer: Nueva California

67. When did Alta California became a territory of Mexico?

Answer: After the War of Mexican Independence in April 1822

68. Who was the first Spanish governor?

Answer: Jose Joaquin de Arrillaga

69. What was the time period of First Mexican governor?

Answer: 1822-1825

70. Who established the first Alta California mission?

Answer: The Franciscan friar Junipero Serra and Gaspar de Portola.

Spanish California

CaliforniaHistoryTriviaQuestions

71. What are Ranchos?

Answer: Spanish government rewarded large land grants for raising cattle and sheep.

72. What were the primary exports of California?

Answer: Hides and tallow until the mid-19th century.

73. Who was John Wilson Marshall?

Answer: A carpenter from New Jersey.

74. When did Mexico gained independence from Spain?

Answer: In 1821

75. When the first legislator of California created?

Answer: 9 November 1822

76. Which Constitution refers Alta California as ‘territory’?

Answer: The 1824 Constitution of Mexico

77. About how many people moved to California during 1848 to 1855?

Answer: Over 300,000 people

78. Who wrote the book ‘California History for Kids: Missions, Miners, and Moviemakers in the Golden State’?

Answer: Katy S. Duffield

79. From where the name of California comes from?

Answer: From a 16th-century Spanish novel.

80. Which states is in the north of California?

Answer: Oregon

81. What the center of the state is called?

Answer: Central Valley

82. How many types of plants blossom in California?

Answer: About 6500

83. What was the Spanish Colonial period?

Answer: 1769-1821

84. When was the first permanent mission in Baja California was founded?

Answer: On October 15, 1697.

85. What Spain gained from the seven-year war between Britain and France?

Answer: The French Louisiana Territory

 

California History for Kids

86. Which fruits are largely produced in the state of California?

Answer: Lemons, apricots, avocados, dates, figs, grapes, kiwi, peaches and many other.

87. Which people were discriminated in the constitution developed in 1879?

Answer: Chinese

88. What was the Chinese Exclusion Act in 1882?

Answer: This act suspended Chinese immigration for 10 years.

89. What is the EPIC reform movement?

Answer: End Poverty in California reform movement.

90. Which political party gained strength in California during the Great Depression era?

Answer: The Democratic party.

91. Why the Republican governor Earl Warren resigned in 1953?

Answer: To become chief justice of the United States.

92. Who became the new governor in 1958?

Answer: Edmund Brown

93. At which place California was ranked in 2012 based on its economy?

Answer: At ninth place in the world.

94. What percent of United State’s wine grapes are produced in California?

Answer: 90 percent

95. On average, how many wine grapes are produced each year?

Answer: 3.3 million tons

96.  What is the highest temperature often reaches at the Death Valley?

Answer: 120 Fahrenheit

97. The national parks of the state are devoted for what?

Answer: For preservation of nature and natural resources.

98. What was the time period of the U.S. Civil War?

Answer: 1861-1865

99. How many cities are there in the state?

Answer: Fifteen

100. Which Californian Constitution outlawed any form of slavery?

Try this also: 100+ california history trivia questions and answers

Answer: The California Constitution of 1849.

101. What was the average number of ships traveling to California from 1825 to 1848?

Answer: About 25 ships per year.

102. What was the shortcut route for getting from the East Coast to California?

Answer: The Panama and Nicaragua route.

Related Posts:

  • 55+ Ohio Trivia Questions with Answers
    65+ Ohio Trivia Questions
  • World Trivia Questions
    75+ world trivia questions and answers
  • Random-Trivia-Questions-for-Kids
    60+ Random Trivia Questions for Kids with Answers
  • alabama_trivia_
    70+ Alabama Trivia questions And Answers
  • general trivia questions and answers
    115+ General Trivia Questions and Answers [Updated]
  • trivia questions about usa
    60+ Best trivia questions about the USA
  • Iowa Trivia Questions
    50+ Iowa Trivia Questions With Answer
  • Easy-Random-Trivia-Questions
    60+ Exciting Easy Random Trivia Questions and Answers
shehzadonepa
triviaquestions4u

A computer graduate who has 16 years of education and 5 years of working experience in the field. I am a professional writer also and can write amazing articles in the following categories: sports, movies, and animals.

Sharing is caring!

15 shares
  • Share
  • Tweet

March 7, 2020 by triviaquestions4u

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers
  • Ultimate Food Trivia: 150+ Questions and Answers for Food Lovers
  • 250+ Fun & Fascinating Animal Trivia Questions That Will Test Your Knowledge
  • 250+ Sports Trivia Questions & Answers for Fans of All Ages
  • 220+ 5th Grade Trivia Questions And Answers [For Students]
  • 269+ Funny Trivia Questions and Answers for All Ages [Feel Wow]

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us

15 shares