• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

70 Vermont Trivia Questions

June 18, 2022 by Ambreen Zahra

Vermont is a state in the New England region of the United States. It borders the states of Massachusetts to the south, New Hampshire to the east, and New York to the west, and the Canadian province of Quebec to the north. Vermont is the only state in New England that doesn’t border the Atlantic Ocean. Vermont is the second-least-populated U.S. state after Wyoming and the 6th smallest by area of the 50 U.S. states, with a recorded population of 643,503 according to the 2020 U.S. evaluation. The state capital is Montpelier, the least-crowded state capital in the United States. The most crowded city, Burlington, is the least crowded city to be the most crowded city in a state. For approximately 12,000 years, indigenous people groups have inhabited this area.

Here we have gathered some informative New Mexico trivia questions for you to enjoy and get some information.

YOU MAY ALSO LIKE: 50+ Delaware Trivia questions

Table of Contents

  • Vermont Trivia Questions
  • Vermont Trivia Quiz with Answers
  • Vermont History Trivia
  • Vermont State Trivia
  • Vermont trivia quiz

Vermont Trivia Questions

1 How many counties are there in Vermont?

Answer: 14

2 What is Vermont’s nickname?

Answer: The Green Mountain State

3 During the American Revolutionary War, Vermont had a militia known as “The Green Mountain Boys.” Who was its leader?

Answer: Ethan Allen

4  Where did the Battle of Bennington (VT) actually occur?

Answer: Walloomsac, NY

5 Why didn’t Vermont immediately join the Union after the signing of the Declaration of Independence?

Answer: It was an independent republic until 1791

6 The northernmost land action of the American Civil War took place in which Vermont town?

Answer: St. Albans

7 What is the Vermont state bird?

Answer: Hermit Thrush

8 Philip H. Hoff was elected Governor of Vermont in 1962. He was the first governor from the Democratic Party in how many years?

Answer: 108

9 Vermont has a quarterly magazine dedicated to showcasing Vermont’s attractions and beauty. What is it’s name?

Answer: Vermont Life

10 Who swore in Calvin Coolidge as the 30th president of the United States for his first term?

Answer: His father

11 Where does the state of Vermont rank in so far as size in an area with the rest of the states?

Answer: It is the 6th smallest

12 What is the Vermont State warm water fish?

Answer: Walleye Pike

13 Of the 50 United States, where does Vermont rank for the population?

Answer: It’s the 2nd least populous state

14 Vermont is the only New England state that does not border what?

Answer: The Atlantic Ocean

15 What is the Vermont State butterfly?

Answer: Monarch Butterfly

ALSO CHECK: 70+ South Dakota Trivia Questions

Vermont Trivia Quiz with Answers

16 How much of Vermont’s western border is formed by Lake Champlain?

Answer: 50%

17 Vermont is bordered by what State to the south?

Answer: Massachusetts

18 What U.S. State borders Vermont to the east across the Connecticut River?

Answer: New Hampshire

19 Vermont borders what state to the west?

Answer: New York

20 What is the Vermont State Tree?

Answer: Sugar maple

21 Which Canadian province borders  Vermont to the north?

Answer: The Canadian province of Quebec

22 Vermont was originally inhabited by what two major Native American Indian tribes?

Answer: The Abenaki and the Iroquois

23 The Vermont Republic was founded in 1777 during the Revolutionary War, and lasted for how long?

Answer: Fourteen years

24 The state of Vermont is one of four states to have been a what in its past?

Answer: Sovereign state

25 In 1791, Vermont became the 14th state to join the Union, and the first after the original what?

Answer: 13 Colonies

26 Vermont was the first independent state to do what in regards to slavery?

Answer: Partially abolish slavery

27 What is the Vermont State cold water fish?

Answer: Brook Trout

28 Vermont is the leading producer of what kind of sweet natural product in the United States?

Answer: Maple syrup

29 What is the state capital of Vermont?

Answer: Montpelier

30 With a population of 7,855, Montpelier has the smallest population of any what in the nation.

Answer: State capital

ALSO CHECK:65+ Wisconsin trivia Questions

Vermont History Trivia

31 What city in Vermont has the largest population?

Answer: Burlington

32 What is the Vermont State Pie?

Answer: Apple pie

33 How big is the state of Vermont in square miles?

Answer: 9,614

34 Where does Vermont rank with the other states in size?

Answer: It’s the 45th-largest state

35 What is the Vermont State rock?

Answer: Granite, marble, and slate

36 Vermont is the only state in the Union that does not have any buildings taller than what?

Answer: 124 feet

37 What lake is the sixth-largest body of fresh water in the United States and separates Vermont from New York?

Answer: Lake Champlain

38 How long is Vermont from North to South?

Answer: 159 miles

39 How wide is Vermont from east to west at its widest?

Answer: 89 miles

40 What is the Vermont State Mammal?

Answer: Morgan horse

41 How many US federal border crossings are there between Canada and Vermont?

Answer: Fifteen

42 Where does Vermont rank as far as cold temperatures compared to the other states?

Answer: It is the seventh coldest state

43 What is the highest recorded temperature in the state of Vermont?

Answer: 105 °F at Vernon, on July 4, 1911

44 What is the Vermont State Beverage?

Answer: Milk

45 What is the lowest recorded temperature ever for Vermont?

Answer: −50 °F at Bloomfield, on December 30, 1933

ALSO CHECK: 65+ New Mexico Trivia Questions

Vermont State Trivia

46 How much sunshine does Vermont get per year?

Answer: Between 2,000 and 2,400 hours

47 Vermont is home to only one species of venomous snake. What kind of snake is it?

Answer: The Eastern timber rattlesnake

48 What disease killed an estimated two-thirds of all cave-wintering bats in Vermont from 2008 to 2010?

Answer: White-nose syndrome

49 What is the Vermont State Flower?

Answer: Red clover

50 Who was the first European to see Vermont?

Answer: Jacques Cartier in 1535

51 On July 30, 1609, The French explorer, Samuel de Champlain, claimed Vermont as part of what?

Answer: New France

52 In 1666, French settlers established Fort Lamotte which became the first “what”  in Vermont?

Answer: European settlement

53 In Vermont, slavery was fully banned by state law on November 25, 1858, less than three years before the what?

Answer: American Civil War

54 What is the Vermont State Fossil?

Answer: White Whale (Beluga Whale)

55 On July 7, 1777, the Battle of Hubbardton was the only “what” that took place in present-day Vermont.

Answer: Revolutionary battle

56 For how many years did Vermont govern itself as a sovereign entity based in the eastern town of Windsor?

Answer: For 14 years

57 In the 1860 elections, Vermont voted for who for US President and provided him the biggest margin of victory of any state?

Answer: Abraham Lincoln

58 During the Civil War, how many troops did Vermont provide for the war effort?

Answer: 34,000

59 Of the 34,000 men that Vermont provided to the military during the Civil War, how many were killed or mortally wounded in action or died of disease?

Answer: 5,200

ALSO CHECK: 50+ Hampshire Trivia Questions

Vermont trivia quiz

61 In July 2000, what was the state of Vermont the first state to introduce?

Answer: Civil unions

62 Vermont became the first state to legislate same-sex marriage, unforced by court challenge or ruling in what year?

Answer: In 2009

63 What is the Vermont State Fruit?

Answer: Apple

64 As of 2012, Vermont is the least religious state in the Union with only what percentage of the people considering themselves “very religious”?

Answer: 23%

65 The first two leaders of the Mormon church were both born in Vermont. What are their names?

Answer: Joseph Smith, Jr. and Brigham Young

66 What is the Vermont State song?

Answer: These Green Mountains

67 What type of farming is the primary source of agricultural income in the state of Vermont?

Answer: Dairy farming

68 In 2001, Vermont produced 275,000 gallons of maple syrup, and by 2009, the production was how much?

Answer: 920,000 gallons

69 As of the year 2007, how many wineries were there in Vermont?

Answer: There were 14 wineries

70 In 2011, how much money did the state of Vermont earn in taxes and fees from tourism?

Answer: $274 million

Try this also: 60+ Connecticut Trivia Questions

Related Posts:

  • Pennsylvania Trivia questions and answers
    65+ Pennsylvania Trivia Questions And Answers
  • 55+ Ohio Trivia Questions with Answers
    65+ Ohio Trivia Questions
  • trivia questions for middle school
    85+ Trivia Questions for Middle School(just for kids)
  • Iowa Trivia Questions
    50+ Iowa Trivia Questions With Answer
  • alabama_trivia_
    70+ Alabama Trivia questions And Answers
  • list of trivia questions
    95+ List of Trivia Questions and Answers [Updated]
  • canadian trivia questions
    65+ Best Canadian Trivia Questions with Answers
  • trivia questions about usa
    60+ Best trivia questions about the USA
ambreen
Ambreen Zahra

A Master in Economics having over 8 years of field experience. I am also a pro blogger loves to write articles for different blogs post related to kids, Christmas, harry potter, movies, and animals.

Sharing is caring!

  • Share
  • Tweet

June 18, 2022 by Ambreen Zahra

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • 150+ Hard Trivia Questions: Test Your Brain with Challenging & Fun Quizzes
  • 200+ Easy Trivia Questions and Answers Everyone Can Try [2025 Edition]
  • 200+ Fun Movie Trivia Questions and Answers for Every Film Buff [2025 Edition]
  • 230+ General Knowledge Trivia Questions and Answers for All Ages
  • 210+ Music Trivia Questions and Answers [2025 Edition] – Fun, Challenging & Ready to Play
  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us

Last Updated on October 8, 2025 by Triviaquestions