• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

140+ Easy Trivia Questions About Animals 2024

February 9, 2024 by Triviaquestions

The world is full of animals. There are about more than 1 million insects and more than 7 million species of animals exist in the world. As we know the study of animals is called zoology. Knowledge of animals is also important for us. If you are a student of zoology or you are an animal lover, you must have some basic knowledge about all animals. This post has also a special portion for kids. This article contains more than 120 easy trivia questions about animals.

Do you want to come along on a fun journey through the animal kingdom? With our Animal Trivia Questions collection, you’ll be able to discover amazing facts about all kinds of animals, from tiny insects to huge whales. Whether you’re a kid or an adult something is interesting for everyone. Test your knowledge, learn new things, and have a blast with your friends. Let’s explore the world of animals together and see what we can discover with these amazing animal trivia questions. Good luck!

Easy trivia questions about animals

1. How many species of turtles exist in the world?

Answer: 327 species

2. What we can call the group of turtles?

Answer: Bale

3. Which animal is the symbol of patience and wisdom?

Answer: Turtle

4. In Hawaiian what is the word “honu” means? And what it represents?

Answer: It means sea turtles and represents long life

5. What is the total lifespan of Rabbits?

Answer: 1-3 years, Wild Rabbits can live 7-10 years

6. What is the size range of Rabbits?

Answer: 8-20 inches

7. Rabbits make tunnels to live, what is the name of those tunnels?

Answer: Warrens

8. When rabbits are happy they show their feelings by jumping in the air and twisting their body, what is the name of that behavior?

Answer: Binky

9. Rabbits are mammals, they belong to which family?

Answer: Leporidae

10. 50% of wild Rabbits are located in which area of the world?

Answer: North America

11. Which animal can turn their ear to 180 degrees?

Answer: Rabbits

12. How many species of Rabbits are there?

Answer: 50 plus

13. What is the name of the top domed part of the turtle shell?

Answer: The Carapase

14. What is the name of the lower part of the turtle shell?

Answer: Plastron

Bible trivia questions about animals

Table of Contents

  • Hard trivia questions about animals
  • Fun trivia questions about animals
  • Funny trivia questions about animals
  • Good trivia questions about animals
  • Printable trivia questions about animals
  • Trivia questions about animals and plants
  • Trivia questions about farm animals
  • Trivia questions about zoo animals
  • Bible Trivia Questions About Animals

Hard trivia questions about animals

Trivia becomes a fun way for kids and elders to test their knowledge about those topics which they already love. It is one of the best ways to increase their knowledge related to their most like topic. 

 You can also give the company to your kid while playing animal trivia questions. If you want your kids to be happy and busy in some healthy activity, it would be the best-suggested option that your kid enjoyed and increase their knowledge. 

 One can use these questions in many ways to play with kids and adults. It is up to you to nominate someone to answer the next coming animal trivia question. 

 Those who are pet or animal lovers should never miss out on the quiz night of animal quiz and answer.

It will testify to how many skills you hold in zoology, biology, and other related knowledge. 

Animal trivia for kids is not so complicated because you will be asked simple and straightforward questions. Additionally, it will be a friendly and healthy competition.  

15. How many types of bones are there in a turtle shell?

Answer: 60 different types of bones connected with each other

16. Some turtles can live more than a year without food. is it true?

Answer: Yes

17. The green sea Turtle can stay how many hours underwater without air?

Answer: 5 hours

18. Out of 220 how many species of owls are found in the United States and Canada?

Answer: 19 species

19. Owls are mostly found in which area of the world?

Answer: Asia

20. Owls have 3 eyelids, what are their functionalities?

Answer: One for sleeping, one for blinking, and one for keeping the eye clean

21. What do we call a baby owl?

Answer: Owlets

22. Butterflies can on see which colors?

Answer: Red, Green, and Yellow

23. The butterfly can fly at a maximum speed?

Answer: 12 miles per hour

24. How many species of butterflies exist in the world?

Answer: More than 24000

25. What is the maximum lifetime of a butterfly?

Answer: 9-10 months

26. Through which part of the body butterfly taste food?

Answer: Through feet

Try these animal trivia: 65+ Elephant Trivia Questions and Answers [Updated]

Fun trivia questions about animals

27. What is the minimum temperature required for the butterfly to fly?

Answer: Above 86 Fahrenheit

28. How many total species of crocodile are there in the world

Answer: 13 species

29. What is the name of the smallest crocodile?

Answer: Dwarf crocodile

30. What is the recorded size of the largest crocodile in the world?

Answer: 20.24 feet (6.17 meters long) and 2000 pounds

31. Crocodiles can only eat a meal, what are their favorite foods?

Answer: Fish, birds, frogs

32. Which animal swallows small stones to grind their food in the stomach?

Answer: Crocodile

33. For how many months crocodile can live without food?

Answer: 1 month

34. How many eggs crocodile can lay at a time?

Answer: 10 – 60 eggs

35. How many years’ crocodile can live?

Answer: Depend on species 30-75 years

36. Which type of crocodile considers to be more dangerous?

Answer: Cuban Crocodile

37. What is the reason behind crocodile tears? Why it produces?

Answer: To clean the eye, which will reduce bacteria

38. How much pressure a crocodile jaw can produce?

Answer: 5000 pounds of pressure per square inch

39. How much pressure human jaw can produce?

Answer: 100 pounds per square inch

Funny trivia questions about animals

40. Jaw opening strength of a crocodile is very low, a rubber band can shut the mouth, is it true?

Answer: Yes

41. At which speed Crocodile can swim

Answer: 20 mph

42. How many species of lizard exist in the world?

Answer: 4675 species

43. In which class lizard can be categorized?

Answer: Reptiles

44. What is the lifespan of a lizard?

Answer: Some species can live up to 50 years

45. What is the name of the largest Lizard? And what is the total size?

Answer: Komodo dragon, total size up to 10 feet

46. What is the name of the smallest Lizard, what is the length of that lizard?

Answer: Dwarf gecko, length 0.6 inch

47. What was the weight of the heaviest Lizard?

Answer: 80 kilograms

48. Which animal can store up to 60% of their body fat in their tail?

Answer: Lizard

49. How many years before Lizard appeared on Earth?

Answer: 200 million years ago

50. Most Lizards have moveable eyelids just like a human. Is it true?

Answer: Yes

51. What is the name of some well-known lizard species?

Answer: Iguana, chameleons, geckos, Gila monsters, monitors

52. Through which part of the body does Lizard smell stuff?

Answer: Through tongues

Fun-trivia-questions-about-animals
Challenge your friends with these easy trivia questions about animals

53. Which type of Lizard has a vocal cord? So that they can make a sound?

Answer: Gecko

54. Which type of Lizard only can change its body color?

Answer: Chameleon

55. Lizards are reptiles very closely related to which animal?

Answer: Snakes

56. Which is the most popular pet in the USA?

Answer: Cat

Good trivia questions about animals

57. What we can call a group of cats?

Answer: Clowder

58. How many muscles control cat ears?

Answer: Over 20 muscles

59. Sleeping is the most favorite thing for the cat, how much percentage of their lives spend on sleeping?

Answer: 70%

60. What is the length of the world’s largest cat?

Answer: 48.5 inches long

61. How many different types of sounds can make by a cat?

Answer: 100 different type of sounds

62. How many different types of sounds can make by a dog?

Answer: 10 different sounds

63. Which animal have more long-term memory? Cat or dog?

Answer: Cat

64. Cat and human brains have nearly similar sections, is it true?

Answer: Yes

65. In which country it was illegal to slay cats?

Answer: Ancient Egypt

66. How many cats Abraham Lincoln kept in the white house?

Answer: 4 cats

67. How long cat can jump?

Answer: 6 times of its length

68. What are the strongest senses of a cat?

Answer: Hearing

69. In which degree cat can move their ears?

Answer: 180 degrees

Printable trivia questions about animals

You may like these also: 65+ Elephant Trivia Questions and Answers [Updated]

70. Which body part of a cat has a specific pattern just like a human fingerprint?

Answer: Cat Nose

71. Which color cat is a symbol of bad luck in the United States?

Answer: Black

72. Which color cats are the symbol of good luck in the United Kingdom and Australia?

Answer: Black

73. Which is the oldest breed of cat?

Answer: Egyptian Mau

74. What is the Egyptian word for the cat?

Answer: Mau

75. At night, the cat can see well than humans. Is it true?

Answer: Yes

Trivia questions about animals and plants

76. Which country has the highest dog population?

Answer: USA

77. How many people in the USA die each year due to dog bites?

Answer: 15 people

78. Which types of dogs are great swimmers?

Answer: Newfoundlands

79. Which type of dog can’t swim?

Answer: Basset hounds

80. On earth which type of dog considers being the fastest? And at which speed they can run?

Answer: Greyhounds can run 45 miles per hour

81. Which 3 dogs survived from sinking Titanic?

Answer: A Newfoundland, A Pomeranian and a Pekingese

82. From 1 tree on average how much pencil can make?

Answer: 170,100

83. Which tree woods are best to make cricket bats?

Answer:  Willow

84. A baseball bat is made out of which wood tree?

Answer: Hickory tree

85. Why tears during cutting onions?

Answer: Due to sulfuric acid present in onion

86. Where the first potatoes were cultivated and how many years ago?

Answer: 7000 years ago in Peru

87. Sunflower looks like one flower, but this is not true, a sunflower consists of too many small flowers. Do you know the name of that tiny flowers?

Answer: Florets

88. How many total types of plants are used by a human as food?

Answer: Around 2000 types of plants

Trivia questions about farm animals

89. How many breeds of sheep are available all around the world?

Answer: 900

90. In which year, who brought the sheep first time in the United States?

Answer: Columbus in 1493

91. Which breed of sheep is considered to be the oldest in the United States?

Answer: Navajo Churro

92. What is the name of the female sheep?

Answer: Ewe

93. What we can be called the grown sheep meat?

Answer: Mutton

94. What is the average temperature of sheep?

Answer: 102.5 F

95. Beefalo meat has lower fat and cholesterol as compared to normal beef. Is it true?

Answer: Yes

96. Beefalo meat protein level is also high as compared to normal beef, do you know how much higher protein it has?

Answer: 6% more protein

Hard trivia questions about animals

Trivia questions about zoo animals

97. What is the family name of Zebra?

Answer: Equidae

98. What is the total lifespan of Zebra?

Answer: 25 years

99. What is the top running speed of Zebra?

Answer: 65 km/h

100. What is the name of 3 species of Zebra?

Answer: Plains Zebra, Grevy’s Zebra and mountain Zebra

101. Which are the most common species of Zebra?

Answer: Plains Zebra

102. Zebra is closely related to which 2 animals?

Answer: Horse and Donkey

103. What is the name of Zebra’s group?

Answer: Herds

104. An estimated how many dogs in the US that are the primary beneficiaries of their owners will?

Answer: 1000000

105. Which is the only type of dog that can’t bark?

Answer: Basenji

106. What is the name of the smallest dog breed in the world?

Answer: Chihuahua

107. How many species of Parrots exist in the world?

Answer: 350 species

108. What is the name of some popular Parrot species?

Answer: Parakeets, Macaws, Cockatiels

109. What is the size range of Parrots?

Answer: Length 3.5 – 40 inches, and weight 64 – 4kg

110. Which type of parrots are the smallest in size and weight?

Answer: Buff-faced pygmy parrot, 3 inches tall, and 10 grams in weight

111. What is the most unique property Parrots have?

Answer: Can mimic human speech

112. What we can call the group of parrots?

Answer: Flocks

113. What are the favorite foods of parrots?

Answer: Nuts, vegetables, and seeds

114. Which bird newborn babies are blindly starting at 2 weeks?

Answer: Parrots

115. What is the name of the world’s smartest parrot?

Answer: Alex (African grey parrot)

116. Which parrot species has the longest lifespan?

Answer: Kakapo

Bible Trivia Questions About Animals

117. In which era sheep production began?

Answer: Biblical time

118. In the Bible, the name “Dog” appeared how many times?

Answer: 14 times

119. According to the Bible, which animals died in the red sea after Moses and other Israelites had safely crossed over?

Answer: Horse

120. In Which Of The Following Animals Is Respiration Done By Skin?

Answer: Frog

121. Rhinoceros Have Horns That Are Made Of What?

Answer: Hair

122. What Is The UK’s Only Venomous Snake?

Answer: Adder

123. Which animal saved its master from the angel of God?

Answer: A Donkey

  1. Which bird did Noah send out from the ark to find dry land?

Answer: Dove (Genesis 8:8-12)

  1. What creature tempted Eve in the Garden of Eden?

Answer: Serpent (Genesis 3:1-6)

  1. What large sea creature swallowed Jonah?

Answer: A great fish (Jonah 1:17

  1. Which animal did Samson encounter and kill with his bare hands?

Answer: Lion (Judges 14:5-6)

  1. What animal was sacrificed instead of Isaac in the story of Abraham and Isaac?

Answer: Ram (Genesis 22:13)

  1. What bird did Jesus mention as being cared for by God and used as an example of not worrying?

Answer: Sparrow (Matthew 10:29-31)

  1. What creature is described as having “the wisdom of the serpent” in the Bible?

Answer: Ant (Proverbs 30:24-28)

  1. What creature is used as a symbol of strength and endurance in the Book of Job?

Answer: Horse (Job 39:19-25)

  1. Which animal spoke to Balaam in the Old Testament?

Answer: Donkey (Numbers 22:28-30)

  1. What animal did Jesus ride into Jerusalem on Palm Sunday?

Answer: Donkey (Matthew 21:1-7)

  1. What bird did God send to feed the prophet Elijah during a time of famine?

Answer: Ravens (1 Kings 17:4-6)

  1. What animal did God use to speak to Job out of a whirlwind?

Answer: Behemoth (Job 40:15-24)

  1. What type of animal did God use to lead Balaam away from danger when he was traveling on his donkey?

Answer: Angel (Numbers 22:22-35)

  1. Which creature does the Bible describe as having “hinds’ feet” and being able to stand on high places?

Answer: Deer (Habakkuk 3:19)

  1. What animal did Samson use to destroy the Philistine crops?

Answer: Foxes (Judges 15:4-5)

  1. What animal did Jesus miraculously cause to produce coins from its mouth to pay taxes?

Answer: Fish (Matthew 17:24-27)

  1. What animal was used to carry the Ark of the Covenant during King David’s reign?

Answer: Oxen (1 Chronicles 13:7-10)

  1. What creature does the Bible describe as being wise but also defenseless and vulnerable?

Answer: Ant (Proverbs 30:24-25)

  1. What animal did Jesus ride into Jerusalem during his triumphal entry?

Answer: Donkey (Matthew 21:1-7)

  1. What creature did God send to swallow up Korah and his followers as punishment for their rebellion?

Answer: Earth (Numbers 16:31-35)

In this post, we collect some basic knowledge about different animals. Some animals are vertebrates and some are not. We cover the following animals in this post. Turtles, Rabbits, Alligators, Butterflies, Owls, crocodiles, Lizards, cats, dogs, and some other farm animals, and zoo animals.

[acf field=”schema”]

Related Posts:

  • Mammals Trivia Questions
    75+ Mammals Trivia Questions and Answers [All Types-2024]
  • Our Professional Writers
    Our Professional Writers
  • dog trivia questions
    75+ Dog Trivia Questions and Answers 2024 [Types+History]
  • Birds Trivia Questions
    90+ Birds Trivia Questions and Answers 2024
  • Trivia Question Of The Day
    70+ Trivia Questions of The Day
  • elephant trivia questions
    75+ Elephant Trivia Questions and Answers 2024 [Updated]
  • trivia questions about animals
    250+ Fun & Fascinating Animal Trivia Questions…
  • Turkey-Trivia
    70+ Surprising and Fascinating Turkey Trivia Questions 2024
kashif
Triviaquestions

A software engineer having over 10 years of experience in web development and a passionate blogger who loves to write on different topics. My expertise is in moves, religious articles, sports, animals, and more.

Sharing is caring!

419 shares
  • Share
  • Tweet

February 9, 2024 by Triviaquestions

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers
  • Ultimate Food Trivia: 150+ Questions and Answers for Food Lovers
  • 250+ Fun & Fascinating Animal Trivia Questions That Will Test Your Knowledge
  • 250+ Sports Trivia Questions & Answers for Fans of All Ages
  • 220+ 5th Grade Trivia Questions And Answers [For Students]
  • 269+ Funny Trivia Questions and Answers for All Ages [Feel Wow]

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us

419 shares