• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

95+ Cat Trivia Questions and Answers [All Types-2024]

February 9, 2024 by triviaquestions4u

The cat belongs to the family ‘Felidae’ and is referred to as a domestic cat. They are owned by many households as pets and are mostly loved by humans. In the United States, they are the second most popular pet. The scientific name of the domestic cat is Felis Catus proposed by Carl Linnaeus in 1758. You might get surprised knowing the facts about cats such as it is found that some cats can swim and they do have dreams while sleeping like humans. There are many more interesting facts given in these 95+ Cat trivia questions which will make you more interested in cats. So, let’s start and learn the amazing information we have collected for you.

let’s get to know about the amazing features and unique characteristics of the cute little brutes with our Cat Trivia Questions and Answers! find out about the world of these tiny little darlings explore the different types of cats and enjoy their diversity. Whether you are a cat nut or simply want to know further about them our trivia questions have a lot of delightful information for you.

Table of Contents

  • Cat Trivia Questions
  • Popular Cat Trivia Question
  • Dog Cat Trivia Questions And Answers
  • Funny Cat Trivia Questions And Answers
  • Cat Facts
  • Cats Musical Trivia
  • Big Cat Trivia
  • Disturbing Cat Facts

Cat Trivia Questions

cat trivia questions

1. From which family the animal ‘cat’ belongs to?

Answer: Felidae

2. Which is the second most popular pet in the United States?

Answer: Cats

3. What is the scientific name of a domestic cat?

Answer: Felis Catus

4. Who proposed this name?

Answer: Carl Linnaeus

5. When the name was proposed?

Answer: In 1758

6. How many chromosomes a domestic cat possesses?

Answer: 38

7. Are male domestic cats larger than females?

Answer: Yes

8. How many Cervical Vertebrae does a cat have?

Answer: Seven

9. How many Thoracic Vertebrae does a cat have?

Answer: Thirteen

10. What is the range of a cat’s hearing?

Answer: 500 Hz to 32 kHz

You can read these trivia also: 70+ birds trivia questions and answers

Popular Cat Trivia Question

11. Which organ enhances the hearing sensitivity of a cat?

Answer: The pinnae

12. What is the function of the pinnae?

Answer: It amplifies sounds and helps detect the location of a noise.

13. How many taste buds does a cat have?

Answer: Around 470

14. Cats prefer the food at which temperature?

Answer: 38 degree Celsius

15. What does the term ‘Kindle’ mean?

Answer: The term is used for a group of kittens.

16. How many bones do cats have?

Answer: 230

17. Can a cat swim?

Answer: Yes, some cats can swim.

18. How many hours do usually cats sleep per day?

Answer: 12-16 hours

19. What is the eye color of all cats when they are born?

Answer: Blue

20. How many feral cats live at Disney?

Answer: About 200

Do you know that cats have 230 bones and 18 toes? More interestingly, it is found that a cat can make 100 different sounds. Furthermore, cats are loved by many people as pets in their household. The 6th president of the United States Abraham Lincoln had four pet cats that also lived in the White House with him.

Dog Cat Trivia Questions And Answers

cat trivia questions

21. How many toes do normal cats have?

Answer: 18

22. When the first cat video was recorded?

Answer: In 1894

23. How many feral cats live in the United States?

Answer: Approximately 700 million

24. How many pet cats live in the United States?

Answer: About 88 million

25. Where a green cat was born?

Answer: In Denmark

26. How many pet cats Abraham Lincoln had?

Answer: Four

27. Which cats have high chance of deafness?

Answer: White cats whose eyes remain blue.

28. For which purpose a cat’s tail is used?

Answer: To communicate and to maintain balance.

29. Which action of a cat is called snuggling?

Answer: When a cat kneads the ground.

30. How many different sounds a cat can make?

Answer: 100

Link_Image-Recovered-Recovered

Funny Cat Trivia Questions And Answers

31. What is the nickname of the cat ‘Maine Coon’?

Answer: The Gentle Giant

32. What is the outer fur of a cat called?

Answer: Guard hairs

33. What was the first cloned cat?

Answer: CC or CopyCat

34. When ‘CC’ was born?

Answer: December 22, 2001

35. The breed of capital ‘Scottish Fold’ looks like which other animal?

Answer: Owl

36. What are the two main subfamilies modern cats fall in?

Answer: Pantherinae and Felinae

37. Which cat is known as good luck in Thailand?

Answer: Korat

38. Which taste cats don’t taste?

Answer: Sweetness

39. How high can a cat jump?

Answer: Upto six times as their length

40. How do cats walk?

Answer: They move their both right feet first then move both the left ones.

Cat Facts

cattriviaquestion

41. Which other animals walk like a cat?

Answer: Giraffes and Camels

42. Why do cats lick themselves?

Answer: For comfort, to evenly distribute natural oils, to stimulate blood flow and to keep wounds clean.

43. If a cat falls from a 20th-story building, does he survive?

Answer: Yes, he can survive at any height.

44. Among males and females, which cat is more likely to be left-pawed?

Answer: Male cats

45. Cats are crepuscular, what does it mean?

Answer: It means that they are more active at dawn and dusk.

46. Among indoor and outdoor cats who can survive more?

Answer: Indoor cats

47. What is the minimum age at which a female cat can get pregnant?

Answer: 4 months

48. Which food can cause kidney failure in cats?

Answer: Grapes and raisins

49. Cats spend a third of their waking hours doing what?

Answer: Grooming themselves

50. What does a question mark-shaped tail of a cat show?

Answer: It shows they are asking ‘Want to play?’.

Do you like dogs?: 60+ dog trivia questions and answers [Types+History]

Usually, a cat’s tail is used to maintain balance however he also uses the tail to show some expressions such as a question mark-shaped tail depicts they are playful and a straight vibrating tail indicating that they are happy to see you. There are many acts of the cat which they do to show their feelings to us. To know those and much other information go through these Cats Musical Trivia and Bfg Cat Trivia questions given below.

Cats Musical Trivia

51. Which word or behavior do cats use exclusively to communicate with people?

Answer: Meowing

52. What does ritual allogrooming mean?

Answer: A cat grooming other cats or sometimes people

53. What do cats do to show you that they are bored?

Answer: They attack your ankles

54. What are the favorite hiding spots of cats?

Answer: Boxes, bags or laundry baskets

55. A cat’s learning style is similar to who?

Answer: A 2-3 years old child

56. Do cats have dreams like humans?

Answer: Yes, they do.

57. What are collective nouns used for adult cats?

Answer: Clowder, Clutter, Glaring and Pounce

58. What do cats have as humans have unique fingerprints?

Answer: Noseprints

59. When the domesticated cats first appeared?

Answer: Around 3600 B.C.

60. Which is the most recognized cartoon cat in film history?

Answer: Felix

Big Cat Trivia

61. ‘Big cat’ refers to which genus’s living members?

Answer: Panthera

62. What are the members included in big cat?

Answer: Lion, Tiger, Jaguar, Leopard and Snow Leopard

63. Which is the biggest cat in the world?

Answer: Siberian Tiger

64. What does a female cat call?

Answer: A queen or a molly

65. Which is the strongest cat in the Americas?

Answer: Jaguar

Disturbing Cat Facts

66. How many households own cats in the UK?

Answer: 18 percent

67. What percent of their lives do cats spend sleeping?

Answer: 70 percent

68. Which cat was the Mayor of an Alaskan town?

Answer: An orange tabby called Stubbs

69. For how long has he remained the Mayor of the town?

Answer: 20 years

70. How large was the longest cat ever?

Answer: 48.5 inches

71. Which is the richest cat in the world according to the Guinness World Record?

Answer: Blackie with 7 million pounds

72. Who was the first and only cat to go into space?

Answer: Felicette, also known as Astrocat

73. Where you can find the collarbone of cats?

Answer: buried in the shoulder muscle

74. For how long a mother cat take care of their child?

Answer: Until her milk dries up for around 9 to 10 weeks

75. What are feral cats?

Answer: These are the cats who are born and live in wild

76. Why do a cat’s eyes shine in the darkness?

Answer: Because it reflects light

77. What does a cat breeder call?

Answer: cattery

Try these also: 60+ Surprising and Fascinating Turkey Trivia Questions

  1. At which age do cats become fertile?

Answer: Between 5 and 7 months of age

  1. A cat is pregnant for how long?

Answer: Between 60 and 70 days

  1. How long does a mother cat care for her kittens?

Answer: Until her milk begins to dry up when they are 9 to 10 weeks old

  1. How many kittens are in a litter?

Answer: Cats average 6 kittens in a litter

  1. How many litters of kittens can a cat have in a year?

Answer: A mature female cat can have up to three litters, producing about 18 kittens in a year

  1. Are cats able to swim?

Answer: Yes

  1. What is a feral cat?

Answer: A cat born and lives in the wild

  1. Which lives longer, domesticated cats or feral cats?

Answer: Domesticated cats live twice as long as feral cats

  1. What is the average life span of a cat?

Answer: The average lifespan of a domesticated cat averages from 12 to 15 years

  1. How many human years are in one cat year of life? –

Answer: Seven

  1. How does a cat’s vision compare to a human’s?

Answer: A cat’s vision covers 285 degrees, while a human’s roughly covers 120 degrees

  1. What are the superstitions surrounding black cats? –

Answer: A black cat is associated with good luck in the UK and parts of Asia, and with bad luck in the USA

  1. What time of the day is a cat most active?

Answer: Cats are nocturnal animals by nature, but when domesticated, they can become day-active animals

  1. How long do cats sleep during the day on average? –

Answer: 17 hours a day

  1. Why does a cat eat grass?

Answer: When a cat cleans itself, they ingest their own fur, and eating grass helps them regurgitate ingested fur and keeps them healthy

  1. Why do cats lick each other?

Answer: Mutual licking instinctively comes from a mother’s licking her kittens, and adult cats grooming each other shows affection, confidence, and trust

  1. What do the terms “tom” and “queen” mean when used to refer to a cat? –

Answer: A tom cat is an un-neutered (uncastrated) male cat and a queen cat is an un-spayed female cat

  1. Why is a cat so fast and balanced?

Answer: A cat’s tail creates an extended structure for balance, plus a cat has many vertebrae in its backbone

  1. Where does a cat get its personality from?

Answer: The majority of a cat’s personality comes from the DNA of its parents (about 75%) and is also learned behavior and experiences in their early life (about 25%)

  1. Which country has the largest population of cats? –

Answer: Twenty-five percent of the total cat population is in the United States

  1. What is the first known domestication of cats?

Answer: Domestication of cats began in Egypt, when wild cats were allowed to live in grain barns to control bugs, rats, and mice

  1. Why do cats mark objects with their scent?

Answer: Cats scent mark people and various objects to show ownership

Related Posts:

  • dog trivia questions
    75+ Dog Trivia Questions and Answers 2024 [Types+History]
  • Useless trivia
    85+ Useless Trivia Questions and Answers
  • Easy trivia questions about animals
    140+ Easy Trivia Questions About Animals 2024
  • Mammals Trivia Questions
    75+ Mammals Trivia Questions and Answers [All Types-2024]
  • Turkey trivia
    70+ Turkey Trivia Questions And Answers 2024
  • trivia questions about animals
    250+ Fun & Fascinating Animal Trivia Questions…
  • Valentines-Day-Trivia
    80+ Valentine's Day Trivia Questions to Share with…
  • Impossible Trivia
    80+ Impossible Trivia Questions and Answers
shehzadonepa
triviaquestions4u

A computer graduate who has 16 years of education and 5 years of working experience in the field. I am a professional writer also and can write amazing articles in the following categories: sports, movies, and animals.

Sharing is caring!

21 shares
  • Share
  • Tweet

February 9, 2024 by triviaquestions4u

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • 210+ Music Trivia Questions and Answers [2025 Edition] – Fun, Challenging & Ready to Play
  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers
  • Ultimate Food Trivia: 150+ Questions and Answers for Food Lovers
  • 250+ Fun & Fascinating Animal Trivia Questions That Will Test Your Knowledge
  • 250+ Sports Trivia Questions & Answers for Fans of All Ages
  • 220+ 5th Grade Trivia Questions And Answers [For Students]

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us

21 shares