• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

70+ Harry Potter Trivia Questions and Answers [Updated]

March 4, 2024 by Triviaquestions

A beautiful series of novels, in fact, everyone knows about the main theme of the Harry Potter series. Still, I think there are too many things we need to know about Harry Potter. In this post, we summarized the Harry Potter novel and convert it into Harry Potter trivia questions and answers. As we all know that we can’t remember each and everything while reading or watching. So we should not the important points on any dairy or any document for remembrance.

Join the magical world of Harry Potter with our Trivia! Test your knowledge with quick questions about wizards Hogwarts and famous spells. Challenge your friends to see who knows the most about Harry Potter. Let’s have some fun with these simple trivia questions!

All the important points covered in this post about the Harry Potter novel and the Harry Potter movie. Some questions are hard and some quiz questions are easy.

harry potter trivia questions and answers

1. A fantasy novel “Harry Potter” written by whom?

Answer: J.K Rowling

2. In the movie, Harry Potter Harry and his friends are students of which school?

Answer: Hogwarts school of witchcraft and wizardry

3. The first novel “Harry Potter and the Philosopher’s Stone” released on which date?

Answer: 26 June 1997

4. Till February 2018 how many copies of the novel “Harry Potter” has been sold?

Answer: More than 500 million

5. Till now in how many languages the novel “Harry Potter” has been translated?

Answer: 8 languages

6. Which are the 2 main publishers of the Harry Potter series?

Answer: Bloomsbury UK based publisher, and Scholastic Press US-based

7. The total estimated value of the Harry Potter franchise is?

Answer: $25 billion

8. According to Rowling what is the main theme of the novel series?

Answer: Death

Table of Contents

  • Hard harry potter trivia questions and answers
  • Easy harry potter trivia questions and answers
  • Harry Potter trivia questions and answers list
  • Harry Potter movie trivia questions and answers printable
  • Harry Potter movie trivia questions and answers
  • Hardest harry potter trivia questions and answers
  • Harry Potter book trivia questions and answers
  • Top harry potter trivia questions and answers

Hard harry potter trivia questions and answers

9. In Harry Potter, the word “Muggle” referred to what?

Answer: Non-magical people

10. Sirius Black Doe was the Godfather of who?

Answer: Harry Potter

11. Is Ronald Weasley mostly afraid of which insect?

Answer: Spiders

12. Fang was the name of who’s a dog?

Answer: Hagrid’s

13. Who was the flying instructor of Harry Potter at Hogwarts?

Answer: Rolando hooch

14. Who gave the book “Quidditch Through the ages” to Harry?

Answer: Hermione

15. Molly and Arthus Weasley are the parents of who?

Answer: Ron’s

16. In the first match of Harry, who was the captain of Slytherin Quidditch?

Answer: Marcus Flint

Easy harry potter trivia questions and answers

17. Who gave Phoenix Tear to Harry after being poisoned by Basilisks Fang?

Answer: Fawkes

18. Who was Dudley Dursley?

Answer: Harry’s Cousin

19. Which animal attacks Ron’s Father in Harry’s dream?

Answer: Snake

20. What was the full name of the headmaster of Hogwarts School?

Answer: Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore

21. Who were the 2 best friends of Harry?

Answer: Hermione and Ron

22. James Potter is the father of whom?

Answer: Harry Potter

23. According to the book what type of magical plant does Harry use to breathe underwater?

Answer: Gillyweed

24. In book 1 which type of ice cream Harry gets at the zoo?

Answer: Lemon ice pop

Harry Potter trivia questions and answers list

 

25. Harry Potter was born on what date?

Answer: 31st July 1980

26. Harry Potter’s birthplace name was?

Answer: Godric’s  Hollow

Read more: 60+ Easy Movie Trivia Questions and Answers [latest and old moves]

27. What is the color of Harry Potter’s eyes?

Answer: Green

28. Do you know the maiden name of Harry’s mother?

Answer: Evans

29. Harry Potter’s first kiss was with whom?

Answer: Cho Chang

30. Before being accepted by Bloomsbury, The book “Harry Potter and the Philosopher’s Stone” was rejected by how many publishers?

Answer: 12

Harry Potter movie trivia questions and answers printable

Hard-harry-potter-trivia-questions-and-answers

31. The movie “Harry Potter and the Prisoners of Azkaban” directed by whom?

Answer: Alfonso Cuaron

32. Who owns the company Grunnings?

Answer: Verson

33. Who made a prediction about Harry and Dark Lord?

Answer: Sybill Trelawney

34. Chamber of Secrets initially open in which year?

Answer: 1943

35. Voldemort’s Father is buried in which place?

Answer: Little Hangleton

36. Who was the headmaster of Hogwarts during Voldemort’s study?

Answer: Armando Dippet

Try this also: 80+ Challenging Batman Trivia Questions and Answers for Super Fans of batman

37. The philosopher’s stone was created by whom?

Answer: Nicolas Flamel

Harry Potter movie trivia questions and answers

38. Who was the killer of Dumbledore?

Answer: Severus Snape

39. “Nice big smile, Harry together, you and I are worth the front page” Who quotes this line?

Answer: Gilderoy Lockhart

Hard-harry-potter-trivia-questions-and-answers

40. Professor McGonagall can be transfigured into what?

Answer: A cat

41. Who quoted this sentence? “I’ve always wanted to use that spell”?

Answer: Minerva McGonagall

42. The 3 Deathly Hallows in the movie are?

Answer: Resurrection stone, Invisibility cloak, the Elder Wand

43. Who is known as the Half-Blood Prince?

Answer: Severus Snape

44. The entry of the new Hogwarts professor at the beginning of the sixth book. Who was that professor?

Answer: Professor Slughorn

Hardest harry potter trivia questions and answers

45. When Luna Lovegood and Harry met for the first time, which book she was reading?

Answer: The Quibbler

46. In which book Harry received much-unwanted attention from Rita Skeeter?

Answer: 4th book

47. Which type of creature that Harry free from slavery?

Answer: Dobby

48. Who replaces his one eye with a magical eye, and what was his nickname after that?

Answer: Alastor Moody and nickname became Mad-eye

Harry Potter book trivia questions and answers

 

49. In which book of Harry Potter wizard chess was played?

Answer: The Sorcerer’s stone

Try this also: 50+ Funny Golden Girls Trivia for Comedy Fans

50. Which other character has the same type of feather as the Harry Potter wand feather?

Answer: Tom Riddle

51. “Tom Riddle” also known as what?

Answer: Lord Voldemort

Top harry potter trivia questions and answers

52. According to the book and film, who was the prisoner of Azkaban?

Answer: Sirius Black

53. Harry Potter Muggle family lives on which street?

Answer: Privet Drive

54. What is Phoenix in Harry Potter?

Answer: A type of feather

55. “I solemnly swear I am up to no good” Who quoted this line?

Answer: Harry Potter

56. How many possible fouls are there in the game of Quidditch?

Answer: 700

57. How many ingredients were used in the polyjuice potion?

Answer: Seven

58. Who is Hokey in the movie?

Answer: Hepzibah Smith’s house elf

59. Where was Hannah Abbott stored?

Answer: Hufflepuff’s house

60. Who was Weasley’s pet?

Answer: Scabbers

61. Who is Bellatrix Lestrange in the series?

Answer: Nymphadora Tonk’s Aunt

62. What magical word is used to heal minor injuries?

Answer: Episkey

  1. Who is known as the Half-Blood Prince?

Answer: Severus Snape

  1. What is the name of Harry Potter’s owl?

Answer: Hedwig

  1. Which magical creature guards the entrance to the Gryffindor common room?

Answer: The Fat Lady

  1. What position does Harry play on the Gryffindor Quidditch team?

Answer: Seeker

  1. What is the name of the three-headed dog that guards the Philosopher’s Stone?

Answer: Fluffy

  1. What is the first name of Harry Potter’s mother?

Answer: Lily

  1. What is the name of the Weasley family’s pet rat, who is later revealed to be an Animagus?

Answer: Scabbers (Peter Pettigrew)

  1. What is the name of the dark wizard who killed Harry Potter’s parents?

Answer: Lord Voldemort (Tom Riddle)

  1. Which Hogwarts professor teaches Transfiguration?

Answer: Professor Minerva McGonagall

  1. What is the name of the device that allows witches and wizards to travel through time?

Answer: Time-Turner

Want to know more about Harry Potter? read this: 109+ Harry Potter trivia questions 

Related Posts:

  • trivia questions harry potter
    170+ Harry Potter Trivia Questions [Movie+History]
  • dragon ball z trivia
    50+ Dragon ball z trivia questions [fun facts]
  • entertainment trivia questions
    75+ Entertainment Trivia Questions and Answers [Updated]
  • anime_trivia_questions
    55+ Best Anime trivia questions and answers
  • Literature Trivia Questions
    85+ Literature Trivia Questions and Answers [Most Famous]
  • MASH Trivia
    95+ MASH Trivia Questions And Answers
  • popular trivia questions and answers
    80+ Popular Trivia Questions and Answers to Boost…
  • Most-Random-Trivia-Questions
    65+ Most Famous Random Trivia Questions with Answers
kashif
Triviaquestions

A software engineer having over 10 years of experience in web development and a passionate blogger who loves to write on different topics. My expertise is in moves, religious articles, sports, animals, and more.

Sharing is caring!

144 shares
  • Share
  • Tweet

March 4, 2024 by Triviaquestions

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • 150+ Hard Trivia Questions: Test Your Brain with Challenging & Fun Quizzes
  • 200+ Easy Trivia Questions and Answers Everyone Can Try [2025 Edition]
  • 200+ Fun Movie Trivia Questions and Answers for Every Film Buff [2025 Edition]
  • 230+ General Knowledge Trivia Questions and Answers for All Ages
  • 210+ Music Trivia Questions and Answers [2025 Edition] – Fun, Challenging & Ready to Play
  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us

144 shares

Last Updated on March 22, 2024 by triviaquestions4u