• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

85+ Literature Trivia Questions and Answers [Most Famous]

February 25, 2024 by triviaquestions4u

Literature in general means any writing in an artistic manner in any language. It includes stories, plays, poems, song lyrics, etc. The majority of the people are found to be very interested in literature and various literature subjects are also offered overall the world in schools, colleges, and universities. Therefore, in this post, we have tried to give more knowledge of literature in an easy and simple way. These are 60+ Literature trivia questions that can help you to boost your literature knowledge. It includes trivia questions related to American, Canadian, and Philippine literature.

Explore the captivating world of literature with our Literature Trivia Questions and Answers! Delve into famous authors, classic novels, and literary genres as you challenge your knowledge and spark your imagination. Whether you’re a bookworm or just love a good story, these trivia questions are sure to entertain and enlighten.

Table of Contents

  • Literature Trivia Questions
  • Literature Trivia Questions and Answers
  • Literature Trivia Questions for High Schools
  • American Literature Trivia Questions and Answers
  • Children’s Literature Trivia Questions and Answers
  • Philippines Literature Trivia Questions and Answers
  • Art and Literature Quiz Questions

Literature Trivia Questions

Literature Trivia Questions

1. What does literature generally mean?

Answer: It is generally defined as writing with artistic merit.

2. What are the main things included in the literature?

Answer: Screenplays, Non-fiction, Song lyrics etc.

3. What is the world’s oldest literature?

Answer: Ancient Egyptian Literature and Sumerian Literature

4. In how many categories literature courses are divided usually?

Answer: Four; British literature, American literature, World literature, and pre-1800 and post 2000.

5. When did the first Egyptian writing come?

Answer: During the Early Dynastic Period

6. What are the first three major periods of English literature?

Answer: Middle English Literature, 16th Century Renaissance, and English Literature Restoration.

7. Name some famous writers of English literature?

Answer: James Joyce, William Shakespeare, Mark Twain, and Dylan Thomas, etc.

8. From where the famous writer William Shakespeare belongs to?

Answer: England

9. How old English literature is?

Answer: About five centuries

10. What does hieroglyphics mean?

Answer: Sacred carvings

Read more: 70+ Valentine’s Day Trivia Questions to Share with Your Loved Ones

Here are some more exciting facts to know about the literature of various countries such as different time periods of literature, categories of Canadian literature, etc.

Literature Trivia Questions and Answers

11. What does the symbols ideogram represent?

Answer: meaning or sense

12. What was the period of the Middle Kingdom in literature?

Answer: 1700-2025 BC

13. What was the time period of the 16th Century Renaissance?

Answer: 1485-1603

14. Who was the most popular and influential writer of the Middle English literature period?

Answer: Geoffrey Chaucer considered as first English poet.

15. When the English literature produced?

Answer: During the 17th century

16. In which two categories is Canadian literature divided?

Answer: English and French

17. How the first writers of Canada recorded their impressions of British North America?

Answer: In charts, diaries, journals, and letters

18. Who were the initial writers of the country?

Answer: explorers, travelers, and British officers and their wives

19. Who wrote ‘A Journey from Prince of Wales’s Fort in Hudson’s Bay to the Northern Ocean’?

Answer: The explorer Samuel Hearne

20. In which book did the explorer Sir Alexander Mackenzie’ describe his travels?

Answer: Voyages from Montreal…Through the Continent of North America, to the Frozen and Pacific Oceans

These literature trivia questions focus on High school students who especially opt for literature subjects in their curriculum. These can help them to attain better performance in their studies.

Literature Trivia Questions for High Schools

Literature Trivia Questions and Answers

21. What were the earliest poems in Canadian literature includes?

Answer: Patriotic songs and hymns

22. How the American literature begins in the United States during the 17th century?

Answer: With the arrival of English-speaking Europeans in the country.

23. Who is credited as the initiation of American literature?

Answer: John Smith

Try this also: 65+ New Years Trivia Questions [2022]

24. On which topic most American writers stressed?

Answer: On the relationship between church and state

25. What aspects were included in the utilitarian writings of the 17th century?

Answer: It includes biographies, treatises, accounts of voyages, and sermons.

26. When the Dominion of Canada was created?

Answer: In 1867

27. Who was the most famous Canadian poet of the 19th century?

Answer: Isabella Valancy Crawford

28. When did the first important female Canadian poet ‘Isabella Valancy Crawford’ was born?

Answer: 25 December 1850

29. What was the name of the famous children’s book by Lucy Montgomery in 1908?

Answer: Anne of Green Gables

30. What was focused on in the writings of the famous writer Carol Shield?

Answer: Lives of ordinary women and men.

You may like this also: 65+ Australian Trivia Questions and Answers [Updated]

These literature trivia questions and answers will provide some basic information about American literature, its history, writers, poetries, etc.

American Literature Trivia Questions and Answers

31. During the 1600s what the American literature consists of mostly?

Answer: Practical Nonfiction

32. When The History of Virginia written by John Smith was published?

Answer: In 1608 and 1624

33. What was the earliest poetry collection about America?

Answer: The Tenth Muse Lately Sprung Up in America

34. Who wrote the Federalists Papers?

Answer: Alexander Hamilton, James Madison and John Jay

35. Who wrote the first African American book ‘Poems on Various Subjects, Religious and Moral?

Answer: Phillis Wheatly

36. What was the first American novel?

Answer: The Power of Sympathy

37. When the book was published?

Answer: In 1789

38. Who wrote the autobiography ‘The Interesting Narrative’?

Answer: Olaudah Equiano

39. Who was the most influential political writer during and after the 18th-century war?

Answer: Thomas Jefferson

40. Name some poems by the most memorable American poet ‘Philip Freneau’.

Answer: Revolutionary War Satires, The Indian Burying Ground, The Wild Honey Suckle, etc.

Do you know children’s literature is also known as Juvenile literature? These literature trivia questions will provide such type of new information on children’s literature. It is emphasis, particularly on the stories, poems, and books for children.

Children’s Literature Trivia Questions and Answers

Literature Trivia Questions and Answers

41. Who wrote the book for children ‘Where the Wild Things Are’?

Answer: Maurice Sendak

42. What thing was focused in the successful children’s story ‘The Snowy Day’?

Answer: A Black protagonist

43. What is the name of the book written by Margaret Wise Brown and illustrated by Clement Hurd?

Answer: Goodnight Moon

44. What do the illustrations by Robert McCloskey show in ‘Blueberries for Sal’?

Answer: It shows how families from different species can be similar.

45. When the book ”Blueberries for Sal’ was published?

Answer: In 1948

46. Children’s Literature is also known as what?

Answer: Juvenile Literature

Try this also: 65+ Thanksgiving Trivia Questions with Answers [Updated]

47. What is ‘Genre’?

Answer: It includes a wide range of works including stories for children, fairy tales, lullabies, fables, and folk songs.

48. Who wrote the book ‘Little Bear’?

Answer: Else Holmelund Minarek

49. In which children’s story the tale of a tree gives its life to a boy?

Answer: The Giving Tree

50. Name the writer of the book ‘The Giving Tree’?

Answer: Shel Silverstein

 

The Philippines literature is another interesting part of literature to know about. These trivia questions will provide some easy questions and answers about Philippines literature.

Philippines Literature Trivia Questions and Answers

51. How many time frames are there in Philippine literature?

Answer: Nine including the periods of Re-orientation, Imitation, Self-discovery, Japanese, Rebirth of Freedom, Activism, New Society, Third Republic and Contemporary

52. Short poems with four lines and seven syllables each are known as what?

Answer: Tanaga

53. Name some religious writings of Philippine literature?

Answer: Moriones, Panunuluyan, Pangangaluwa, Salubong

54. The author Nicanor Sta. Ana Abelardo was known for what?

Answer: His Kundiman songs

55. Which famous theater and building housing was named in his honor and memory?

Answer: Cultural Center of the Philippines and the College of Music

56. Who wrote the novels Noli Me Tangere’ and ‘El Filibusterismo’?

Answer: Jose Rizel

57. What was the story of the book ‘Noli Me Tangere’ about?

Answer: It was about Crisostomo Ibarra dealing with the Spanish authorities and how he prepared for his revenge

58. What is ‘Awit’?

Answer: It is a form of poetry with four lines per stanza and 12 syllables per line.

59. Who wrote the book ‘Florante At Laura’?

Answer: Francisco Balagtas

60. Which Filipino writer was recognized as the National Artist of the Philippines in 1976?

Answer: Nick Joaquin

Who knows if art and literature are interlinked as both depend on each other? These art and literature trivia questions will show how they are related and give knowledge about various arts as well.

Art and Literature Quiz Questions

61. How art and literature are linked?

Answer: Artwork mostly represents the images of things provided in literature that’s why they are linked closely.

62. When and who painted ‘The Folly’?

Answer: Arlo Mountford in 2008-09

63. The painting ‘Merry-Go-Round’ is from which collection?

Answer: Tate Britain

64. What is the goal of an expressionistic writer?

Answer: To express emotions so that the reader could better understand the human condition.

65. Which is the most famous artwork by Gertler?

Answer: Merry-Go Round

66. When did the sculpture ‘The Gates of Hell’ was modeled?

Answer: During 1880-1917

67. Who created ‘Ophelia’ the character depicted in Shakespeare’s Hamlet?

Answer: Sir John Everett Millais

68. The painting ‘Procession of Characters from Shakespeare’s Plays’ is from which collection?

Answer: Yale Center of British Art

69. How many Darling children were there in J. M. Barrie’s ‘Peter Pan’?

Answer: Three

70. Who wrote the novel ‘Gone with the Wind’?

Answer: Margaret Mitchell

71. Which poem is written by John Keats to a singing bird?

Answer: Ode to A Nightangle

72. How many ghosts visited Scrooge in ‘A Christmas Carol’?

Answer: Four

73. Who is Harry Potter’s best girlfriend?

Answer: Hermione

74. Who was Wendy in Peter Pan?

Answer: Darling’s daughter

75. Who wrote the novel ‘The Chronicles of Narnia’?

Answer: C. S. Lewis

76. Who wrote the book ‘Of Mice and Men’?

Answer: John Steinbeck

77. When the book was originally published?

Answer: In 1937

  1. Who painted the famous artwork Starry Night?

Answer: Vincent van Gogh

  1. What is the name of the protagonist in F. Scott Fitzgerald’s novel The Great Gatsby?

Answer: Jay Gatsby

  1. Who wrote the play Romeo and Juliet?

Answer: William Shakespeare

  1. Which artist is famous for painting the Mona Lisa?

Answer: Leonardo da Vinci

  1. What is the title of J.K. Rowling’s first Harry Potter book?

Answer: Harry Potter and the Philosopher’s Stone (or Harry Potter and the Sorcerer’s Stone in the US)

  1. Who wrote the novel To Kill a Mockingbird?

Answer: Harper Lee

  1. What is the title of Pablo Picasso’s famous anti-war mural?

Answer: Guernica

  1. Who wrote the epic poem The Odyssey?

Answer: Homer

  1. What is the name of the character who is a detective in Sir Arthur Conan Doyle’s Sherlock Holmes series?

Answer: Sherlock Holmes

  1. Which author wrote the dystopian novel 1984?

Answer: George Orwell

You may like Halloween trivia: 95+ Halloween Trivia Questions with Answers [Updated]

Related Posts:

  • 65+ trivia quesitons for high school students
    85+ Trivia Questions for High School [with answers]
  • Labor Day
    75+ Labor Day Trivia Questions and Answers
  • trivia questions for adults
    75+ Best Trivia Questions for Adults
  • trivia questions for teens
    95+ Best Trivia Questions and Answers for Teens
  • halloween trivia questions
    105+ Halloween Trivia Questions with Answers [Updated]
  • Valentines-Day-Trivia
    80+ Valentine's Day Trivia Questions to Share with…
  • 220+ 5th Grade trivia questions & Answers
    220+ 5th Grade Trivia Questions And Answers [For Students]
  • list of trivia questions
    95+ List of Trivia Questions and Answers [Updated]
shehzadonepa
triviaquestions4u

A computer graduate who has 16 years of education and 5 years of working experience in the field. I am a professional writer also and can write amazing articles in the following categories: sports, movies, and animals.

Sharing is caring!

17 shares
  • Share
  • Tweet

February 25, 2024 by triviaquestions4u

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers
  • Ultimate Food Trivia: 150+ Questions and Answers for Food Lovers
  • 250+ Fun & Fascinating Animal Trivia Questions That Will Test Your Knowledge
  • 250+ Sports Trivia Questions & Answers for Fans of All Ages
  • 220+ 5th Grade Trivia Questions And Answers [For Students]
  • 269+ Funny Trivia Questions and Answers for All Ages [Feel Wow]

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us

17 shares