• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Best Trivia Questions & Answers for 2025 | Free Fun Quizzes Online

  • Home
  • All Trivia
  • Animals
  • Food
  • Fun
  • General
  • History
  • Music
  • science
  • Sports
  • United States

120+ marvel trivia questions and answers [Marvel Studio A-Z]

March 6, 2024 by triviaquestions4u

Marvel Studios is an American film production company famous for producing the Marvel Cinematic Universe (MCU) films. Its headquarter is located in Burbank, California, United States. MCU produces a range of films from Iron Man to Avengers: Endgame. The first Marvel film was Iron Man released in 2008. After its huge success, Marvel Studios gave a list of hit movies. Other movies include The Incredible Hulk (2008), Thor the Dark World (2013), Guardian of the Galaxy (2014), Avengers: Age of Ultron (2015), The Avengers: Endgame (2019), etc. Here, in this post, you can find 120+ Marvel Trivia Questions and Answers about the movies produced by the Marvel Cinematic Universe.

Join the Marvel Universe with our Marvel Trivia! Test your knowledge with simple questions about Iron Man, Captain America, and the rest of the Avengers. Challenge your friends to see who the ultimate Marvel fan is. Let’s unleash our inner superheroes and enjoy these easy trivia questions!

Table of Contents

  • Marvel Trivia Questions
  • Fun Marvel Trivia Questions
  • Easy Marvel Trivia Questions
  • Marvel Trivia Facts
  • Funny Marvel Questions
  • Marvel Movie Trivia Questions and Answers
  • MCU Trivia Facts
  • Marvel Quizzes

Marvel Trivia Questions

Marvel Trivia Questions

1. What was the first Marvel Studio film?

Answer: Iron Man

2. In which year the first Marvel film was released?

Answer: 2008

3. What is the real name of Black Panther?

Answer: T’Challa

4. Who played Bruce Banner in the Avengers: Endgame?

Answer: Mark Ruffalo

5. In which Marvel film Edward Norton played the role of Bruce Banner?

Answer: The Incredible Hulk

6. Who is known as the God of Mischief?

Answer: Loki

7. Name the adoptive daughters of Thonas?

Answer: Nebula and Gamora

8. For getting which Stone you must kill a loved one?

Answer: Soul Stone

9. What is the use of Pym particles?

Answer: They allow Ant-Man to grow and shrink

10. Who is Tony Stark’s loved one?

Answer: Pepper Potts

11. What is the real name of Storm?

Answer: Ororo Munroe

12. Sinister Six appeared in which Marvel Comics?

Answer: Spider-Man

13. Where did Tony Stark make the first ever Iron Man suit?

Answer: In a cave

14. Black Panther is the king of which fictional country?

Answer: Wakanda

15. The event in which Banner wore Stark’s Nano gauntlet is known as what?

Answer: The Blip

Read more: 50+ the office trivia questions and answers [Most Common]

Fun Marvel Trivia Questions

16. When the film Thor Ragnarok by Marvel Studios was released?

Answer: On October 10, 2017

17. Who directed the film ‘Thor Ragnarok’?

Answer: Taika Waititi

18. What was the budget of the film ‘Deadpool 2’?

Answer: 110 million USD

19. What was the name of the group Deadpool creates in the film?

Answer: X-Force

20. Spiderman gets emotionally attracted toward which of his enemies?

Answer: Black Cat

21. Ned is whose best friend in the Marvel Studio?

Answer: Peter Parker’s

22. Black Widow and Iron Man died in which Avenger sequel?

Answer: The Avengers: Endgame

23. Howard is the name of which superhero’s father?

Answer: Tony Stark’s

24. The Cap’s shield is made up of which fictional metal?

Answer: Vibranium

25. The fictional weapon ‘Mjolnir’ is mostly depicted to which two superheroes?

Answer: Thor and Jan Foster

26. ‘Wade Winston Wilson’ is the real name of which fictional character?

Answer: Deadpool

27. Using which radiation Bruce Banner became the Hulk?

Answer: Gamma radiations

28. What was the race of Nick Fury in the original comics?

Answer: White

29. The Avengers films are directed by who?

Answer: The Russo Brothers

30. How many sequels of Avengers films are made?

Answer: Three

Easy Marvel Trivia Questions

MarvelTriviaQuestions

31. Who directed the film ‘Deadpool 2’?

Answer: David Leitch

32. Why does Deadpool form the X-Force in the film?

Answer: To protect a young soldier Cable

33. The fictional country Wakanda is in which region?

Answer: Africa

34. Which Marvel legend appeared in every Marvel film from Iron Man to Avengers: Endgame?

Answer: Stan Lee

35. Thor’s Hammer was made up of metal from what?

Answer: Uru

36. In which Marvel Studio’s movie Spider-man was first time appeared?

Answer: Captain America: Civil War

37. Which manufacturer company Stark had in Iron Man 1?

Answer: Weapons

38. I how many phases Marvel films are divided?

Answer: Three

Read more: 60+ Easy Movie Trivia Questions and Answers [latest and old moves]

39. Name some movies from the first phase?

Answer: Iron Man (2008), The Incredible Hulk (2008), Iron Man 2 (1010), Thor (2011) and some others are included

40. In which phase the film ‘Thor: The Dark World’ was listed?

Answer: It was in Phase 2

41. What is the function of the Phase 2 films?

Answer: To handle the fallout from ‘The Avengers’

42. What was the second movie of Marvel Studios?

Answer: The Incredible Hulk

43. Who played Steve Rogers in Captain America: The First Avenger?

Answer: Chris Evans

44. World War 2 occurred in which Marvel movie?

Answer: Captain America: The First Avenger

45. In which film, the first time Thor was mentioned?

Answer: Iron Man 2

 

The Marvel superhero film ‘Spider-Man: Homecoming’ was released on June 28, 2017. It was the sixteenth marvel studios film while the second sequel of Spider-Man. In 2018 ‘Deadpool 2’ was created which was also a huge success. In this film, Deadpool forms X-Force (a team of superheroes) to protect a young soldier Cable. The MCU also expands towards the television. In June 2010, Marvel television was launched and Jeph Loeb became the head.

Marvel Trivia Facts

46. Peter Quill insisted to call him by his own chosen alter ego, what was it?

Answer: Star-Lord

47. Which accord was created by the United Nations which requires superheroes to be governed by law?

Answer: Sokovia Accord

48. Which organization was revealed to take over the S.H.I.E.L.D.?

Answer: Nazi Organization

49. What was the motto of the Nazi organization?

Answer: ‘Cut off one head, two more shall take its place.’

50. Who was Odin?

Answer: Thor’s father

51. Do you know in which ice cream company Scott Lang worked?

Answer: Baskin Robbins

52. How Thonas travelled from 201 to 2023?

Answer: With the help of 2014 Nebula

53. Who prevented the Stones from Thonas?

Answer: Captain Marvel

54. After the Battle of New York, what did the Avengers eat?

Answer: Shawarma

55. Vulture is the main villain in which film?

Answer: Spider-Man: Homecoming

You may like this also: 60+ Game of Thrones Trivia (All Time Famous Season)

56. In which movie Falcon appeared for the first time?

Answer: Captain America: The Winter Soldier

57. What is the whole crux of the Marvel Cinematic Universe?

Answer: The Infinity Gauntlet

58. What is Infinity Gauntlet and who owned it?

Answer: It is a powerful glove owned by a very powerful one

59. Which two were opposed to each other in the Civil War?

Answer: Captain America and Iron Man

60. On which planet Thor and Hulk were in the film Thor: Ragnarok?

Answer: Sakaar

Funny Marvel Questions

MarvelTriviaQuestions

61. Yellow Jacket was the main villain in which film?

Answer: Ant-Man

62. Samuel L. Jackson played which character from the Marvel comics?

Answer: Nick Fury

63. What was the name of the race of bad guys in Thor comics?

Answer: The Giants of Jotunheim

64. What is the most infamous Marvel character known for being very crummy?

Answer: Howard the Duck

65. How Rogers saved the United States at the end of Captain America: The First Avenger?

Answer: By crashing a plane full of weapons of mass destruction into the Arctic Ocean

66. In Avengers: Age of Ultron, who wanted to destroy the Earth?

Answer: Thonas

67. Who turned Hulk back into Bruce Banner?

Answer: Black Widow

68. How he did do that?

Answer: With a Lullaby

69. Who sold the Vibranium Ultron?

Answer: Ulysses Klaue

70. How much he earned by selling Ultron?

Answer: $1.285 billion

71. What does S.H.I.E.L.D. stand for?

Answer: Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistic Division

72. What is the real name of Captain America?

Answer: Steve Rogers

73. Who is the leader of the S.H.I.E.L.D.?

Answer: Nick Fury

74. Bruce Banner transformed into which superhero?

Answer: The Hulk

75. How Nick Fury lost his left eye?

Answer: It was scratched by goose

Try this also: 70+ SpongeBob Trivia Questions and Answers

The Marvel films were divided into three phases. The first phase starts with the film Iron Man (2008) and ends with The Avengers (2012). The movies in this phase were more about the introduction of the Avengers. The second phase started with Iron-Man 3 (2013) and ended with Ant-Man (2015). All films in this phase were produced by Levin Feige. The last phase begins with Captain America: Civil War and closes with Spider-Man: Far from Home (2019). Here you can find various categories of Marvel questions including Funny marvel questions, MCU trivia facts, and more Marvel quizzes.

Marvel Movie Trivia Questions and Answers

76. Black Widow belongs to with country?

Answer: Russia

77. In which movie Thonas appeared for the first time?

Answer: The Avengers

78. What was the name of the villain in Ant-man?

Answer: Yellowjacket

79. In Spider-man: Homecoming, from where Peter rescued his classmates?

Answer: From Washington Monument

80. Mark Ruffalo is famous for playing which character?

Answer: The Hulk

81. Who plays the role of Spider-Man?

Answer: Tom Holland

82. Who else played this role before Tom Holland?

Answer: Tobey Maguire and Andrew Garfield

83. What was the name of the group of alien races in Guardians of the Galaxy?

Answer: The Sakaarans

84. When the sequel of Deadpool was confirmed?

Answer: February 2016

85. What was the name of the PG-13-rated version of the movie?

Answer: Once Upon a Deadpool

86. What was the running time of Deadpool 2?

Answer: 119 minutes

87. When the film ‘Ant-Man’ was released in the United States?

Answer: July 17, 2015

88. Who created the film?

Answer: Stan Lee, Jack Kirby, and Larry Lieber

89. Which superhero is commonly known as the Wasp?

Answer: Janet Van Dyne

90. How Lang acquired the Ant-Man technology?

Answer: He stole it

MCU Trivia Facts

MarvelTriviaQuestion

91. What was the name of Lang’s daughter?

Answer: Cassie

92. Who was Pym’s first wife?

Answer: Maria Trovaya

93. What is the last movie of Marvel phase 2?

Answer: Ant-man

94. Which is the ninth film of the Marvel Cinematic Universe (MCU)?

Answer: Captain America: The Winter Soldiers

95. Who went along with Steve Rogers for a mission in the Indian Ocean?

Answer: Natasha Romanoff

96. What is the name of S.H.I.E.L.D.’s headquarters?

Answer: Triskelion

97. Who decided to mark Captain America as a fugitive?

Answer: Senator Pierce

98. Who gave the information to Rogers and Romanoff?

Answer: Nick Fury

99. At which place they were reviewing the information?

Answer: At the Apple Store

100. What was found at Steve’s old training base?

Answer: A secret Hydra base

101. Which type of codename ‘Falcon’ was?

Answer: It was the codename of Sam Wilson’s flight suit

102. Who created the fictional flying aircraft ‘Helicarrier’?

Answer: Jack Kerby

103. How the project inside the Helicarrier can be stopped?

Answer: When three Helicarrier must have their chip replaced

104. Secretary Pierce was killed by whom?

Answer: Nick Fury

105. What is the fifteenth movie of MCU?

Answer: Guardians of the Galaxy Vol. 2

106. In which year the film was released?

Answer: In 2017

107. Who was known as the Guardian of the Galaxy?

Answer: Peter Quill and his crew

108. Where they were brought to protect a set of large batteries?

Answer: On the Sovereign

109. What was the name of the planet on which the Guardians and Ego met?

Answer: Berhert

110. Who was Quill’s former mentor?

Answer: Yondu Udonta

Link_Image

Marvel Quizzes

111. Who heads off with Quill for traveling back to his home world?

Answer: Gamora and Drax

112. Where did they leave Nebula?

Answer: They left Nebula at the ship

113. Who didn’t agree initially to come with them?

Answer: Rocket and Groot

114. What was the power of Mantis?

Answer: Empathy and emotional manipulation

115. What was the name of Ego’s master plan?

Answer: The Expansion

116. Where Ego’s brain was located according to Mantis information?

Answer: In the save beneath the planet

117. What did Mantis do to Ego using her empathy power?

Answer: She forces Ego to fall asleep

118. How the bomb had to be used?

Answer: Making use of the Annulax batteries

119. Who was left to learn how to use the bomb to destroy the planet?

Answer: Groot

120. What was the skin color of Gamora?

Answer: Green

  1. Who is known as the God of Thunder in the Marvel Universe?

Answer: Thor

  1. What is the real name of the superhero Iron Man?

Answer: Tony Stark

  1. Which Marvel character is also known as the Merc with a Mouth?

Answer: Deadpool

  1. What is the name of Captain America’s shield made of?

Answer: Vibranium

  1. Who is the arch-nemesis of Spider-Man?

Answer: Green Goblin

  1. What is the name of the powerful artifact that Thanos seeks to collect in the Marvel Cinematic Universe?

Answer: Infinity Stones

  1. Which Marvel character is the king of the fictional African nation of Wakanda?

Answer: Black Panther

  1. What is the name of the intergalactic team of superheroes led by Star-Lord in the Guardians of the Galaxy movies?

Answer: Guardians of the Galaxy

  1. Which Avenger is known for his incredible strength and smashing abilities?

Answer: The Hulk

  1. What is the real name of the superhero who goes by the alias Black Widow?

Answer: Natasha Romanoff

Related Posts:

  • avenger trivia questions
    120+ The Avengers Trivia Questions and Answers [Marvel]
  • MCU-Trivia
    100+ Fun Facts about the MCU Trivia Questions 2024
  • zimbio_trivia
    80+ Most Famous Zimbio Trivia Questions and Answers
  • comic book trivia questions
    60+ comic book trivia questions [Superheroes]
  • entertainment trivia questions
    75+ Entertainment Trivia Questions and Answers [Updated]
  • easy movie trivia questions and answers
    70+ Easy Movie Trivia Questions and Answers [latest…
  • daily trivia questions
    120+ Daily Trivia Questions List with Answers
  • Batman trivia
    90+ Batman Trivia Questions and Answers
shehzadonepa
triviaquestions4u

A computer graduate who has 16 years of education and 5 years of working experience in the field. I am a professional writer also and can write amazing articles in the following categories: sports, movies, and animals.

Sharing is caring!

25 shares
  • Share
  • Tweet

March 6, 2024 by triviaquestions4u

Primary Sidebar

FacebookPinterestTwitter

Trivia Categories

movie trivia questions2
funny trivia questions category3
history trivia questions
religious trivia questions
sports trivia questions category
general trivia questions category2
animal trivia questions category9
music trivia questioins category2
science trivia questions category
food trivia burger
United States states

Footer

About TriviaQuestions4U

Welcome to TriviaQuestions4U, The ultimate destination for fun, challenging, and engaging trivia questions from a wide range of topics, Whether you’re hosting quiz night, looking for educational content, or simply love testing your knowledge, we provide well-researched trivia questions and answers for all age and interest. We covered all topics including Bible, pop culture, history, sports, science, movies, and much more. Our aim is to provide quality content that entertains, educates, and bring people together. Explore our free downloadable trivia resources and join our growing community today.

Recent posts

  • Ultimate History Trivia Challenge: 250+ Fun and Fascinating Questions With Answers
  • Ultimate Food Trivia: 150+ Questions and Answers for Food Lovers
  • 250+ Fun & Fascinating Animal Trivia Questions That Will Test Your Knowledge
  • 250+ Sports Trivia Questions & Answers for Fans of All Ages
  • 220+ 5th Grade Trivia Questions And Answers [For Students]
  • 269+ Funny Trivia Questions and Answers for All Ages [Feel Wow]

Stay Updated with Our Trivia Newsletter!

Copyright © 2025 triviaquestions4u.com All Right Reserved | About Us | Privacy Policy | Contact Us

25 shares